Hyviä uutisia Suomesta - kansallista "hyvä me" -selkääntaputtelua

Teräsmies

Respected Leader
Tutkimus väittää: Suomi on maailman 13. islamilaisin maa – Koraanin opit toteutuvat täällä hyvin

Tänään klo 13:00

Tutkimusjärjestö Islamicity Indices laittaa maat järjestykseen sen mukaan, miten hyvin Koraanin opit niissä toteutuvat.


Artikkelin kommentteja tarkastelemalla selviää etteivät viime vuoden lopulla ilmoitetut luvut olleet ihan hatusta vedettyjä.
Suomalaisista pojista heikkoja lukijoita on joka viides. Se on kertakaikkiaan huono tulos. Heidän lukutaitonsa ei tutkijoiden mukaan riitä jatko-opintoihin ja aktiiviseen, täyspainoiseen yhteiskunnassa toimimiseen. Syrjäytymisen uhka on ilmeinen.

Jopa 63 prosenttia suomalaispojista kertoo lukevansa vain, jos on pakko.

Heikolle osaamistasolle jääneistä 14 prosentista reilu puolet ei ole ollut tehostetun tai erityisen tuen piirissä, vaikka ilmiselvästi sellaista olisi tarvinnut. Ei siis kunnon lukutaitoa, mutta ei kunnon tukeakaan.
https://www.oaj.fi/ajankohtaista/bl...ttiin-edelleen-olevan-kansainvalista-huippua/
 

apumekaanikko

Luutnantti
Huomasin, että täällä on keskusteltu syövästä. Kannattaa lukea Hesarin juttu haimasyövän oireista. Se on hyvä. Kusen muuttuminen ruskeaksi (joskus myös ihon) on yhtä kuin lähete lääkäriin. Artikkelissa tosin keskitytään yleisimpään versioon eli haiman pään syöpään, joka usein painaa sappitiehyen tukkoon. Silloin oireet vastaavat maksakirroosia; maksa kun ei voi toimia poistoputki tukossa.

Itsellä oli pitkään vain pientä mutta jatkuvaa pistoa tuossa oikealla puolella, sitten kaikki ylläoleva toteutui. Paino putosi joulukuussa 12 kg, leikkaus on helmikuun lopulla. Sen verran mukava tapaus, että sytoja ei tarvitse.

Suomessa on keskitetty näitä hankalimpia operaatioita muutamaan harvaan paikkaan, mikä parantaa onnistumisprosenttia; Meikussa niitä tehdään yli 120 vuodessa.
lisäys: leikkaus Meikussa 10.2. kotiin tänään 17.2., toistaiseksi kaikki hyvin, vaikkei lenkille pääsekään :)
 

apumekaanikko

Luutnantti
Tutkimus väittää: Suomi on maailman 13. islamilaisin maa – Koraanin opit toteutuvat täällä hyvin

Tänään klo 13:00

Tutkimusjärjestö Islamicity Indices laittaa maat järjestykseen sen mukaan, miten hyvin Koraanin opit niissä toteutuvat.

Joku vuosi oli toinen tutkimus, jossa prehdyttiin kunkin valtion Koraaninmukaisuuteen ja suomi oli siinä sillä kertaa ykkönen ja muut pohjoismaat lähellä perässä.

Koraanin päälle rakentunut perinnerakennelma taitaa tosiaan erota alkuperäisestä, eikä ihme. Kaivataanhan Kristinuskonkin eri suuntauksiin isompaa ja pienempää uskonpuhdistusta.

Mitähän tapahtuisi, jos multi-kulti -selittäjillemme kerrottaisiin, että joo, katotaas mitä Koraani sannoo...
 

Platypi

Luutnantti
Miehistön puolelta veikkaanpa että nykyään kertautetaan vain sitä reserviä, joka on ollut varusmiespalveluksessa ns. uudistetun taistelutavan aikoihin. Meikäläinen on nyt 36v ressu ja yhtään kertaa en ole käynyt opittuja sotavaltion taitoja reenaamassa uudestaan. Tavallaan ymmärtäähän tämän. Nostomiesluokkaa ja tykinruokaressuja on turha kertauttaa kun ovat tippuneet kärryiltä jo vuosia sitten. Uudet ajat ja uudet taisteluperiaatteet.

Tämä on aika todennäköinen päätelmä. Itselle kolahti pari viikkoa sitten ensimmäinen kertauskirje kotiin ja koulutus käyty ensimmäisten TST15 mukaan koulutetuissa RU kursseissa. Suunnilleen samaa tahtia on kuulunut muilta tovereilta ympärillä, oli sitten samaa saapumiserää tai muutamaa jälkeenpäin. Nyt yliopistolta lähtee kasa eri varuskunnissa palvelleita tuohon samaan syssyyn kertaamaan omiin osastoihinsa. Osa kavereista on käynyt tätä useamminkin, mutta näillä onkin sitten sijoitus ollut taistelujoukkojen sijaan ensimmäisen ja toisen lähdön kouluttamisessa.

Oma kokemus siis kertoo, että nuoret saavat sellaisella noin 5 vuoden aikajänteellä käskyjä kertaamaan, mikä on ihan kohtuullinen tahti. Toisaalta viime kesänä kävi käskettynä kertaamassa myös eräs 30 vuotias sotilaspoliisi, että ota nyt tästä sitten selvää.
 

Hilan lukko

Kenraali
Italialainen liikemies lupasi sata miljoonaa euroa Mänttä-Vilppulan kohuttuun rakennushankkeeseen – HS kysyi Francesco Osannalta, mistä rahat tulevat
”Koko pääoma korkoineen on maksettava takaisin sijoittajille, ja siitä vastaamme me, eivät kaupunkilaiset. Meillä ei ole varaa mokata tätä, mutta uskomme projektiin ei horju”, sanoo liikemies Francesco Osanna HS:n haastattelussa.
Tilaajille

Sijoittajat ovat valmiita merkkaamaan rahasumman käytännössä välittömästi, kun Mänttä-Vilppulan päätös saa lainvoiman, Francesco Osanna kertoi HS:lle Latinassa sijaitsevassa toimistossaan Italiassa. (KUVA: ROCCO RORANDELLI)

Jotenkin tuoksuu Sunny Car Center
 

Vonka

Supreme Leader
Jaha... meitsillä taisi mennä rivi- ja bokserikone sekaisin. Eli niinkuin yläkuvassa esitit, mutta niinkuin onko se nyt sitten "flat sixteen", jos edes amerikassa on noin isoja koneita? Aukin vessassa joka tapauksessa pyttyjä riitti, ainakin reserviläisveli @Vonka on käynyt HämJP:n, ja res. ups. joten Auk lienee myös tuttu ... voitte tarkistaa faktat häneltä mutta siellä istuttiin kyllä sakeasti kuin varkaat, jos minun versioni kelpaa :)

Oi aikoja ennen kuin joku keksi ovet.
 

Hanski

Ylipäällikkö
Väittäisinpä / muistelisinpa että näin myös Vaasan keisarillisissa kasarmeissa, neljä per seinä, vastakkain. Väillä rivikasi kävi kaikilla pytyillå, välillä ei. Äkkiä siihen tottui.
Ai teillä oli perinteinen V8! UudJP:ssä oli ainoastaan rivi-kutoset...
 

Huhta

Greatest Leader
Cross post.

Vaikeuksiin joutuneen saksalaistelakan Tasmanian-lauttojen tilausta ollaan siirtämässä Rauman telakalle:

https://rmcfinland.fi/fi/rauma-mari...-kahden-matkustaja-autolautan-rakentamisesta/

Foorumin perinteitä kunnioittaen tilausta pitää luonnollisesti kritisoida, koska se saattaa sotkea samanaikaisesti käynnissä olevaa Laivue 2020 -projektia. Todellisuudessa autolauttatilaus tuo varmuutta ja jatkuvuutta telakan toimintaan, joten ehkä siinä ohessa jokunen korvettikin saadaan pykättyä.
 

tiedotusosasto

Respected Leader
”Laitteen kehitys lähti alun perin Suomen puolustusvoimien tarpeista. Ilmavoimat tarvitsi helppokäyttöisen laitteen, jolla se voi puhdistaa biologisille ja kemiallisille aseille altistunutta kalustoa.”

”Meillä on laite, joka painaa 9,5 kiloa, ja se on neljä kertaa tehokkaampi kuin kilpailijan 250 kiloa painava laite. Suhteutettuna kokoon meidän laitteemme on parikymmentä kertaa tehokkaampi kuin kilpailijoiden laitteet.”
 

hansai

Supreme Leader
Lääkehappi on kalliimpaa Suomessa kuin missään muualla maailmassa – perinteiset toimittajat hermostuivat superbisneksensä tulevaisuudesta

MIKA MÄNNISTÖ

Laser Gasin toimitusjohtaja Rauno Hakala ja kansanedustaja Jari Koskela ihmettelevät Fimean negatiivista suhtautumista lääkehappigeneraattoreiden käyttöön.

Suomessa on maailman kallein lääkehappi johtuen siitä, että markkinoilla on vain kaksi toimijaa, jotka jakavat keskenään lääkehappimarkkinat. Kun Pellon terveyskeskuksessa kolme ja puoli vuotta sitten otettiin ensimmäisenä Pohjoismaana käyttöön happea sata kertaa halvemmalla tuottava happigeneraattori, hermostuivat perinteiset pullohappitoimittajat rahasamponsa tulevaisuudesta.
Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana kahden lääkehappea toimittavan Agan ja Woikosken hinnoittelusta ja keskinäisestä markkinajaosta on tehty lukuisia ilmiantoja muun muassa Kilpailuvirastoon. Tämä ei ole kuitenkaan johtanut mihinkään.

Sairaanhoitopiirit ovat havainneet, että lääkehappi on Suomessa kalliimpaa kuin missään muualla maailmassa. Viimeisten vuosikymmenten aikana lääkehapen hinta on noussut 7-10 prosenttia vuosittain ollen nyt noin 7 euroa/kilo asiakkaalle toimitettuna.
– Tämän kalliimpaa lääkehappihintaa ei maailmanlaajuisilta markkinoilta löydy. Lääkehappigeneraattoreita valmistava Laser Gas Oy on jo parinkymmenen vuoden ajan lobannut generaattoreita Suomen sairaaloille, mutta joka kerta on noussut seinä vastaan jo entisessä Lääkintöhallituksessa ja sittemmin Fimeassa, kertoo kankaanpääläisen yhtiön toimitusjohtaja Rauno Hakala.

Lääkehapen tarve ja hinta ovat nyt erityisesti tapetilla, kun koronavirus jyllää maailmalla.

Käyttöönotto estettiin Fimean vaatimuksesta
Viimeisessä yhteisessä neuvottelussa Fimean yliproviisori konsultoivasti neuvoi Laser Gasia luopumaan hankkeestaan. Sama proviisori kävi aikoinaan delegaatioineen Kankaanpään terveyskeskuksessa tarkastamassa lääkehappigeneraattorin käyttöönottoa. Noin kymmenen henkeä käsittävä delegaatio oli vahva, ja siinä olivat edustettuina Fimean lisäksi Valvira ja Tukes. Jo tarkastuksen alkuvaiheessa ilmeni, että lääkehappigeneraattorin käyttöönotto estetään.
– Merkittävintä tarkastuksen kulun aikana oli havainto, että yliproviisori tarkastusta suorittaessaan luki tarkastusohjeita suoraan kilpailijamme Woikoski Oy:n heille toimittamasta kirjallisesta dokumentista. Tämän huomattuamme kysyimme, tekeekö Fimea suoraa yhteistyötä Woikosken kanssa. Proviisori vastasi, etteiväthän he tietenkään viranomaisena voi näin toimia, ja piilotti dokumentin laukkuunsa, Hakala kertoo.

Järjettömiä vaatimuksia
Eräs oleellinen syy, minkä vuoksi happigeneraattorin käyttöönotto Kankaanpään terveyskeskuksessa estettiin, oli Hakalan mukaan proviisorin vaatimus kaksoisputkijärjestelmästä. Tämä tarkoittaa, että happigeneraattorilla tuotettava lääkehappi olisi johdettava potilaskäyttöön erillisenä putkituksena, eikä sitä olisi voinut kytkeä olemassa olevaan happiputkijärjestelmään.
– Lähtökohtaisesti vaatimus oli täysin järjetön ja kilpailevan kaasutoimittajan Fimealle ohjeistama. Myöhemmin proviisori luopui vaatimuksesta, mutta sen selvittelyssä saatiin käyttöönottoa estettyä pariksi vuodeksi. Näiden kahden vuoden aikana vaatimuksia tuli koko ajan lisää, nyt päällimmäisenä lääketehdastarkastus sillä perusteella, että terveyskeskuksiin lääkehappea generoiva laitteisto olisikin terveyskeskuksessa sijaitseva lääketehdas, Hakala sanoo.

Tällaisia vaatimuksia ei löydy mistään muualta kuin Suomesta.

Hakalan mukaan on päivänselvää, että tämänkaltaiset lääketehdastarkastukset terveyskeskuksissa ovat mahdoton ajatus.
– Vertailun vuoksi vuoisin kertoa, että terveyskeskuksissa on jo vuosikymmenten ajan generoitu lääkeilmaa, joka sekin on Fimean vaatimusten mukaan lääketehdastarkastuksen varainen. Sellaista tarkastusta ei kuitenkaan missään ole vielä suoritettu ja syykin on selvä – lääkeilmaa ei pysty kukaan rahastamaan.

Happitoimittajien bisnes vaarantui
Perinteisten happitoimittajien duopoli hermostui, kun Pellon terveyskeskuksessa otettiin käyttöön lääkehappigeneraattori reilut kolme vuotta sitten. Happitoimittajien superbisnes, lääkehapen myynti sairaaloille 7 euron kilohintaan vaarantui, kun markkinoille ilmestyi häirikkö.

Laser Gasin generaattorilla sama lääkehappi tuotetaan sadasosahinnalla, jossa ainoana kuluna on puoli kilowattituntia sähköenergiaa per tuotettu happikilo.
– Asiantilasta huolestuneina kaasuyhtiöt laativat kymmensivuisen dokumentin nimellä ”Happigeneraattorilla tuotettu happi”. Oleellista dokumentin sisällössä on se, että happigeneraattori oheislaitteineen on siinä hinnoiteltu 5-10 kertaa kalliimmaksi kuin millä Laser Gas on näitä laitteita toimittanut.

Julkaisussa on virheellisesti ilmoitettu laitteiston vuosihuoltokustannuksiksi 8 000 euroa vuodessa, kun Laser Gasin huoltosopimuksessa hinta on 400 euroa vuodessa, Hakala kertoo.

Rauno Hakala oikaisi dokumentissa esitettyjä virheellisiä väittämiä julkisesti, jonka johdosta Agan julkaisun laatineet henkilöt vetosivat tekijänoikeuksiinsa julkaisussa.

Muualla generaattorit yleistyvät vauhdilla
Perussuomalaisten toimesta on eduskunnassa tehty kaksi kirjallista eduskuntakysymystä koskien lääkehappigeneraattorin käyttöönoton esteiden raivaamista myös Suomessa. Viimeisten seitsemän vuoden aikana nykyinen kansanedustaja Jari Koskela on ollut Hakalan mukana neuvotteluissa viiden eri ministerin kanssa. Ministerien suhtautuminen on ollut poikkeuksetta myönteistä, mutta asia on aina kaatunut virkakoneiston rattaisiin.

Muualla maailmassa generaattorit yleistyvät vauhdilla. Suomessa Muonio, Ranua ja Hämeenkyrö ovat edelläkävijöitä generaattorien käyttöönotossa. Viimeksi mainituista Hämeenkyrön kunta on profiloitunut hiilineutraaliuteen sitoutuneeksi kunnaksi. Kunnassa on otettu esimerkillisellä tavalla myös vanhustenhoito kunnan haltuun rakentamalla huippumoderni Kurjenmäkikoti ikäihmisten hoivakodiksi. Hakala suunnitteli Hämeenkyrön kunnan toimeksiannosta kyseiseen kotiin lääkehappiputkiston sekä mitoitti ja asensi generaattorin lääkehappea syöttämään.
– Oleellista oli, että huoneistot olivat kodinomaisia ja muun muassa lääkehappipistorasia piilotettiin ikkunaverhojen taakse, ettei laitosmaisuus tulisi edes tätä kautta näkyviin, Hakala kuvailee.
Ideana oli, että asukas huonosti voidessaan saattoi ottaa ”lääkehappinaukut” huoneen palveluhappipisteestä, eikä tilapäisen huonon olon vuoksi tarvinnut lähteä terveyskeskuksen jonoa kartuttamaan. Fimea sai kuulla hankkeesta ja hyökkäsi sitä vastaan kirjoituksella, että Kurjenmäkikodissa ei voida tuottaa lääkehappea generaattorilla, koska siellä ei ole lääkekeskusta.

Pulloralli olisi kokonaan pysäytettävissä
Perussuomalaisten kanta hiilijalanjäljen ylilyövässä keskustelussa on ollut toppuutteleva. Muiden puolueiden edustajat ovat muun muassa vaatineet hiilineutraliteettia kehittyviltä mailta. Tältä kaikelta, samoin kuin Suomen turve-energian, liikennepäästöjen ja lämmityksen rajoittamiselta vie Hakalan mielestä pohjan se, että valtiovalta toisaalla ylläpitää raskasta pullorallia toimittamalla happea tuhannen kilometrin päähän.
– Kryogeeniselta tehtaalta asiakkaalle toimitettu pullopalletti painaa nettona parituhatta kiloa. Tässä palletissa kulkee happea vajaat kaksisataa kiloa. Tämä jos mikä on typerä hiilijalanjäljen jättäjä. Happigeneraattorilla tämä ralli olisi kokonaan pysäytettävissä, Hakala kertoo.

 

Jounika

Korpraali
Lääkehappi on kalliimpaa Suomessa kuin missään muualla maailmassa – perinteiset toimittajat hermostuivat superbisneksensä tulevaisuudesta


Tämä lienee 5 vuotta vanha juttu. 2014 asennettiin tuo Kpään terveyskeskuksen systeemi...

Mutta osoittaa sen, miten Suomessa monessa touhussa ei ole mitään järkeä.
 
Top