Ilmavoimien uusi komentaja: Suurin uudistus sitten toisen maailmansodan

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Keski-Suomi 16.4.2012 klo 3:19
Ilmavoimien uusi komentaja: Suurin uudistus sitten toisen maailmansodan

Ilmavoimien uusi komentaja, kenraalimajuri Lauri Puranen sanoo, että Ilmavoimat on erittäin hyvässä ja suorituskykyisessä kunnossa. Hän uskoo, että Ilmavoimat selviää hyvin myös meneillään olevasta Puolustusvoimien uudistuksesta.

Uudistus on Purasen mukaan Ilmavoimille suurin toisen maailmansodan jälkeen. Sillä on myös suuria vaikutuksia henkilöstöön, mitä Puranen pitääkin uudistuksen haastavimpana osana.

- Henkilöstöä joutuu vaihtamaan paikkakuntaa paljon, mikä vaikuttaa tietenkin yksilöiden ja perheiden tasolla. Tässä me yritämme löytää joustavia ja uusiakin ratkaisuja. Ja sitten tietenkin meillä, niin kuin muuallakin Puolustusvoimissa, irtisanomisilta ei voida välttyä.

Puranen ennakoi, että irtisanomisia tulee jonkin verran. Tarkkaa lukua hän ei vielä osaa sanoa.

- Kesäkuun loppuun mennessä meillä pitää olla tämä luku selvillä.

Komentajan mukaan siirrot ovat massivisia ja koskettavat ainakin kymmeniä perheitä.

- Kyllä ne ovat massiivisia, kun kahdelta paikkakunnalta loppuu toiminta, niin se vaikuttaa isoon määrään. Eikä pelkästään se, että me lopetetaan toiminta kahdelta paikkakunnalta, vaan myös jäljellä olevilla paikkakunnilla toimintoja siirretään eri paikkoihin. Tikkakoskelta lähtee kuljetuslentotoiminta kokonaan Pirkkalaan, siinä mukana siirtyy ihmisiä. Se on tietenkin varsinkin perheille raskasta.

Purasen mukaan uudistus vahvistaa Tikkakosken Ilmasotakoulun asemaa, sillä sinne keskitetään kaikki Ilmavoimien koulutus.

Lähteet:
Yle Keski-Suomiyle uutiset Kotimaa 8.2.2013 klo 15:02
Tikkakoskelle satoja uusia työntekijöitä

Ilmasotakoulun johtaja, eversti Petri Tolla sanoo, että ilmavoimien keskittäminen Tikkakoskelle etenee suunnitelmien mukaan. Uutta väkeä Tikkakoskelle on tulossa satoja.

Ilmavoimien muutos on suuri, monen työpaikka siirtyy uuteen joukko-osastoon ja uuteen kaupunkiin. Tikkakoskellakin on paitsi tulo- myös lähtömuuttoa, kun elektroninen sodankäynti siirtyy Riihimäelle ja tukilentolaivue Tampereelle.

Vuonna 2015 ilmasotakoulussa on 450 henkeä töissä, joista 250 on uusia.

- Ilmasotakoulun johtaja, eversti Petri Tolla

- Vuonna 2015 ilmasotakoulussa on 450 henkeä töissä, joista 250 on uusia. Yli puolet on uusia ihmisiä toisilta paikkakunnilta. Tämä vaatii meiltä paljon sekä suunnittelua että sopeutumsta, sanoo Ilmasotakoulun johtaja, eversti Petri Tolla.

- Kokonaisuudessaan Jyväskylään on tulossa 360 henkeä uusia työntekijöitä puolustusvoimiin, ja työpaikkojen nettolisäys on vähintään 170, täydentää Jyväskylän kehitysjohtaja Timo Rusanen.
Kauhavalla selvitty shokista

Tikkakoskelle siirtyy muun muassa lentosotakoulu Kauhavalta.

- Päätös oli shokki, siitä on päästy yli. Nyt suunnitellaan muuttoa Keski-Suomeen, lasten koulunkäyntiä ja puolison työllistymistä, sanoo Kauhavan lentosotakoulun johtaja, eversti Jukka Ahlberg.

Kauhavalla ei ole tarkkaan seulottu kuinka moni on päättänyt tulla Tikkakoskelle.

- Näppituntuma on, että suurin osa lentosotakoulun noin 150 ihmisestä on muuttamassa. Osa varmaan käy Kauhavalta matkatöissä viikot, Ahlberg arvioi.
Satoja tutustumassa Jyväskylään

Puolustusvoimien työntekijöiden mukana Jyväskylään muuttaa myös perheitä.

Olemme muuttamassa, meitä on viisi henkeä tänne tulossa.

- Joonas Korpeus

- Olemme muuttamassa, meitä on viisi henkeä tänne tulossa. Eniten mietityttää vanhan asunnon myynti ja uuden ostaminen tai rakentaminen täällä, Kauhavalla työskentelevä Joonas Korpeus.

- Tyttöystävä tulee mukana. Meille on tämä muutto vielä aika helppo, kun ei ole lapsia. Sellaisiakin on, jotka eivät muuta, sanoo Jussi Koivuranta

Hallissa asuva Kari Riekki pohtii vielä muttoa Jyväskylän seudulle.

- Jos ei muuta, työmatkaksi tulee toista sataa kilometriä päivittäin. Toisaalta omakotitalo on Hallissa, se vähän pidättelee. Ei ole myyjän markkinat Hallissa nyt, hän sanoo.

- Kyllä tämä miehen työn muutos mietityttää. Minulla kun on työpaikka Jämsässä, sanoo Sari Riekki.
Puolisoiden työt myös kaupungin mielessä

Jyväskylän kaupunki miettiikin tulomuuttajien puolisoiden työllistymistä.

- Puolisoiden työllistyminen on ilman muuta yksi tärkeimmistä asioista kaupungin kannalta. Se tulee olemaan monelle muuttamisen kynnyskysymys. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä kuinka moni on muuttamassa, mutta täällä tutustumassakin on nelisensataa ihmistä, kyllä se ainakin kiinnostuksesta kertoo, Rusanen sanoo.

Siirtyvien lisäksi Ilmavoimilla on myös irtisanomisuhkaa. Irtisanomisen uhan alla oleville työntekijöille puolustusvoimat etsii uusia mahdollisuuksia sekä puolustusvoimista että ulkopuolelta.

Ilmavoimien siirrot Jämsän Hallista ja Kauhavalta Jyväskylän Tikkakoskelle vaativat myös investointeja.

- Ensimmäiset rakennushankkeet käynnistyvät parin kuukauden sisällä, ja niiden on tarkoitus valmistua vuoden 2015 alkuun. Tiukka aikataulu, toivottavasti siinä pysytään, Tolla sanoo.
 
Back
Top