Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ilmataistelu-UAV

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja StmSvejk, 06.09.2014.

 1. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Laitetaanpa tähän villejä ideoita siitä, millainen tulevaisuuden ilmataistelu-UAV voisi olla. Oma ehdotukseni olisi verkostokeskeinen ja koostuisi kahdesta erillisestä elementistä: sensorilennokista ja aselennokista.

  Sensorilennokki toimisi erittäin korkealla, noin 20km tienoilla, kenties vain äänennopeuden tienoilla. Se olisi stealth-ominaisuuksin varustettu. Pääsensoreina toimisi IRST sekä AESA-tutka jota käytettäisiin tarpeen vaatiessa. Sensorilennokki pystyttäisiin tankkaamaan ilmassa. Sensorilennokki toimisi AEW ja maalinosoituskoneena niin ilmatorjunnalle kuin aselennokkeille.

  Aselennokissa ei olisi tutkaa, ainoastaan IRST. Aselennokin varustuksena olisi neljä ohjusta, kaksi IP-ohjusta ja kaksi tutkaohjusta. Moottorina olisi rakettimoottori + pieni suihkumoottori. Stealth-ominaisuuksia ei olisi. Nopeus rakettimoottorilla noin mach 3-4 tai kenties jopa ballistinen lentorata toiminta-alueelle, millä siirryttäisiin ampumaan sensorilennokin havaitsemia maaleja. Ohjusten ampumisen jälkeen aselennokki (tai melkeinpä ohjus) kääntäisi siivet rungosta ulos ja siirtyisi matkamoottorilla takaisin tukikohtaan uudelleentankkausta ja varustusta varten.

  Ihannetapauksessa järjestelmän ylätukena toimisi tutka/infrapuna/optinen satelliittiverkosto jolla saataisiin ennakovaroitus sensorilennokille.

  Joka tapauksessa, kunhan ucav:t joskus tulevat, on varmaan turha laittaa kaikkia munia samaan koriin nykyhävittäjien tapaan vaan siirtyä todelliseen verkostokeskeisyyteen.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2014
 2. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,736
  Tykkäykset:
  4,235
  Pisteet:
  1,286
  Tätä ei tietenkään voinut jo olemassa olevaan ketjuun laittaa? UCAV?
   
  ctg tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,863
  Tykkäykset:
  2,063
  Pisteet:
  1,286
  Toisaalta voisi olla parempi että näille fantasia jutuille olisi oma ketjunsa.
   
 5. jontte

  jontte Korpraali

  Liittynyt:
  06.09.2014
  Viestejä:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  En nyt sanoisi että fantasiaa jos tämä on ollut CIA:n pää-asiallinen ase 10 vuotta.
   
 6. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,966
  Tykkäykset:
  6,664
  Pisteet:
  1,286
  Ilmataistelu-UAV ollut CIA:n pääase 10 vuotta? Aika paljon köykäisemmillä vehkeillä ovat minun tietääkseni olleet liikkeellä.
   
 7. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Sensorilennokin unohtaisin heti alkuunsa. Vetypallo, jonka mukana rojut nostetaan jonnekin 50 km korkeuteen. Sinne eivät ihan kaikki ilmatorjuntaohjuksetkaan yllä. Oikeastaan myös aselennokki voisi olla tuolla ylhäällä, sieltähän ohjus saisi valtavan nopeuden alastullessaan. Jos lennokki tunnistaa ohjuslaukauksen lähestyvän sitä, niin avioniikka tiputetaan alas stealth-liidokin kyydissä ja käytetään uudelleen myöhemmin.
   
 8. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,568
  Tykkäykset:
  2,546
  Pisteet:
  1,286
  Oma ketju löytyy täältä. Jos @setämies jaksaa niin voi sinne liittää
   
  Raveni, Rannari ja setämies tykkäsivät tästä.
 9. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Ilmatorjunnan korkeusulottuvuus kasvaa jatkuvasti. Ballististen ohjusten torjunta ja pidemmän päälle ilmapuolustuksen ulottaminen avaruuteen on USA:n, Kiinan ja Venäjän osalta kovassa kehitysvaiheessa ja tulee tapahtumaan varmuudella.

  Ensimmäisenä vaiheena verkostokeskeisyyteen pitäisin tilannetta jossa johtokone, olipa se miehitetty tai miehittämätön, ohjailee halpoja asekuljetuslennokkeja. Ts. vaikkapa F-35 käyttää apunaan lennokkeja tehtävän suorittamisessa. Tämä on totta jo nyt tehtävissä missä taistelunkestävyysvaatimukset eivät ole niin suuria, esim. AC-130:t ohjailevat lennokkeja samoin kuin USA:n uudet P-8 meripartiokoneet. Ilmataistelussa ja vastustajan ilmapuolustuksen läpäisemisessä asekuljetuslennokkien etuna voisi pitää turvallisuusvaatimusten ja G-voimien sietokyvyn poistumista jolloin nopeudet voisivat olla radikaalisti suurempia. Unohtamalla häiveominaisuudet asekuljetuslennokit olisivat myös hyvin halpoja.
   
 10. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,966
  Tykkäykset:
  6,664
  Pisteet:
  1,286
  Sitten pitäisi hankkia vielä aseet niille halvoille lennokeille. Aseet eivät ole halpoja, jos nykyisellä mallistolla mennään. Lennokkeja voi jossain mallissa ollakin varaa menettää, mutta aseita ei edelleenkään. Mistä halpoihin lennokkeihin halpoja aseita ja mikä tämän halpisjärjestelmän suorituskyky lopulta on?
   
 11. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Amraamin listahinta on noin 1mE tienoilla, Sidewinderin noin 500kE tienoilla. Verrattuna hävittäjien hintaan aseet ovat halpoja. Ohjukset pitää hankkia myös hävittäjiinkin.
   
 12. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,966
  Tykkäykset:
  6,664
  Pisteet:
  1,286
  Eli lavettien määrää ei ollut edes tarkoitus lisätä?
   
 13. jontte

  jontte Korpraali

  Liittynyt:
  06.09.2014
  Viestejä:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  voi hitto ja sekin vielä. Olisin valmis laittamaan pääosan rahasta ilmatorjuntaan koska ei tule niitä 5-10 tonnin hintaisia lentotunteja ollenkaan
   
 14. Mainos 15. TT

  TT Majuri

  Liittynyt:
  19.04.2012
  Viestejä:
  1,218
  Tykkäykset:
  785
  Pisteet:
  156
  Sensorilennokin tilalle rakentaisin maanlaajuisen hajautetun (edelleenheijastuksen nappaamiseen perustuvan) monipaikkatutkan, jonka periaatteita jäsen JHartikka on täällä esitellyt. Sen osana voisi hyvin olla datalinkitettyjä erillisiä lähetin- ja vastaanotinlennokkeja hoitamaan katvealueita. Tuollainen lentävä "tyhmä pääte" olisi minilennokkiin ympättynä halpa kuin (Millogin) makkara.

  Asepuolelle ei lennokkeja (vaikka mielessä käväisi jonkinlainen parin Meteor-ohjuksen ja SuperHornetin "suksiboksin" yhdistelmä...) vaan maastalaukaistavia radio-ohjattuja ohjuksia. Nekin halpoja kun pelkkä vastaanotin lukemassa 3D-paikkatietoa ohjuksen ja maalin paikasta ja laskemassa reittiä ja ohjausliikkeitä; ei tutkaa tai muuta hakupäätä, ja vastaavasti pituudesta/painosta suurempi osa ajomoottorille.

  Laittaisin erillisen kevyen heittopanoksen nostamaan ohjuksen pystysuoraan parinkymmenen metrin korkeuteen, sitten varsinaisen ohjuksen ympärillä vaikka neljä irtoavaa boosteria nostamaan paketin muutamaan kilsaan, sitten käynnistyy varsinainen ajomoottori. Kaikki halvahkoa peruskemiaa, jokin Meteorin ramjetti voisi lisätä kantamaa mutta myös hintaa liikaa, kun kuitenkin halutaan maanlaajuisuutta ilmapuolustukseen. Tuollaisen reilun kolmimetrisen säiliön voisi nostaa pystyyn ja ampua vaikka pickupin lavalta. Taistelukärkenä vaikka 20 kg pallo tenttua ja laakerikuulia pinnassa, kukkuu kun ohjuksen laskin uskoo puikon olevan johonkin suuntaan 10 metrin päässä maalista.

  Ainoa iso ongelma saattaisi olla tutkavalvonnan tarkkuus ja kauko-ohjauksen tarkkuus yliäänistä liikehtivää hävittäjäkonetta vastaan, täytyisi päästä käytännössä metrin resoluutioon, en tiedä minkälaista lähetystaajuutta/tutkakantamaa meinaisi. Uskoisin että digitaaliradiotekniikka on sinänsä tarpeeksi häirinnän sietävää ja nopeaa useammankin lentävän ohjuksen yhtäaikaiseen kontrollointiin. (Onko?) Kontrollisignaali toimisi itsessään ylimääräisenä tutkalähetteenä tuossa järjestelmässä.

  Tavoitteena siis "sikahalpaa joten riittää joka niemehen, notkohon, saarelmaan"... Voisi järjestelmänä mennä kaupaksi muuallekin. Ohjuksen voisi kehitellä Saabin kanssa, Bolide ei konseptina ole kaukana tuosta ideasta vaikka laserohjattu.
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2014
 16. TT

  TT Majuri

  Liittynyt:
  19.04.2012
  Viestejä:
  1,218
  Tykkäykset:
  785
  Pisteet:
  156
  En malta olla lisäämättä että heittopanos voisi olla vaikka kaasugeneraattori, jolloin ohjuksen kuljetus/laukaisusäiliö toimisi sille sylinterinä. Säiliön pohja siis umpinainen, ei tarvitse laukaisualustaa ja -paikkaa valmistella kestämään boosterien pahoja pieruja, mikä olisi iso etu nopeassa toiminnassa. Boostereihin ei tarvitse monimutkaisia irrotusmekanismeja, kunhan paketti työntää ylös ja sitten jää jälkeen kun ajomoottori käynnistyy. Varsinainen ohjus voisi olla parinkymmenenkin sentin paksuinen jööti, kärjestä saisi anyway erittäin vauhdikkaan aerodynaamisen kuten "sokeassa" Bolidessakin. Mulla on tuo jo norttiaskin kannessa ja toinen servetissä...

  Ja tänne tarvitaan propellihattu-hymiö kun lanssikin vietiin. Vielä hienompi olisi pyörivä tutka kuupan päällä :D
   
 17. jontte

  jontte Korpraali

  Liittynyt:
  06.09.2014
  Viestejä:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  Suomi on hiljaisesti tehnyt valintansa. Me antaudumme ilman taistelua tai hyvin pian. Mitään ei saa kehitellä kuin paperilla, toisin kuin esim Usa:ssa.
  Sanoin että paperilla koska lain mukaan jopa tietokonesimulaatiot on kielletty. Samoin kevyet liimat ja aiheeseen liittyvät mittarit !!

  Vertailua: Suomi Usa
  ampumaratoja 50 500 000
  max radio 2.4GHz 0.1W 10W
  rakettikokeilut ei mitään max 1km

  Esim maatilalla talosta navettaan ei saa radioyhteyttä millään ilmaisella taajuudella laillisesti, vaikka matkaa olisi 20 metriä. Se 100 mW ei riitä.

   
 18. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,863
  Tykkäykset:
  2,063
  Pisteet:
  1,286
  Maatilalla voit käyttää WLAN/WIFI-verkossa esim. suuntaavaa antennia ja silloin saat riippuen antennista kantaman reilusti yli 20 metriin. Muihin en viitsi edes ottaa kantaa!
   
 19. jontte

  jontte Korpraali

  Liittynyt:
  06.09.2014
  Viestejä:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  1
  Jos luet lain, niin se on niin että jos käytät suuntaavaa antennia, niin max teho pienenee vastaavasti. Eli hyvällä suunta-antennilla max 10 milliwattia !!

  https://www.viestintavirasto.fi/attachments/Viestintavirasto15AF2013M.PDF

  Sivulla 5 sanotaan että max 10mW

  Sitä se EIRP teho tarkoittaa. Tämä on ihan perseestä että Pariisin tai Lontoon keskustassa pääkadulla on sama EU-sääntö kuin pohjois-Lapissa alueella, missä lähin naapuri on 100km päässä. Täysin sama laki !!
   
 20. elso

  elso Majuri

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  1,317
  Tykkäykset:
  883
  Pisteet:
  156
  10mW ERP riittää vallan mainiosti kattamaan satoja metrejä avoimessa maastossa jos käytössä on sopivat suunta-antennit
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2014
 21. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Voitais melkein laittaa veikkaus ensimmäisestä lennokin saamasta ilmavoitosta. Kovin kaukana se ei voi olla. Alkuun kuvittelisin lennokeilla torjuttavan muita lennokkeja ja menetelmänä on todennäköisesti törmääminen.
   
 22. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Minä veikkaan infrapunaohjusta. Eikös jossakin amerikkalaislennokissa ole jo Stinger?
   

Jaa tämä sivu