Ihon oma rasva hakkaa pakkasvoiteet

Tvälups

Ylipäällikkö
Ihon oma rasva hakkaa pakkasvoiteet
YLE Tampere / Anna Sirén 31.1. klo 06:47


Kireiden pakkasten paukkuessa kasvojen aamupesun voi unohtaa kokonaan. Kaupan pakkasvoiteita paremman suojan tarjoaa ihon oma rasva, jota ei tulisi missään nimessä puhdistaa pois.

Talvi kireine pakkasineen ja hankien kautta hohtavine kevätaurinkoineen on iholle hurjaa aikaa, sanoo Tampereen Ihopisteen johtava hoitaja Tuire Hastell.

- Se, miten iho talviaikaan reagoi, riippuu tietysti sen omista ominaisuuksista, mutta pääsääntöisesti kaikki suomalaiset ihot ovat kovilla talvisaikaan.
Pakkasvoiteen kaksi mainetta

Toiset vannovat mineraaliöljyistä valmistettujen, pakkasrasvoina tunnettujen voiteiden suojaavan vaikutuksen nimeen, toiset taas muistavat kuulleensa, että niistä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Tuire Hastell ei varmista kumpaakaan väitettä.

- Tätä ei ole kovin paljoa tutkittu. En muista, että varsinaisia haittavaikutuksia olisi käynyt ilmi, mutta ei noista voiteista välttämättä hyötyäkään ole. Kuivaihoisten on kaikkein varminta käyttää mineraaliöljytöntä tavallista kasvovoidetta pari tuntia ennen ulos lähtemistä. Yleensä parhaan suojan tarjoaa kuitenkin ihon oma rasva, joten kasvoja ei pitäisi pakkasaamuina puhdistaa lainkaan.

Pakkasvoiteiden mahdolliset haitat liittyvät niiden koostumukseen.

- Vaarana on, että imeytymättömän mineraaliöljyvoiteen ja ihon väliin kerääntyy kosteutta, joka jäätyy, Tuire Hastell selittää.
Paleltuneet varpaat vesisaaviin

Paleltuma näkyy poskilla vaaleana läikkänä, joka saattaa tuntua kovalta. Ihopisteestä neuvotaan, että paras ensiapu on siirtyä mahdollisimman nopeasti sisätiloihin.

- Jos sisälle ei pääse heti, voi paleltunutta kohtaa koittaa lämmittää vaikka kädellä. Jos paleltuma on raajoissa, pitäisi niitä lämmittää lämpimässä vedessä ainakin parinkymmenen minuutin ajan. Vesihaude toimii paremmin kuin hieronta, Tuire Hastell neuvoo.

Lääkärin pakeille pitää lähteä, jos ihon värimuutokset pysyvät tai tunto ei palaa muutamassa tunnissa.
Iho muistaa

Pakkasen puraisemat posket muistamat kokemansa lopun ikää. Paleltunut tai auringossa palanut iho ei Hastellin mukaan koskaan palaudu ihan ennalleen.

- Esimerkiksi paleltumakohta saattaa loppuiäksi jäädä kohdaksi, joka paleltuu herkästi aina uudestaan. Siksi se pitää muistaa suojata erityisen hyvin. Pakkassuojaukseen pätee samaa kuin auringolta suojautumiseenkin: voiteita paremmin suojaa vaate.
 
Aamun Radio Rockin puhelinhaastateltava, erämiesten erämies, Peltsi Peltola (C-paperit) kertoi, kuinka ensisijaisen tärkeää on käydä suihkussa ennen ulos pilkille lähtöä...

Ziisus! Surkeinta on, että joku uskoo tuota pelleä kun onhan sillä oma eväohjelmakin näköratiossa.
 
Näinpä. Nykyään kai on ihan normaali akäydä heti aamusta suihkussa että sitten freesinä jaksaa suihkua.

Yksi juttu jonka olen kuullut etenkin huulirasvoista on se että iho ei osaa enää suojatakaan itseään omilla eritteillään vaan se odottaa omistajaltaan että "työnnä nyt sitä mänkkiäsi siihen".

EDIT: "käydä heti aamusta suihkussa että sitten freesinä jaksaa suihkua" ... että tällä tavalla.
 
Hyvä karvahattu vie jo pitkälle. Jostain syystä puolustusvoimat vaihtoivat huonompaan. Vanhankin osalta olisi voinut parantaa poskien suojausta, eli olisi tuotu sivut pidemmälle eteen ja jollain jäykistimillä käännetty poskien suojaksi.
 
JOKO kirjoitti:
Hyvä karvahattu vie jo pitkälle. Jostain syystä puolustusvoimat vaihtoivat huonompaan. Vanhankin osalta olisi voinut parantaa poskien suojausta, eli olisi tuotu sivut pidemmälle eteen ja jollain jäykistimillä käännetty poskien suojaksi.

Siis se harmaa? Naru auki, läpät korvien päälle, naru solmuun leuan alle toimi mulla ihan hyvin.. Taitaa siinä poskipäät vielä viimalle alttiiksi jäädä, mutta kauluri nenän päälle asti ja menoksi.
 
Villakauluri, karvahattu ja "mustanaamio"-huppu alle niin vot!

Tosin pv lienee hävittänyt jo kaikki nuo iljettävät harmaat vaatekappaleet?

Vanhassa vara parempi.
 
Mulla on atooppinen iho ja allergiakuormassa löytyy myös. Ainoa tapa saada hallintaan ongelmat on käyttää puuvilla-alusvaatteita ja unohtaa päivittäinen suihkussa lottaaminen. Voi jestas pojat keväällä koivunkukinnan aikaan meikäläisen nahkaa, toinen on pujo-pannahinen. Siitepölyaikaan taas viileällä vedellä suoritettu pesu tekee hyvää.

Ihon omat suoja-aineet ovat ihan toimivin tapa pitää elimistön suurin elin kondiksessa.

Ihmettelen mihin perustuu väite, jonka mukaan erityisesti talvioloihin valmistauduttaisiin käymällä suihkussa? Ei vastaa lainkaan omia kokemuksiani, ei vähääkään. Ehkä nämä ovat sellaisia yksilöllisiä juttuja tai jotain.

Ihon oma ihve muuten on mielestäni ihan parasta aurinkovoidettakin, kokeilkaas.

Luultavasti hygienia saavutti huipputasonsa suhteessa hyötyyn silloin, kun alettiin saunoa pari kertaa viikossa, maksimi kolmesti. Sauna on pirullisen hyvä keksintö muutenkin.
 
Jo Stalingradissa opin aikoinaan, että lika yhdessä elimistön omien entsyymien kanssa tekee ihmisestä vedenpitävän.

Juuh, saa tulla Peltsi tänne näyttämään kuinka ulkohommat luontuu aamusuihkun jälkeen... -36`C

Sama juttu marssille valmistautuessa: mene ja pese jalat oikein saippuan kera aamulla, takaan ettet tee mokomaa temppua toiste.
Ei se elimistö pelkästään kiusakseen niitä öhneitä ihon pintaan nosta, suojakerrointa se koettaa kohottaa.
 
Mulla on kans atoopinen iho,enkä siksi talvisin ruukaa saunoakaan ku kerran viikossa.
Suihkuttelua sit n.3 kertaa,muuten iho alkaa kuivaan niin perkeleesti.
Viime lauantaina kävimmä kelkkailemassa ja pakkasta oli -33,niin ihan hyvin tarkeni kun ei ollu pariin päivään naamaa pessy.
Hullujen hommaa tuommonen jokapäiväinen peseytyminen talvisin,jos joutuu ulkona melskaamaan
 
Itsellä ihon atoutumiset (perkeleellinen kutina, jonka raavin kirvelyksi) pysyy kurissa antihistamiinein.
Keino on hyvä, koska syön niitä lemmikkielukoiden vuoksi muutenkin säännöllisesti.
 
Mitenkäs herrat atooppitoverit, mulle aurinko tekee hyvää, miten teille? Pystyttekö pitämään muuta kuin puuvillaa alusvaatteina?

Antihistamiineista pidän säännöllisesti väen väkisin taukoa....vaste paranee pitkäksi aikaa tauolla.
 
Aurinko tappaa, varsinkin keväthanki-sellainen: pamahtaa valonokkosihottumapaukamia.
Kesää kohti mentäessä hellittää ja aurinkolasit ovat olleet -pakko- jo teinistä alkaen.
 
Mulla kyllä aurinko auttaa todella paljon,kesällä ei edes huomaa ihosta mitään ihottumia.
 
crane kirjoitti:
Mulla kyllä aurinko auttaa todella paljon,kesällä ei edes huomaa ihosta mitään ihottumia.

Sama täällä, ellei sitten ensi-innostuksessaan polta nahkaansa.
 
Back
Top