HS: Asevarkaat tekivät Hämeenkyrössä täsmäiskun bunkkeriin – saaliina rynnäkkökiväärejä

Peiper

Majuri
Asevarkaat tekivät Hämeenkyrössä täsmäiskun bunkkeriin – saaliina rynnäkkökiväärejä
20.1.2014 9:25 Päivitetty 20.1.2014 11:44 13

Lasse Kerkelä

HELSINGIN SANOMAT


1305774902002

Poliisitiedotteen mukaan yksi varastetuista aseista oli AR 15 Commando.

Asevarkaat ovat vieneet lähes viisikymmentä toimintakuntoista ampuma-asetta asekeräilijän betonibunkkerista Hämeenkyrön Kyröskoskella Pirkanmaalla. Varastettujen aseiden joukossa on rynnäkkökiväärejä, mutta poliisin maanantaiaamupäivänä saaman tiedon mukaan ne on muutettu kertatuliaseiksi. .

Tekoa voi luonnehtia täsmäiskuksi.

"Kohdetta on selvästi tiedusteltu ja tekoa suunniteltu. Yhtään turhaa ovea ei ole avattu", sanoo tutkinnanjohtaja, komisario Erkki Walinen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Varkaus on tapahtunut viime tiistain kello 12:n ja lauantain kello 13.30:n välisenä aikana, jolloin asekeräilijä oli ulkomailla.

Keräilijä säilytti aseitaan asuinkiinteistön yhteydessä olevassa betonibunkkerissa Kiskojienpolulla. Walinen luonnehtii aluetta omakotitalolähiöksi.

Poliisin mukaan varkaat ovat joutuneet käyttämään huomattavasti aikaa murtautuessaan lukittuun betonibunkkeriin, jossa keräilijä säilytti aseita.

"Myös valvontakamera on anastettu. Sitä kautta ei ole saatavissa mitään apuja", Walinen sanoo.

Varkaat saivat saaliikseen 37 pistoolia, kymmenen pitkää asetta ja tuhansia aseisiin sopivia patruunoita. Pitkistä aseista valtaosa on erilaisia kivääreitä.

Varastettujen aseiden joukossa ei poliisin tietojen mukaan ole yhtään sarjatuliasetta.

Osa aseista on arvokkaita keräilyharvinaisuuksia. Vaikka keräilijän asekokoelma oli mittava, se ei komisario Walisen mukaan ollut poikkeuksellinen.

"Vastaavanlaisia kokoelmia löytyy muualtakin. Tämänhetkisen tiedon mukaan keräilijällä oli kaikkiin aseisiin luvat ja hän säilytti niitä asianmukaisesti", Walinen kertoo.

Asekeräilijällä ei ole poliisin käsityksen mukaan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

"Jos sellaisia yhteyksiä olisi, aselupia ei myönnettäisi. Lupia harkittaessa on erityisen tarkka seula, ketkä saavat pitää hallussaan tällaisia aseita", Walinen sanoo.

Poliisin mukaan mikään järjestäytynyt rikollisjengi ei ole toiminut aktiivisesti välittömässä lähiympäristössä.

"Olemme tutkinnassa avoimia joka suuntaan. Kaikki on mahdollista", Walinen toteaa.

Poliisi tutkii tekoa törkeänä varkautena ja törkeänä ampuma-aserikoksena.

Poliisi pyytää vähäiseltäkin tuntuvat vihjeet numeroon 0718747660 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Sähköpostiin toivotaan otsikkoa "asevarkaus Kyröskoskella".

Täsmennys klo 12: kirjoitukseen lisätty tieto että rynnäkkökiväärit on muutettu kertatuliaseiksi.


http://www.hs.fi/kotimaa/Asevarkaat...in++saaliina+rynnäkkökiväärejä/a1390185002330
 
Alamaailmalle varmasti löytyy käyttöä sarjatuliaseille.

Olikohan kyseessä kotimainen vai ulkomaalainen tilauskeikka.
 
OK, toivon mukaan kyseinen tieto on vedenpitävä.

Eipä silti, tuolla tempulla saatiin nyt kyllä pimeisiin puuhiin taas aikamoinen arsenaali.
 
Keskitetty asesäilytys takaa aina sen että murron yhteydessä saadaa aseita paljon haltuun. Ampumarata-asesäilytys olisi katastrofi. Kysymyksessähän on nyt se että matkasta on tiedetty etukäteen jotain kautta ja tieto tutun tutun kautta on mennyt murtautujille. Aseharrastusta ei tarvitse piilotella mutta sitä keitä ihmisiä tuntee kannattaa olla tarkka ja siitä ettei turvajärjestelmien yksityiskohtia paljasta.
 
Onpa muuten erikoinen ratkaisu: bunkkeri mutta ei paikallisia kameroita kummempaa valvontajärjestelmää? Todennäköisesti poliisi vaan on tarkoituksella hiljaa suojauksesta ...
 
No aivan sama onko bunkkerissa kultaa vai aseita niin jos jotain sellaista on mitä pitää valvoa niin olisi hyvä olla ilmoitusjärjestelmä, joka hälyttää paikalle poliisin, paikallisen miliisijoukon, vartiointiyhtiön tai haluamansa tahon tarkastamaan onko meneillään jotain.
 
Osa kadonneista aseista oli arvokkaita keräilyharvinaisuuksia. Mukana oli poliisin listan mukaan muun muassa Makarov, Beretta, FN, CZ, Walther PP, VZ, Norinco, Hecler & Koch, Tokarev, Mauser, Husqvarna, Mab, Glock 17 ja kivääreistä AR51 Commando, AR 15 Commando, RK ja Norinco 56S.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014012017947826_uu.shtml

Jos tuollaista listaa halutaan levitellä, niin voisi olla paikallaan kertoa myös aseiden mallit eikä pelkkiä merkkejä... Varsinkin, kun osa valmistajista tekee/on tehnyt sekä pitkiä, että lyhyitä aseita. Toisaalta lupaviranomaisen tietämys ampuma-aseista on joskus aivan ihmeellisellä tasolla. Kyllähän esimerkiksi Glock 17 pitää koittaa saada mahtumaan tasku-aselaatikkoon ja pumppuhaulikkoa runkatessa voi hyvinkin kysyä, että "eihän tämä varmasti ole puoliautomaatti?"
 
Kuinkahan yleisessä tiedossa kylän raitilla lienee ollut sitten se että tämä asevarkauden uhri omasi varmasti kohtuullisen silmiinpistävän ja lukitun bunkkerin kotinsa pihassa täynnä aseita.

Vaikka en muuten olekaan yksityisen kansalaisen aseenomistuksen vastainen, niin vähän kyllä pistää miettimään näinä maailman aikoina että olikohan tämmöinenkin tapahtuma ihan vaan ajan kysymys. Tosiaan tuppaa olemaan niin että rikolliset ainekset kyllä löytävät tavan ja tien päästä käsiksi niihin aseisiin vaikka tosiaan olisivat sitten vaikka missä lukittuina ja varastoituina. Tuntuu vaan aika kalsealta ajatella että tuolla iskulla saatiin varmasti aikamoinen suma lisää laittomia aseita kiertoon etenkin oman maamme väkivaltarikollisuuden käyttöön, eikä se varmaan tuollaisille ammattiporukoille välttämättä temppu eikä mikään ollut kun keikkaa oli ilmeisesti aika hyvin pohjustettu ja suunniteltu.
 
Kuinkahan yleisessä tiedossa kylän raitilla lienee ollut sitten se että tämä asevarkauden uhri omasi varmasti kohtuullisen silmiinpistävän ja lukitun bunkkerin kotinsa pihassa täynnä aseita.

Ei se ainakaan yleistä tietoa ollut. Ja kuka on sanonut että se bunkkeri on jossain pihamaalla tönöttämässä ohikulkijoiden ihmeteltävänä? Vahvistettu kellari tule ennemminkin mieleen.
Hämeenkyrön mittava asevarkaus hämmentää naapurustoa
 
Viimeksi muokattu:
Jutussa käytettiin tosiaan sanamuotoa "asuinkiinteistön yhteydessä" tuosta säilytyspaikasta valvontakameralla varustettuna, jonka käytännön toteutusta tosiaan voi olla aika hankala sanoa tarkalleen ellei tuonne Kiskojienpolulle mennä hurauta katsomaan.

Siltikin tuossa Hesarin jutussa kerrottiinkin aikalailla kaikki tarpeellinen, eli mm. naapurustossa oli yleisessä tiedossa että tyyppi "korjasi aseita" ja sitten artikkelin mukaan se kuitenkin tuli yllätyksenä naapuruston väelle että hän omisti niitä keräilymielessä ylipäätään.. hohhoijaa. Sanoisin kyllä että jos asia oli naapuruston tiedossa niin taitaa se reaalimaailman logiikalla olla sitten aika monen enemmän tai vähemmän asiaan liittymättömänkin tiedossa ennen pitkää.

Joka tapauksessa sanan on täytynyt kiiriä ja hämärämiehet ovat ynnänneet että keikka on kuitenkin toteutettavissa kun siviilihenkilöltä lähdetään vohkimaan. Periaatteessa jo joku valvontakamera pelkästään tarpeeksi vahvoilla lukituksilla, vartiointiliikkeen tarroilla ynnä muulla voi olla aika hyvä pointti jollekulle varkaalle siitä että kiinteistössä on jotain sellaista arvokasta jonka turvaksi muun muassa kannattaa valvontakameroita pystyttää monen muun kommervenkin ohella.
 
Back
Top