Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ilmavoimien komentaja: Hornetia ei voi korvata lennokilla

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 25.11.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  25.11.2013 klo 16:57
  Ilmavoimien komentaja: Hornetia ei voi korvata lennokilla
  Ilmavoimat on aloittanut tunnustelut Hornetin korvaajasta. Ilmavoimat on muun muassa tiedustellut eri valmistajilta, miten kauan mitäkin konetyyppiä aiotaan valmistaa. Yksi asia kuitenkin on varma: lennokeilla Hornetia ei tulla korvaamaan, mikäli se on ilmavoimista kiinni.
  [​IMG]
  Kuva: Yle
  Lennokeista puhuminen Hornetien korvaajana saa ilmavoimien komentajassa Lauri Purasessa aikaan lähinnä hermostunutta hymyä.

  - Ensinnäkään tämmöistä ilmaherruusjärjestelmää ei ole miehittämättömänä. Ja kun aina ajatellaan, että korvataan halvemmalla niin ne suorituskyvyt mitä pitää olla, eli asejärjestelmät, sensorit, millä löytyy maali ja kommunikointijärjestelmät, että jos niistä tehdään lennokki, niin ei se ainakaan halvempi ole kuin miehitetty lentokone, sanoo komentaja Puranen.

  Toimii ehkä Afganistanissa mutta ei Suomessa
  Mutta voisiko kehitys kehittyä tässäkin: Ensimmäiset Hornetit poistetaan käytöstä vuonna 2025, voisiko lennokki silloin olla varteenotettava vaihtoehto?

  - En usko. Ei ole vielä yhtään prototyyppiä maailmassa, ja Suomi tuskin olisi ensimmäisenä edes testaamassa tällaista prototyyppiä. Lennokkeja on tiedustelukoneina ja ilmasta maahan -koneina, mutta ne operoivat alueilla joilla on täydellinen ilmaherruus. Ne toimivat ehkä Afganistanissa, mutta eivät puolustavassa maassa, Puranen sanoo.

  Suomalainen Hornet maailman kärkikastiin
  Ilmavoimat tekee parhaillaan MLU2-päivitystä, joka parantaa mm. Hornetien aseistusta. Kone nousee päivityksen jälkeen yhdeksi maailman tehokkaimmaksi hävittäjäksi.

  - Ilmataistelukyky paranee, uutena tulee koko ajan ilmasta maahan -vaikuttamiskyky, omaa suojaa parannetaan ja yhteensopivuutta kansainvälisesti, luonnehtii kokenut Hornet-lentäjä, kapteeni Mikko Sarantola.

  Sarantolan mukaan päivitetty suomalainen Hornet ei paljoa häviä esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan käytössä oleville F22 Raptorille tai super-Hornetille.

  Komentaja odottaa eniten uutta itseohjautuvaa Jdam-pommia, joka on itseasiassa miniristeilyohjus 350 kilometrin kantamallaan.

  Mutta päivityksellä koneen elinikää pidennetään vain 2020-luvun loppupuolelle.

  Puolustusvoimat laskeskelee, että noin 10 vuotta ennen eläkkeellesiirtymistä seuraajista on tehtävä hankintapäätös.

  Ilmavoimien komentaja on huolissaan, mistä löytyvät rahat, kun lähes samaan aikaan pitäisi uudistaa merkittävästi maa- ja merivoimien kalustoa.

  Poliittinen tahto on tällä hetkellä pikemminkin leikata menoja kuin lisätä niitä - puolustusvoimatkin on pantu säästökuurille.
   
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Perinteiseen tapaan otetaan maavoimilta. Ongelma ratkaistu.
   
 3. Mainos 4. Raveni

  Raveni Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  5,731
  Tykkäykset:
  4,228
  Pisteet:
  1,286
  Multa mennyt jotain ohi? ;)

  Taitaa olla kyseessä tämä JASSM eikä JDAM... toivon että tuo on toimittajan typo eikä komentajan typo..

  Hmmmm... Varmasti pärjää F22:lle... Jotenkin tuntuu että.... No jätämpä sanomatta.
   
 5. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,576
  Pisteet:
  636
  [quote ="pstsika, post: 96721, member: 446"]Perinteiseen tapaan otetaan maavoimilta. Ongelma ratkaistu.[/quote]
  Ei ole mistä ottaa, hankintaan käytettävissä oleva raha kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä kun toimintamenot paisuvat.
   
 6. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Nykyisen teknologian aikana on varsin selvää, että hävittäjäkonetta ei voida vielä korvata eikä samaa suorituskykyä saavuttaa lennokilla. Kaikesta huolimatta lennokkien tekniikka kehittyy jatkuvasti ja sen kehittämiseen on olemassa aseteollisuudessa voimakkaita intressejä, joiden lopputulemana syntyy erilaisia innovaatioita. Ehkä muutaman vuosikymmenen kuluttua tilanne on jo hyvinkin muuttunut.

  Lennokin ehdottomana etuna on se, ettei sen sisällä oleva lentäjä ja tämän kestävyys aiheuta reunaehtoja koneen aerodynaamiselle liikkuvuudelle. Myös lennokin ohjaajan kouluttaminen on ymmärrettävistä syistä hieman yksinkertaisempaa ja halvempaa kuin nykyisten hävittäjälentäjien.

  Tämä on itseasiassa erittäin hyvä kysymys, sillä huoli on ihan aiheellinen ja sellaisena Puolustusvoimissa myös laajasti tiedostettu. Nykyisellä rahoituskehyksellä kokonaisten puolustushaarojen suorituskyky on häviämässä ajan myötä savuna ilmaan, jos rahaa ei tule merkittävästi lisää tai joulupukki tuo uusia tarvikkeita.

  Lopulta jäljelle jäävä suorituskyky on tämänkin foorumin ihailemat puhkiammuttu kiinalainen AK, risainen vyö ja kokardi, jonka toinen kiinnityspiikki on katkennut. Nämä tietysti ylipainoisen ja huonokuntoisen reserviläisen kylkiäisinä.

  Lisäyksenä vielä:

  Ei ole ensimmäinen kerta kun sotilasasioissa täysin maallikoilta toimittajilta menevät puurot ja vellit iloisesti sekaisin. Onhan kenr Puranenkin kirjoituksen perusteella siirretty merivoimiin ja alennettu kenraalimajurista komentajaksi, josta voi päätellä toimittajan journalistisen ammattitaidon tason ja sen tosiasian, että alkeelliset perusasiat kattava taustatyö on jätetty tekemättä.

  Jostain kumman syystä toimittajat eivät koskaan opi tehtävän ja sotilasarvon välistä eroa, eikä varsinkaan käyttämään kirjoituksissaan näitä molempia oikeaoppisesti muodossa tehtävä-sotilasarvo-nimi.
   
  Viimeksi muokattu: 25.11.2013
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,048
  Pisteet:
  1,286
  Isoja liikahduksia tuskin tapahtuu ennen vuosikymmenen puoltaväliä. Saa nähdä, miten poliitikot haluavat tuolloin asioita ohjata? Paljon varmasti tulee riippumaan tuolloisista mahdollisuuksista heittää kitskua kehiin. Paljonko sitten puolustusvoimille pitää lappaa rahaa, että erilaiset tavoitetilat täyttyvät? Pikaisesti arvioiden noin 3 miljardin vuosirahoitustaso lienee lähellä totuutta, mutta sekin vain olettaen, että nykyinen kulukehitys saadaan sitä ennen jonkinlaiseen kuntoon. Parin viime vuoden budjetin käyttö näyttää lähinnä surulliselta, en tiedä sitten, mikä tai mitkä asiat ovat lopultakin ensisijaisia, kun organisaatiota myllytetään eteenpäin? Jos tätä syntynyttä tilannetta ei saada haltuun, niin eipä hääviltä näytä, vaikka rahaa lapettaisiin kuin suokuokalla laitoksen nieluun.
   
 8. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,346
  Tykkäykset:
  7,563
  Pisteet:
  1,286
  Onhan niitä Rapotereita tiputeltu Miragella ja ties millä vehkeillä. Hornetilla myös.
   
 9. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,422
  Tykkäykset:
  6,568
  Pisteet:
  1,286
  A-10 taisi myös tiputtaa jossakin vaiheessa. Mutta kysymys lienee siinä, että mitkä mahkut tuolla on? Monestikko Mirage tai Hornetti on tiputettu Raptorin toimesta?
   
 10. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Pitäisi ehkä lukea niin, että Hornet hoitaa meidän oloissa saman homman kuin F-22. Mehän emme tarvitse maailman parasta hävittäjää. Riittää kunhan päästään ampumaan ohjukset edullisesta paikasta. Tämän saavuttamiseen vaikuttaa koneen lisäksi koulutus, ohjukset, taktiikka, taistelunjohto ja moni muu asia.
   
 11. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,346
  Tykkäykset:
  7,563
  Pisteet:
  1,286
  Niin puhumattakaan Raptorin päällyste ongelmista sadesäällä ja muista. Se selvä suurvalta kone jota ei haittaa vaikka parikymmentä olisi kokoajan huollossa.
   
 12. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,576
  Pisteet:
  636
  Entäs jos liisattaisiin 30 konetta esim ruotsalaisilta rauhanajan ilmavalvontaan ja luotetaan siihen että puuttuva hävittäjätorjunta saadaan harmaan vaiheen aikana KV yhteistyön kautta, joka on koodisana sille että liitymme NATO:on kun pilvet kerääntyvät taivaalle.

  Säästyvällä tuohella voisi hoitaa maavoimien ilmatorjunnan kondikseen ja ylijäävällä osalla ostaa KH-päiviä.
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,048
  Pisteet:
  1,286
  Koodisana: PIKARAIDE NATOON - hehheh, kovasti vähän kaikesta huolimatta asioista vastuussa olevat lähtevät luottamaan siihen ulkomaiseen apuun. Pikaraide Natoon - keksittiin käsittääkseni Tuusulan reservikerhossa vuonna 2006 ja siitähän tuli suorastaan dogmi reserviläisten käsitekenttään. Kalvoilla alkoivat vilkkua ilmaiskut ja demilitarisoidut vyöhykkeet, joita oli perustettu jännästi Helsingin ympärille ja joita valvoivat monikansalliset joukot Ruotsista, Norjasta, Belgiasta ja Hollannista. Että meinasi wanha huuhkaja suorastaan sulaa vitutukseen. Karmeinta on tehdä toiveista ja haaveista, joita pelot ovat ryydittäneet, toimivia dogmeja ja konsepteja.

  Puolustukseen on pantava lisää rahaa, se on täysin selvää. Mutta se on selvää, että ensin organisaatio on pantava sellaiseen kuosiin, että lisärahoitus osuu siihen, mihin sen pitääkin. Lukuja tarkastelemalla on pakko päätyä käsitykseen, jonka mukaan nyt elätetään syöttiläskoplaa ja suorituskyvyn kehittäminen varustuskauppoineen on jäämässä samalla tavoin lapsipuolen asemaan kuin asevelvollisuuden koko jatkumosta huolehtiminenkin. Organisaatio syödä loppasee vähät rahat kuin ruotimummo lanttukukon.
   
  Bodyguard tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  No siinä mielessä ei ole typo, että kyllä JDAM on tulossa käyttöön (JASSM:n lisäksi). Ensi vuoden aikana ammutaan ensimmäiset kovat. Sen sijaan se että JDAM:llä olisi 350 km kantamaa, kuulostaa kyllä siltä että on tainnut mennä JDAM:n ja JASSM:n kantamat sekaisin.

  JDAMejähän on ostettu peräti huimat 96 kappaletta, eli ei niistä mitään pääasetta ole tulossa.
   
 16. sherlokki

  sherlokki Kapteeni

  Liittynyt:
  26.11.2013
  Viestejä:
  969
  Tykkäykset:
  203
  Pisteet:
  76
  Viimeksi muokattu: 26.11.2013
 17. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,858
  Tykkäykset:
  2,060
  Pisteet:
  1,286
  Voisko saada lähteen tolle.
   
 18. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
 19. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  Sivu 24, ole hyvä.

  http://www.dod.mil/pubs/foi/logisti...Dec_2012/Air_Force/JDAM_December_2012_SAR.pdf

  EDIT: Katso, Hande ehtikin jo. No, tuo mun linkittämäni on vuoden uudempi mutta ei siinä Suomen osalta ole uutta tietoa, kauppoja on tehty vain tuo yksi vuonna 2009 (ellei sitten kuluvan vuoden aikana ole mahdollisesti tehty lisäkauppoja, niistähän tieto tulee vasta tämän vuoden tilastoon jos on).
   

  Liitetyt tiedostot:

 20. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Jotenkin säälittävää, että meillä edelleen salataan hankintamääriä, vaikka tiedetään niiden olevan myyjän puolella julkisia. No, kiusa se on pienikin kiusa.

  Mielenkiintoista nähdä JASSM:n toteutuva hankintamäärä. Tuon suhteen ollaan kaiketi viisaampia vasta joskus kolmen vuoden päästä.
   
 21. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,439
  Tykkäykset:
  1,387
  Pisteet:
  156
  Lista oli muutenkin mielenkiintoinen: Aluepuolustukseen ja yleiseen asevelvollisuuteen pitäytyvät maat olivat listalla hyvin esillä. Jännä, ettei keskeisin läntinen ilmasta-maahan asejärjestelmä ole käynyt paremmin kaupaksi Länsi-Euroopan hyvin varustelluille ammattiarmeijoille.
   

Jaa tämä sivu