Bodyguard kirjoitti:
Helkkari kirjoitti:
noska kirjoitti:
Tuskin spol poistuu koskaan kokonaan. Liian pitkä historia ja laaja levinneisyys. Taitaa jokaisella armeijalla olla siitä oma versionsa. Eri asia sitten on, jos nimitykseen tyypillisesti liitettäviä (MP-tyylisiä) tehtäviä hoitamaan asetetaan oma porukkansa ja näitä jv:n nykyisin SPOL:lle kohdennettuja tehtäviä omansa, joka nimitetään uudelleen. Eipä näitä kotimaisia sotilaspoliiseja voi todellakaanrinnastaa noihin länsimaiseen MP lätkä hihassa ja kirkkaanpunainen baretti tai valkoinen kypärä päässään esiintyviin länsimaisiin virkaveljiinsä, sen enempää kuin idän suunnan variaatioihinkaan.
Taitaa johtua siitä epä-sotilaspoliisimaisuus monissa joukko-osastoissa, että SA-sotilaspoliisikomppaniaa tarvitaan niin vähän. Muuten sijoitus on ainakin torjunta- tai vartiokomppaniaa, eli varusmieskoulutuksessa voisi heillä olla enemmänkin jalkaväkihommia.
Mutta ei kai sotilaspoliisikomppaniankaan tehtävät Suomessa hirveän "poliisimaisia" ole, vaarallisen henkilön kiinniottoja jne. Joskus juttelin norjalaisen kanssa joka oli jäänyt varusmiespalveluksen jälkeen laivastoon töihin. Siellä kuulemma varusmiessotilaspoliisit harjoittelevat kaikkea sormenjälkien ottamista ja "rikospaikkojen" tutkimista. Eli meininki on aika erilainen.
Voisipa sotilaspoliisien nimi sitten olla vaikkapa vartiojoukkue varuskunnissa, jos Suomessa ei "poliiseille" ole tarvetta.
On se muuttunut mun ajoista tuo SPOL-homma. Meillä oli 70-luvulla SPolK:ssa ( silloinen Sotilaspoliisikoulu, ei -komppania ) mm. rikostutkintaa sisältäen myös noita sormenjälkihommia. Rikostutkintaa opetti pätevä herrasmies Helsingin rikospoliisista. Liikenteenohjaus, tietiedustelu ja liikennejärjestelyt olivat myös ohjelmassa. Tosin pientähän ne olivat, mutta oli kuitenkin. Pääpaino touhuissa taisi olla enemmän poliisimaisia kuin nykyään. Siihen aikaan jokainen kurssi antoi virka-apua poliisille junapartioiden muodossa. Siellä sitten poliisien apuna valvottiin järjestystä kaukojunissa uusien alokkaiden palvelukseenastumispäivänä. Kurssin jälkeen mulle osui pari "saattokeikkaa", missä oli toki aina kapiainen mukana vastuullisena. Silloinen SPolK:in johtaja totesi mm. että spolit eivät ole vartiomiehiä, mutta kurssin jälkeen Sandiksessa kun meidän komppanialla oli vartiovuoro, niin löysin itseni vartiopäällikön hommista, eli j-osastossa oli vähän erilainen käsitys spollien tehtävistä. Nykyäänhän se spollien päätehtävä lienee juurikin suojaus ja vartiointi. Oli meilläkin suojaushommia ja mm. sotavankien käsittelyn opetusta sekä ns. vastasissitoimintaa ( "desanttimetsästystä" ).
Kertauksissa sitten homma meni munkin osalta vähitellen tähän nykysuuntaan, pääpaino oli vartioinnissa, valvonnassa ja (henkilö-)suojauksessa.
Mutta en minäkään tuntenut itseäni mitenkään poliisiksi silloin 70-luvulla, hiukan erikoistuneen koulutuksen saaneeksi vain.
Pitkälle kehittynyt yhteiskuntahan suosii erikoistumista esim. valtiollisista toimijoista löytyy mm. poliisi, palomies/pelastaja, sotilas ja vanginvartija ihan omina erikoisaloinaan. Vielä 150 vuotta sitten oli melko tavallista, että palovartija hoiti myös järjestyksenpidollisia tehtäviä asutuskeskuksissa. Toki osa ns. eriytyneistä tehtävistä on hävinnyt esim. kruununvouti sekä silta- ja jahtivoudit.
Sotilaallisten turvallisuusjoukkojen perusratkaisuissa voidaan toimintaa joko viedä erikoistuneempaan suuntaan tai voidaan myös perustellusti olla sitä mieltä, että yksi joukko selviää kaikista tehtävistä.
Aikoinaanhan Yhdysvaltojen ilmavoimiin luotiin omat sotilaspoliisijoukot eli Air Police, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Security Police ja nykyisin käyttää nimeä Security Forces. Vuonna 1971 turvallisuustoiminta ja lainvalvonta eriytettiin omaksi toiminnoikseen mutta myöhemmin todettiin ettei ratkaisu ollut hyvä toimialat yhdistettiin jälleen.
Käytännössä kyseinen pumppu hoitaa sekä sotilaspoliisi että valvonta ja turvallisuustehtävät. Irakin ja Afaganistanin sodissa on tehty paljon kevyen jalkaväen hommia tukikohtien läheisyydessä sekä mm. saattueiden suojausta.
Jos taas tarkastellaan RAF:n ratkaisua hoitaa turvallisuustehtäviä niin toimijoita ja nimikkeitä on tullut kokoajan lisää.
Royal Air Force Police vastaa ilmavoimien poliisitoiminnasta, turvallisuustarkastuksista tukikohdissa, lentokoneiden vartioinnista ja matkustajien turvatarkastuksista. Sekä yhteisenä tehtävänä RAF Regimentin kanssa lentotukikohtien suojaamisesta.
RAF Regiment taas on ilmavoimien oma jalkaväki, jonka tehtäviin kuuluu lentotukikohtien suojaaminen pääasiassa kevyen jalkaväen keinoin. Kuitenkin kalustosta löytyy jopa kevyitä rynnäkköpanssareita. Osa joukoista on koulutettu ilmarynnäkkö, ilmatulenjohto ja maahanlaskutehtäviin. Mahdollisia tehtäviä ovat mm. ilmatulenjohto vihollisen selustassa sekä vastustajan lentotukikohtien haltuunotto. Aikaisemmin tehtäviin kuului myös ilmavoimien ilmatorjunta mutta nyt tehtävästä on luovuttu ja sitä hoitavat armeijan it-joukot.
Uusimpana tulokkaana on Military Provost Guard Service joka hoitaa tukikohtien turvaamista ulkoisia uhkatekijöitä vastaan. Pääasiallisena työtehtävinä kulunvalvonta ja turvallisuusvartionti. Vaatimuksena on vähintään kolmen vuoden palvelus asevoimissa – aikaisemmissa tehtävissä saatu sotilasarvo ei useinkaan siirry ja yli 20 vuotta palvelleet warrant officerit ovat joutuneet aluksi rivimiehiksi. MPGS:n tehtäviä ovat aikaisemmin hoitaneet mm. vartioimisliikkeet.
Lisäksi ilmavoimien kohteiden suojaamiseen saattavat osallistua puolustusministeriön poliisit (Ministry of Defence Police) ja puolustusministeriön vartijat (Ministry of Defence Guard Service).