Sanon vain, että älkää olko näkevinänne viisautta tai edes valtiomiestaitoa siellä missä sitä ei välttämättä ole. Luota mutta tarkasta.
Uutisessa puhuttiin varastojen myynnistä ja niin kauan kunnes toisin todistetaan, niin sen myydyn viljan tai polttoöljyn tilalle ei tule uutta.
Erityisen skeptinen olen siitä, että yksityisille tahoille luotaisiin jotain varastointivelvoitteita. Ei nimittäin välttämättä toimi globaalissa taloudessa! JOT on todellisuutta niin varastoissa, tuotanlaitoksissa kuten kaupassakin. Ja kannatta myös muistaa, brysselin suunnasta aletaan aika vikkelään huudella kilpailun rajoittamisesta, jos yritystoiminnalle asetetaan jotain erityisehtoja. Jos valtiolla ei ole varaa varmuusvarastointiin niin miten yksityisellä ihmisellä tai firmalla olisi? Yhteistyö on tulevaisuudessa se varautumisen avainsana - EI sanelu tai pakottaminen.
Voihan tuollaiset elintarvikkeet tuntua vähän kaukaiselta, jos ajatukset pyörii tulevassa kymenlaakson kurskissa ja rykäsy palveluun ilmoittautumisesta kotiuttamiseen on 8-10 viikkoa. Vaan eipä se elintarvikkeisiin liittyvät kriisi ole välttämättä sota. Tarkkaavaiset foorumilaiset ovat panneet merkille väkiluvun kasvun maailmassa ja kovin monella alueella ei tarvitse olla katovuotta niin kohta jo huudetaan "ei oota maailmarkkinoilla". On nimittäin nälkä sellainen asia, että harva haluaa sitä äänestäjilleen myydä. Ilmastot muuttuu (syystä tai toisesta) isomman tulivuorenpurkauksen todennäköisyys on tarpeeksi pitkällä aikavälillä 100 %, samoin kuin asteroidin mätkähtely maahan. Historiaan tutustuneet muistanevat vielä pienen jääkaudenkin.
Toki maataloutta voi tehostaa ja ihminen sopeutuu. Rooseveltiä arvosteltiin suuren laman aikaan ihmisille jaettavasta elintarvikeavusta, arvostelijat väittivät, että "pidemmällä aikavälillä olisi parempi ettei tälläiseen ryhdytä". Roosevelt totesi "ihmiset eivät syö pidemmällä aikavälillä vaan joka päivä".