Hypoteettiset skenaariot kriisissä ja sodassa

SOTAPELI JATKUU!

Jatkan edellistä skenaariota, joka alkoi Spetznazien Haapasaaren valtauksesta ja jonka suomen rannikkojääkärit valtasivat takaisin. Skenaarion selventämiseksi kehotan kiinnostuneita tutustumaan aiheen alussa olevaan tilanteeseen "Haapasaaren haltuunotto".

TAPAHTUMAT KLO 3.00-8.00

Kolmen tunnin kiihkeän taistelun jälkeen rannikkojääkärit ovat saaneet haltuunsa Haapasaaren ja vihollinen on kukistettu kohtalaisin tappioin. Venäjän erikoisjoukot menettivät 10 haavoittunutta ja vangittua lukuunottamatta kaikki sotilaansa. Rannikkojääkärit keränneet kaatuneet ja evakuoineet haavoittuneet Jurmoissa takaisin mantereelle. Rannikko-ohjusryhmä ja meritiedustelijat ovat asemissa ja toiminnassa.

Saaressa käydyn taistelun jälkeen, venäjän Raptor-taisteluveneet ovat yrittäneet hakea pois erikoisjoukkojen jäseniä viime hetkillä, mutta ne ovat joutuneet kääntymään takaisin yhden veneen saatua osuman Spike-ohjuksesta ja upottua. Hamina-luokan ohjusvene HAMINA on tuhonnut lisäksi toisen veneen tykillään, kun veneistä on tulitettu sitä.
Tämän jälkeen Hamina ja venäläinen fregatti ovat käyneet taistelun, jossa molemmat ovat saaneet osumia ohjuksista. Fregatti on syttynyt palamaan ja Hamina on uponnut. Mukana ollut ulkovartiolaiva Merikarhu on paennut paikalta.

Aseellinen selkkaus on sähköistänyt Valtioneuvoston ja Presidentti on ollut yhteydessä Venäjän ulkoministeriöön asian selvittämiseksi. Putin ei ole ollut tavattavissa ja venäjä on syyttänyt suomea suhteiden kärjistämisestä ja kiistää osallisuutensa mihinkään aseelliseen toimintaan. Yöllä venäläisten uutissivustot lähettävät kuvia upotetusta venäläisveneestä sekä palavasta venäläisaluksesta etäältä ja syyttävät suomen asevoimia vihamielisista toimista venäläisiä siviilialuksia vastaan suomenlahdella. Suomen laivasto kuulemma aloitti yöllä vihamielisen operaation aluevesirajan tuntumassa ja tulitti venäläisiä siviilialuksia. Lisäksi suomi on vanginnut venäjän kansalaisia laittomasti. Suomalaiset uutissivustot lainaavat paremman puutteessa venäläislähteiden tietoja ja jakavat uutisia sivustoillaan.

Presidentti Sauli Niinistö aikoo pitää puheen klo 8.00 aamulla ja ilmoittaa poikkeustilan ja öisen ulkonaliikkumiskiellon alkavan välittömästi. Tiedotustilaisuuden jälkeen tulee tieto että Haminassa ja Kotkan satamassa sekä Kirkonmaalla on noussut maihin vieraita joukkoja. Myös helikoptereita on käytetty. Tilanne siellä on epäselvä. Ammuskelua ja räjähdyksiä on kuulunut Kotkan satamasta ja eri puolelta Haminan keskustaa.

TAPAHTUMAT KLO 8.00-12.00

Useita risteilyohjuksia ja taktisia ohjuksia on osunut Vekaranjärven, Utin ja Santahaminan varuskuntiin. Myös ilmavoimien tukikohtiin Tikkakoskelle, Siilinjärvelle ja Rovaniemelle on isketty. Siviililentokentistä Helsinki-Vantaa ja Oulu sekä Pirkkala ovat saaneet osumia ja tämän johdosta kaikki siviililiikenne ilmassa on pysäytetty. Iskut ovat tulleet venäjän puolelta(yllätys) ja niissä on käytetty 3M-54 Kalibr- ja 9K720 Iskander ohjuksia.

Poliisi ja Rajavartiolaitos sanovat että ne eivät tiedä ketkä ovat kymenlaakson iskujen takana ja järjestyksen hallinta on menetetty osittain tai kokonaan venäjän rajalta Kotkaan kulkevalla alueella. RUK:n rakennus on kärsinyt hajanaisten tietojen mukaan pahoja vaurioita ja Haminan poliisin yksiköihin ei saada yhteyttä. Kotkan poliisiasema on tuhottu.

Rajavartiolaitos sanoo että Vaalimaan raja-asemaan ei saada yhteyttä ja kaikki liikenne sinne on pysäytetty. GSM-liikenne ei toimi alueella. VIRVE-viranomaisverkossa on sähkönjakelun ongelmien vuoksi alueellisia katveita. Alueelta poistuvien siviilien kautta on saatu tietoa tunnistamattomista sotilasajoneuvoista rajalla.
Kaakkois-suomessa ja useiden varuskuntien sekä ilmatukikohtien lähistöllä on häiriöitä puhelin-ja dataliikenteessä. Lisäksi itärajalla on räjähtänyt useita sähkönjakelukeskuksia ja Kainuusta Vironlahdelle on laajoja sähkökatkoja.

Tasavallan presidentti on määrännyt valmiuden kohotettavaksi korkeimpaan luokkaan jo Kymenlaakson tapahtumien vuoksi klo 8.30. Liikekannallepano on julistettu ja kaikki rajat on suljettu. Venäjältä ei ole kuulunut mitään vastausta viimeisimpiin tunteihin suomen diplomaattisista ponnisteluista huolimatta.

Valtionhallinnon ja ministeriöiden internet-sivustot ovat kaatuneet. Poliisin ja YLEn internet-sivustoja sekä sosiaalista mediaa on hakkeroitu ja siellä on esitetty virheellistä tietoa konfliktista väittäen tapahtumia ilotulitukseksi ja vääräksi tiedoksi. Ristiriita on ilmeinen tv-lähetysten kanssa.

Venäjän ilmavoimat on aloittanut aggressiivisen partioinnin itärajalla, pääpainon ollessa Kainuu-suomenlahti alueella. SU-27- ja SU-30 koneet operoivat A-50U Beriev tutkavalvontakoneiden johdolla suomen rajojen sisäpuolella. Ensimmäiset kiihkeät ilmataistelut on käyty aamupäivällä suomen ilmavoimien kanssa.

PUOLUSTUSVOIMAT:
- Kaikki puolustushaarat ovat hälytystilassa ja liikekannallepano on julistettu. Ilma- ja merivoimat ovat olleet jo korotetussa valmiudessa vuorokauden.
- presidentti on ottanut asevoimat komentoonsa

MERIVOIMAT:
- merivoimat on aloittanut miinoittamisen saaristossa ja väylillä klo 10.00 alkaen.
- meritorjuntaohjuspatterit sekä ohjusveneviiriköt ovat valmiudessa
- Miinalaiva Uusimaa on saanut todennäköisesti torpedo-osuman ja on uppoamassa klo 11.35
- Ohjusvene Hamina on menetetty taistelussa venäjän laivaston kanssa

ILMAVOIMAT:
- päätukikohtiin kohdistuvista iskuista huolimatta ilmavoimat on kyennyt säilyttämään operatiivisen toimintansa
- kaksi tilapäistukikohtaa on saatu pyörimään
- 8 Hornettia on menetetty ilmassa ja maassa
- ilmavoimien operaatiopäällikkö on menehtynyt tulipalossa omassa talossaan
- Karjalan lennoston päällikköä on ammuttu autossaan matkalla tukikohtaan. Hänen tilansa on kriittinen.

MAAVOIMAT:
- varuskuntiin tehdyt ohjusiskut ovat vaikeuttaneet reservien varustelua ja kaluston käyttöönottoa. Vekaranjärven esikunta, muonituskeskus ja ajoneuvovarikot ovat kärsineet pahoin. Loukkaantuneita ja kaatuneita on useita.
- Santa-Haminan varuskunta on myös tuhoutunut pahoin. Taistelu-ja valmiusjoukkojen varustaminen hidastuu ja vaikeutuu Helsingissä
- Utissa olevat konehangaarit on paria lukuunottamatta tuhoutuneet. Pääosa NH-90 kalustosta on menetetty. Jäljellä on 4 kopteria, jotka olivat muualla iskujen aikana.
- RUK:n rakennus Haminassa on tulessa.
- suurilta henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin koska kyseessä on viikonloppu ja varuskunnat olivat enimmäkseen tyhjillään.

TEHTÄVÄSI:


Syyskuun 30. klo 12.30. Toimit everstinä ja vastaat Etelä-Kymenlaakson puolustuksesta. Maavoimien esikuntapäällikkö on nimennyt sinut osasto "Karhun" johtajaksi.
Tiedustelun mukaan venäjän erikoisjoukot ovat vallanneet Haminan keskustan, Kotkan sataman ja Kirkonmaan saaren. Lisäksi venäläinen 138. motorisoitu prikaati on ylittänyt rajan ja kulkee valtatie 7:ää pitkin Haminan suuntaan ja on nyt havaittu Virolahdella. Joukkojen tarkoituksena on todennäköisesti yhdistyä Haminassa ja jatkaa Kotkaan johtavaa valtatietä länteen.

Tehtäväsi on estää vihollisvoimien yhdistyminen Haminassa ja viivyttää vihollisen maajoukkojen etenemistä syvemmälle suomeen kunnes omat vahvennukset saapuvat avuksi.
Kotkan satama on myös vallattava takaisin mahdollisimman pian ja estää sen käyttäminen vihollisen täydennyksiin. Missään tapauksessa vihollinen ei saa päästä kymijoen ylitse länteen!
Puolustusvoimien tiedustelu on myös varoittanut helikoptereilla tapahtuvan maahanlaskun-uhkasta alueellesi lähituntien aikana. Todennäköisesti 31.ilmarynnäkköprikaatin joukot ovat valmistautumassa.


Maavoimien esikuntapäällikkö tapaa sinut Sippolassa ja erotessanne kättelee tiukasti, huuli väristen ja toivottaa onnea matkaan! Mieti miten jaat joukkosi ja priorisoit.

Pyhtäällä on sotilaspoliisikomppania 91. pysäyttänyt kaiken VT 7 liikenteen itään. Siellä toimivat Loviisan-Pyhtään maakuntajoukot varmistuksena.

Pohjoisessa Vihollisen 25. erillinen motorisoitu prikaati on ylittänyt Nuijamaan ja Vainikkalan kohdalta rajan ja etenee Lappeenrantaa kohden. Etelä-Karjalan maakuntakomppania ja maasotakoulun oma valmiusyksikkö puolustavat kaupunkia.

OMAT JOUKKOSI ALUEELLA:

Valmiuskomppania ja pioneerikomppania Myllykylässä(Haminan pohjoispuolella):
- 140 valmiusjääkäriä + 120 taistelupioneeria - erikoiskoulutuksen aloittaneita varusmiehiä raskaasti aseistettuna
- 4 Leopard 2 A4 tst-vaunua
- 4 CV 9030 rynnäkkövaunua
- 6 PASI-kuljetuspanssarivaunua ja 12 kuorma-autoa (RASI)
- liikkuva johtamisajoneuvo
- NLAW-joukkue osana joukkoa
- PSTohj 2000M ryhmä
- tukena 9 kpl 120mm krh ja 12 kpl 122mm haupitsia+vetoautot
- ITO 05 patteri + 05M MANPADS
- ITO-15 ryhmä
- tulenjohtoryhmä
- 2 JTAC-ilmatulenjohtajaa laitteineen (oma maastoauto).

Kymenlaakson paikalliskomppania (Inkeroisissa):
- 150 miestä, joilla on jalkaväen aseita ja kevyitä kertasinkoja
- 6 kuorma-autoa
- 2 Land Rover maastoautoa
- ITO-15 ryhmä maastoskoottereilla

Oma esikunta+ reservi (Sippola):
- Johtamiskontti
- Sotilaspoliisijoukkue 32 henkeä
- esikuntajoukkue(viestiryhmä, huoltoryhmä ja lääkintäryhmä)
- ilmatorjuntajoukkue 2x Itkk ja ITO-15 partio
- 5 kuorma-autoa
- 2 konttikuorma-auto
- 2 RG-32M panssariautoa

Ilmavoimat:
- suojaa parhaansa mukaan joukkoja alueella, mutta vihollisella on ilmaherruus. Tämä vaikeuttaa joukkojen liikkumista ja hidastaa apujoukkojen tuloa mahdollisesti.
- ilmavoimat lupaa vaikeasta taistelutilanteesta huolimatta tukea taktisesti joukkoja 2-4 koneella tarvittaessa ja 30 minuutin varoitusajalla.

Vaikeuksista huolimatta Parolasta on lähtenyt matkaan ensimmäinen mekanisoitu pataljoona, joka liikkuu VT3-Tuusula-Porvoo reitillä kohti Kotkaa. Sen oletetaan saapuvan klo 18.00 jälkeen Kotkan tasalle. Pääkaupunkiseudulle on matkalla Porin prikaatin kärkipataljoona varmistamaan Helsinkiä.

VIHOLLISTILANNE:


Haminassa:
- joukkue Spetznazeja ja n. 4 Raptor-taisteluvenettä(ensi-iskun ryhmä).
- lisäksi komppania Spetznazia ja BTR-82A kuljetuspanssareita, jotka saapuivat ZUBR-maihinnousualuksella aamuhämärissä.
- 1 helikopteri, ehkä Ka-29 (tuhotulta fregatilta)

Kotkassa ja kirkonmaalla:
- Spetznaz-joukkue satamassa (maihinlaskettu)
- 2 Raptor-veneellistä erikoisjoukkoja Kirkonmaalla
- 4 kuljetushekoa(Mi-17 Hip/Mi-8) ja 4 tst-kopteria (Mi-28N)

VT 7 Vironlahdella:
- 138. motorisoidun prikaatin pääosat ja tiedusteluosat (kärjessä panssaripataljoona T-90M, T-80BVM ja BMP-3M vaunuilla)
- tukena BMPT-vaunuja
-
- 1 MSTA-S tykistöpatteristo ja 1 BM-27 uragan raketinheitinpatteristo
- Buk M2 ja Tor M2 ilmatorjuntapatteri

vihollisen Ilmarynnäkköuhka on alueella jatkuva, mutta vaihtelee omien ilmavoimien painostuksen mukaan.

Kartta alueelle:
https://goo.gl/maps/LAioD9y7WaWFACYT7
https://goo.gl/maps/nAu9FZCoetJNC6Me9

Lähteitä:
https://www.criticalthreats.org/wp-content/uploads/2018/03/Russian-Ground-Forces-OOB_ISW-CTP.pdf
https://russianmilitaryanalysis.wordpress.com/
https://russianmilitaryanalysis.wordpress.com/2017/09/19/zapad-watch-round-up-of-day-five/

Lisäkysymyksiä skenaariosta saa esittää jos asia kiinnostaa!

Lisäpaljastuksia vihollisesta tulee myöhemmin.
 
Back
Top