Ilmaisilla lenkkareilla vauhtia varusmiespalvelukseen

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 6.11.2013 klo 15:07
Ilmaisilla lenkkareilla vauhtia varusmiespalvelukseen
Mikkelin Sotilaskotiyhdistys hankki 100 paria lenkkikenkiä lahjoitettavaksi kuntokuuria vastaan. Lenkkarit saa omaksi, jos tuleva varusmies sitoutuu kolmeksi kuukaudeksi kunnonkohotuskampanjaan.

Liikkuvan sotilaskodin päällikkö Jaana Orava Mikkelin Sotilaskotiyhdistyksestä ja Iskussa Inttiin -hankkeen projektipäällikkö Teemu Ripatti Etelä-Savon liikunta ry:stä. Kuva: Timo Ikonen / Yle
Mikkeliläinen Johannes Hyvärinen liikkuu lähes päivittäin. Nuorukainen arvioi olevansa aktiivisemmasta päästä ikäistensä joukossa.

- Aika harva harrastaa säännöllisesti liikuntaa. En tiedä mistä se johtuu, Hyvärinen miettii.

Etelä-Savon liikunnan Iskussa Inttiin -hankkeen projektipäällikkö Teemu Ripatilla on oma arvionsa siitä, miksi nuori keskittyy muuhun kuin liikuntaan.


Johannes Hyvärinen Kuva: Timo Ikonen / Yle
- Tätä on tutkittu aika paljon. Nuoret elävät nykyisin vähän kuin päivä kerrallaan. Ei välttämättä suunnitella eteenpäin kovin pitkälle. 18-vuotiasta nuorta miestä voi kiinnostaa niin moni muukin asia, Teemu Ripatti pohtii.

Lenkkarit puuttuivat
Etelä-Savossa vuoden 2012 kutsunnoissa tehty liikunta-aktiivisuuskysely oli karua luettavaa. Nuoria, joilla ei ollut lenkkeilyyn sopivia kenkiä oli kutsuntaikäluokasta yli 14 prosenttia eli lähes 130 henkilöä. Mikkelin Sotilaskotiyhdistys päätti tehdä asialle jotain.

- Maksajan roolihan meillä on. Ostimme 100 paria lenkkareita ja toisaalta toivomme ettei niitä niin paljon menisi, mutta viime vuoden luku oli niin karmiva, että ostimme niitä paljon, liikkuvan sotilaskodin päällikkö Jaana Orava sanoo.

Pelkällä kädennostolla lenkkareita ei jaeta vaan nuoren on sitouduttava kolmeksi kuukaudeksi kunnonkohotuskampanjaan. Kampanjan aikana henkilöt testataan ja heille tarjotaan ohjattua harjoittelua.

- Seuranta ei ole kauhean tiukkaa. Annamme tukea ja kannustusta, sillä haluamme jaksosta hyvän ja motivoivan. Samalla kunnon pitäisi ihan oikeasti nousta, Teemu Ripatti sanoo.

Välitilinpäätös - seitsemän paria
Kutsuntakierros on vielä kesken. Kutsunnat ovat käynnissä parhaillaan Mikkelissä. Kaikkiaan kutsuntaikäisiä maakunnassa on noin 900.

Tilanne ei näytä niin huonolta kuin viime vuonna. Lenkkareita on Etelä-Savossa jaettu nyt vajaat 10 paria.

- Nyt tämä vuosi on ollut sikäli parempi kuin viime vuosi. Nyt on ollut niitä kengällisiä poikia paljon enemmän kuin vuosi sitten, Teemu Ripatti laskee.

- Toivottavasti tämä "porkkana" laittaa nuoret liikkumaan. Nuo lenkkarit eivät ole mitkään pili-pali-mallit, ne valittiin ajatuksella tätä varten. Itsekin ostin samanlaiset, tosin eriväriset, liikkuvan sotilaskodin päällikkö Jaana Orava sanoo.

Mahdollisesti ylimääräisten kenkien kohtalo ratkotaan, kunhan kutsuntakierros on kokonaisuudessaan tänä vuonna käyty.
 
Back
Top