Ilmailumysteeri ratkesi vihdoin: Ohjus pudotti matkustajakoneen

Tvälups

Ylipäällikkö
Ilmailumysteeri ratkesi vihdoin: Ohjus pudotti matkustajakoneen
is © STRINGER Italy / Reuters 29.1.2013 6:29

Italialaiset saivat vihdoin kuulla totuuden yli 32 vuoden takaisesta järkyttävästä lentoturmasta. Koneen pudotti ohjus, päätti tuomioistuin maanantaina.
Itavia-lentoyhtiön Douglas DC-9 oli lennolla Välimeren yläpuolella 27. kesäkuuta 1980, kun se yhtäkkiä hajosi kappaleiksi ja putosi mereen Sisilian rannikolla. 81 ihmistä kuoli turmassa.

Tapaus oli pitkään täydellinen arvoitus, mutta pian tutkijoiden epäilyt heräsivät. Koneen pudotti Ustican saaren lähelle joko pommi tai ohjus.

Tuomioistuin laittoi maanantaina pisteen pitkään puidulle oikeusjutulle. Ohjuksen osumisesta koneeseen oli "riittävää ja johdonmukaista" näyttöä, tuomarit päättivät.

Tuomion perusteet julkistetaan vasta myöhemmin. Niistä selviää tarkoin, mihin näyttöön tuomarit tukeutuivat päätöksessään.

Tutkatietojen mukaan ilmassa oli turmahetkellä useita puolustusliitto Naton hävittäjäkoneita. Erään teorian mukaan hävittäjät olisivat seuranneet Libyan ilmavoimien MiG-taistelukonetta, joka olisi lentänyt lähellä DC-9:ää välttääkseen Italian tutkat.

Toisen teorian mukaan matkustajakone olisi lentänyt alueella, jossa Nato piti ilmavoimien harjoituksia. Niihin osallistunut hävittäjäkone olisi laukaissut ohjuksen luullen DC-9:ää vieraan vallan tunkeilijaksi.

Monet uskovat, että sotilasviranomaiset peittelivät tahallisesti lentoturman syytä. Asiakirjoja katosi ja lennonjohdon ääninauhoitteita joko tuhottiin tai peukaloitiin. Kaksi entistä ilmavoimien kenraali joutui oikeuteen peittelystä, mutta molemmat vapautettiin syytteistä.

Italian valtion on tuomion mukaan maksettava korvauksia uhrien omaisille.
 
Back
Top