Lääkehappi on kalliimpaa Suomessa kuin missään muualla maailmassa – perinteiset toimittajat hermostuivat superbisneksensä tulevaisuudesta
MIKA MÄNNISTÖ
Laser Gasin toimitusjohtaja Rauno Hakala ja kansanedustaja Jari Koskela ihmettelevät Fimean negatiivista suhtautumista lääkehappigeneraattoreiden käyttöön.
Suomessa on maailman kallein lääkehappi johtuen siitä, että markkinoilla on vain kaksi toimijaa, jotka jakavat keskenään lääkehappimarkkinat. Kun Pellon terveyskeskuksessa kolme ja puoli vuotta sitten otettiin ensimmäisenä Pohjoismaana käyttöön happea sata kertaa halvemmalla tuottava happigeneraattori, hermostuivat perinteiset pullohappitoimittajat rahasamponsa tulevaisuudesta.
Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana kahden lääkehappea toimittavan Agan ja Woikosken hinnoittelusta ja keskinäisestä markkinajaosta on tehty lukuisia ilmiantoja muun muassa Kilpailuvirastoon. Tämä ei ole kuitenkaan johtanut mihinkään.
Sairaanhoitopiirit ovat havainneet, että lääkehappi on Suomessa kalliimpaa kuin missään muualla maailmassa. Viimeisten vuosikymmenten aikana lääkehapen hinta on noussut 7-10 prosenttia vuosittain ollen nyt noin 7 euroa/kilo asiakkaalle toimitettuna.
– Tämän kalliimpaa lääkehappihintaa ei maailmanlaajuisilta markkinoilta löydy. Lääkehappigeneraattoreita valmistava Laser Gas Oy on jo parinkymmenen vuoden ajan lobannut generaattoreita Suomen sairaaloille, mutta joka kerta on noussut seinä vastaan jo entisessä Lääkintöhallituksessa ja sittemmin Fimeassa, kertoo kankaanpääläisen yhtiön toimitusjohtaja
Rauno Hakala.
Lääkehapen tarve ja hinta ovat nyt erityisesti tapetilla, kun koronavirus jyllää maailmalla.
Käyttöönotto estettiin Fimean vaatimuksesta
Viimeisessä yhteisessä neuvottelussa Fimean yliproviisori konsultoivasti neuvoi Laser Gasia luopumaan hankkeestaan. Sama proviisori kävi aikoinaan delegaatioineen Kankaanpään terveyskeskuksessa tarkastamassa lääkehappigeneraattorin käyttöönottoa. Noin kymmenen henkeä käsittävä delegaatio oli vahva, ja siinä olivat edustettuina Fimean lisäksi Valvira ja Tukes. Jo tarkastuksen alkuvaiheessa ilmeni, että lääkehappigeneraattorin käyttöönotto estetään.
– Merkittävintä tarkastuksen kulun aikana oli havainto, että yliproviisori tarkastusta suorittaessaan luki tarkastusohjeita suoraan kilpailijamme Woikoski Oy:n heille toimittamasta kirjallisesta dokumentista. Tämän huomattuamme kysyimme, tekeekö Fimea suoraa yhteistyötä Woikosken kanssa. Proviisori vastasi, etteiväthän he tietenkään viranomaisena voi näin toimia, ja piilotti dokumentin laukkuunsa, Hakala kertoo.
Järjettömiä vaatimuksia
Eräs oleellinen syy, minkä vuoksi happigeneraattorin käyttöönotto Kankaanpään terveyskeskuksessa estettiin, oli Hakalan mukaan proviisorin vaatimus kaksoisputkijärjestelmästä. Tämä tarkoittaa, että happigeneraattorilla tuotettava lääkehappi olisi johdettava potilaskäyttöön erillisenä putkituksena, eikä sitä olisi voinut kytkeä olemassa olevaan happiputkijärjestelmään.
– Lähtökohtaisesti vaatimus oli täysin järjetön ja kilpailevan kaasutoimittajan Fimealle ohjeistama. Myöhemmin proviisori luopui vaatimuksesta, mutta sen selvittelyssä saatiin käyttöönottoa estettyä pariksi vuodeksi. Näiden kahden vuoden aikana vaatimuksia tuli koko ajan lisää, nyt päällimmäisenä lääketehdastarkastus sillä perusteella, että terveyskeskuksiin lääkehappea generoiva laitteisto olisikin terveyskeskuksessa sijaitseva lääketehdas, Hakala sanoo.
Tällaisia vaatimuksia ei löydy mistään muualta kuin Suomesta.
Hakalan mukaan on päivänselvää, että tämänkaltaiset lääketehdastarkastukset terveyskeskuksissa ovat mahdoton ajatus.
– Vertailun vuoksi vuoisin kertoa, että terveyskeskuksissa on jo vuosikymmenten ajan generoitu lääkeilmaa, joka sekin on Fimean vaatimusten mukaan lääketehdastarkastuksen varainen. Sellaista tarkastusta ei kuitenkaan missään ole vielä suoritettu ja syykin on selvä – lääkeilmaa ei pysty kukaan rahastamaan.
Happitoimittajien bisnes vaarantui
Perinteisten happitoimittajien duopoli hermostui, kun Pellon terveyskeskuksessa otettiin käyttöön lääkehappigeneraattori reilut kolme vuotta sitten. Happitoimittajien superbisnes, lääkehapen myynti sairaaloille 7 euron kilohintaan vaarantui, kun markkinoille ilmestyi häirikkö.
Laser Gasin generaattorilla sama lääkehappi tuotetaan sadasosahinnalla, jossa ainoana kuluna on puoli kilowattituntia sähköenergiaa per tuotettu happikilo.
– Asiantilasta huolestuneina kaasuyhtiöt laativat kymmensivuisen dokumentin nimellä ”Happigeneraattorilla tuotettu happi”. Oleellista dokumentin sisällössä on se, että happigeneraattori oheislaitteineen on siinä hinnoiteltu 5-10 kertaa kalliimmaksi kuin millä Laser Gas on näitä laitteita toimittanut.
Julkaisussa on virheellisesti ilmoitettu laitteiston vuosihuoltokustannuksiksi 8 000 euroa vuodessa, kun Laser Gasin huoltosopimuksessa hinta on 400 euroa vuodessa, Hakala kertoo.
Rauno Hakala oikaisi dokumentissa esitettyjä virheellisiä väittämiä julkisesti, jonka johdosta Agan julkaisun laatineet henkilöt vetosivat tekijänoikeuksiinsa julkaisussa.
Muualla generaattorit yleistyvät vauhdilla
Perussuomalaisten toimesta on eduskunnassa tehty kaksi kirjallista eduskuntakysymystä koskien lääkehappigeneraattorin käyttöönoton esteiden raivaamista myös Suomessa. Viimeisten seitsemän vuoden aikana nykyinen kansanedustaja
Jari Koskela on ollut Hakalan mukana neuvotteluissa viiden eri ministerin kanssa. Ministerien suhtautuminen on ollut poikkeuksetta myönteistä, mutta asia on aina kaatunut virkakoneiston rattaisiin.
Muualla maailmassa generaattorit yleistyvät vauhdilla. Suomessa Muonio, Ranua ja Hämeenkyrö ovat edelläkävijöitä generaattorien käyttöönotossa. Viimeksi mainituista Hämeenkyrön kunta on profiloitunut hiilineutraaliuteen sitoutuneeksi kunnaksi. Kunnassa on otettu esimerkillisellä tavalla myös vanhustenhoito kunnan haltuun rakentamalla huippumoderni Kurjenmäkikoti ikäihmisten hoivakodiksi. Hakala suunnitteli Hämeenkyrön kunnan toimeksiannosta kyseiseen kotiin lääkehappiputkiston sekä mitoitti ja asensi generaattorin lääkehappea syöttämään.
– Oleellista oli, että huoneistot olivat kodinomaisia ja muun muassa lääkehappipistorasia piilotettiin ikkunaverhojen taakse, ettei laitosmaisuus tulisi edes tätä kautta näkyviin, Hakala kuvailee.
Ideana oli, että asukas huonosti voidessaan saattoi ottaa ”lääkehappinaukut” huoneen palveluhappipisteestä, eikä tilapäisen huonon olon vuoksi tarvinnut lähteä terveyskeskuksen jonoa kartuttamaan. Fimea sai kuulla hankkeesta ja hyökkäsi sitä vastaan kirjoituksella, että Kurjenmäkikodissa ei voida tuottaa lääkehappea generaattorilla, koska siellä ei ole lääkekeskusta.
Pulloralli olisi kokonaan pysäytettävissä
Perussuomalaisten kanta hiilijalanjäljen ylilyövässä keskustelussa on ollut toppuutteleva. Muiden puolueiden edustajat ovat muun muassa vaatineet hiilineutraliteettia kehittyviltä mailta. Tältä kaikelta, samoin kuin Suomen turve-energian, liikennepäästöjen ja lämmityksen rajoittamiselta vie Hakalan mielestä pohjan se, että valtiovalta toisaalla ylläpitää raskasta pullorallia toimittamalla happea tuhannen kilometrin päähän.
– Kryogeeniselta tehtaalta asiakkaalle toimitettu pullopalletti painaa nettona parituhatta kiloa. Tässä palletissa kulkee happea vajaat kaksisataa kiloa. Tämä jos mikä on typerä hiilijalanjäljen jättäjä. Happigeneraattorilla tämä ralli olisi kokonaan pysäytettävissä, Hakala kertoo.
Suomessa on maailman kallein lääkehappi johtuen siitä, että markkinoilla on vain kaksi toimijaa, jotka jakavat keskenään lääkehappimarkkinat. Kun Pellon
www.suomenuutiset.fi