HS: Joka viides suomalainen pelkää Venäjää

Hejsan

Alokas
BAN
HS: Joka viides suomalainen pelkää Venäjää
Maanantai 13.9.2010 klo 04.06
Joka viides suomalainen on sitä mieltä, että Venäjää on syytä pelätä, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden teettämän kyselyn mukaan epäilyksiä Venäjää kohtaan on joka kolmannella suomalaisella.

Lähes kolmannes kaipaa nykyistä rohkeampia kannanottoja Venäjästä. Yli puolet on kuitenkin sitä mieltä, että Suomen poliittisen johdon tulisi suhtautua Venäjään kuten nykyisinkin. Yli puolet ajattelee myös, että Venäjä ei vaikuta mitenkään Suomen turvallisuuteen.

Valtaosa vastaajista pitää Venäjää sotilaallisena suurvaltana. Taloudellisena suurvaltana itänaapuriamme pitää kuitenkin vain noin puolet.

Suomen gallupin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 001 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
 
Loppujen lopuksi Venäjää pelätään tosi vähän tuon tutkimuksen mukaan. Haloo, eihän sitä taida pelätä kuin haastatellut venäläiset otannassa, reserviläisharrastajat ja nuorsuomalaiset. Ehkä osa persuistakin.
 
"Ei pelota yhtään mutta enhän minä mitään asioista tiedäkkään." Monessako lehdessä käydään keskustelua Venäjästä- siis ihan aikuisen oikeesti?


Esimerkiksi keskustelu venäjän sotilaspolitiikasta on lähes tabu Suomen lehdistössä. Venäjän toimintaa käsitellään hyvin pitkälle rationalisointien ja Venäjän hallinnon julkisuudessa esittämien väitteiden varassa. Venäläisen käyttävät Suomen suuntaan tapahtuvassa viestinnässään hyvin taitavasti hyväksi tietojaan Suomesta. Voitaisiin jopa puhua syvästä kohdemaan johtamiskulttuurin ja kansanluonteen tuntemuksesta.

Kerrotaanpa valaiseva esimerkki. Putin puhuu suomea, mutta tätä faktaa ei näytä löytyvän mistään julkisesta lähteestä. Kuitenkin esimerkiksi ulkoministeriön henkilökuntaa on varoitettu siitä, että Vladimir ymmärtää kaiken mitä hänen seurassaan sanotaan vaikka mies tulkkauttaa keskustelut. Loppujen lopuksi se ei ole mikään ihme, että kyseinen kaveri haastaa suomea. Esimerkiksi wikipediasta löytyy tietoja miehen uran alkuvaiheista.

"Putin joined the KGB in 1975 upon graduation from university, and underwent a year's training at the 401st KGB school in Okhta, Leningrad. He then went on to work briefly in the Second Department (counter-intelligence) before he was transferred to the First Department, where among his duties was the monitoring of foreigners and consular officials in Leningrad, while using the cover of being a police officer with the CID."

Ei ihme ettei urheilumies ja "Suuri Suomen ystävä" halua kertoa ihan kaikkea taustoistaan? Toki kaikista lapsellisimmat ja YYA ajan sydämiinsä tallettaneet olisivat lääpällään kun mies tervehtisi Suomen Turussa katselijoita, mutta mitä luulette kannattaisiko tämä "Suomen yhteys" sittenkään tuoda julkisuuteen? Sen sijaan lehdet kirjoittavat siitä kuinka pieni henkivartiosto Putinilla oli mukanaan. Yrmyt turvavamiehet nappikorvineen loistivat poissaolollaan ja ainoat turvamiehen näköiset olivat Supon batistinimiehet. Batistinimiehetkin oikein vuodattivat lehdistölle kuinka kaikki on niin pientä ja ihanaa verrattuna amerikkalaisiin turvamieslaumoihin ja ylireagointiin.

Toki olen täysin vakuuttunut rauhanomaisen rinnakkaiselon jatkumisesta kansojemme välillä. Venäläisissä kadettikouluissa 2000 kadettia opiskelee tälläkin hetkellä Suomea. Mikä voisikaan olla suurempi merkki rauhantahdosta? Nämä nuoret lahjakkaat miehet varmasti suunnittelevat mökin ostoa Suomesta!
 
no mistä tämä suomen puhuminen tulee ilmi?
 
Back
Top