Vonka
Supreme Leader
No, ainakin tuon kuvan perusteella voihan tuota hieman epäillä. Mutta niitä "ei vankeja" komentoja on toki useampaa sorttia.
Läjään ammuttu, ei aseita pahemmin näkyvissä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No, ainakin tuon kuvan perusteella voihan tuota hieman epäillä. Mutta niitä "ei vankeja" komentoja on toki useampaa sorttia.
http://www.aljazeera.com/news/middl...r-rebels-seize-mosul-2014610121410596821.htmlThe Iraqi prime minister has called for a national state of emergency after the city of Mosul and the northern province of Nineveh fell to al-Qaeda-inspired fighters.
Nouri al-Maliki said on Tuesday that he would ask parliament to declare the emergency after the overnight takeover by fighters from groups including the Islamic State in Iraq and the Levant.
"We will not allow Mosul to be under the banner of terrorism, We call on all international organisations to support Iraq and its stance in fighting terrorism, and resume their responsibility to secure international security," Maliki said.
"The entire world will suffer if terrorism spreads."
The fighters are reported to have freed up to 3,000 people from prisons in the region.
"The city of Mosul is outside the control of the state and at the mercy of the militants," an official at Iraq's interior ministry told the AFP news agency.
Fighters have in recent days launched major operations in Nineveh and four other provinces, killing scores of people.
Jaa'a... En tiedä Mosulin taustatilanteesta oikeastaan mitään, mutten kyllä oikein voi ymmärtää miten 2 miljoonan kaupunki saadaan valtaan kevyesti varustetuilla islamistijoukoilla. Kysessä on täytynyt olla täydellinen yllätysisku ja vaikuttaa siltä, että jos tuon kokoluokan operaation valmisteluja ei ole huomattu ajoissa, niin Irakin armeijan tiedustelu on möhlinyt pahemman kerran...
Harmittaa oikein vietävästi vaikkei edes läheltä liippaa. Lisää palavia autoja ja raunioita. Tuotakaan tuskin saadaan kuriin aivan äkkiä ja sinä aikana ehditään kaupunki tuhota täysin ja muuttaa 2 miljoonan kitulias elämä maanpäälliseksi helvetiksi. Kaupungin asukkaat saavat kyllä minun sympatiat vaikkei se mitään autakkaan :/ .
Nyt saisi sitten tulla analyysiä, että kukas tuonkin takana oikein loppujen lopuksi on. Ne Syyriassa olevat lännen tukemat kapinallistaistelijako? Vai venäläisten tukemat paikalliset islamistibandiitit? Onko tästä tulossa jo seuraava "Ukraina" vai onko kyse jostain muusta...
http://www.cbsnews.com/news/iraqs-new-danger-armor-piercing-grenades/The RKG-3 (Ruchnaya Kumulyativnaya Granata) is an anti-tank grenade of Russian origin used extensively during the 1973 Yom Kippur War.
When the pin is pulled and the grenade is thrown a four-panelled drogue parachute is deployed by a spring. This parachute stabilizes the grenade in flight and ensures that the grenade comes down vertically onto the target. On impact a steel lined shaped charge penetrates the armour, and slow-burning explosives are released to ensure the deadliest effect.
In order to employ this weapon, the attacker has to be in close proximity to the target, and the vehicle either must be stationary or moving slowly. As can be seen from the video this represents considerable danger to the the attacker as well as the target.
Type: Hand grenade
Place of origin: Russia
Weight: 1.07 kg
Length: 362 mm
Effective range: 15-20 m
Filling: TNT/RDX with steel lined shaped charge
Filling weight: 0.567 kg
Fuze: Impact
http://www.sonicbomb.com/modules.php?file=article&name=News&sid=74
Edit: En ymmärrä tuota Abrhamsin tuohoamiskuvia. Toisissa kuvissa juoksee joku äijä heittämään jotain,ja toisessa lentää jotain kohti ilman sitä äijää. Onko siis eri vaunu? Ja mikä ihme lentää tuollaisella lentoradalla.
http://news.yahoo.com/insurgents-overrun-parts-iraqi-city-tikrit-130348689.htmlTIKRIT Iraq (Reuters) - Sunni insurgents overran parts of the Iraqi city of Tikrit on Wednesday, security sources said.
Tikrit, which is located 150 km (95 miles) north of Baghdad, is the hometown of former Iraqi dictator Saddam Hussein.
Konflikti repesi käsiin - jihadistit jyräävät Irakissa ja Syyriassa
Keskiviikko 11.6.2014 klo 16.17
Pahamaineista ääri-islamistijärjestöä vihaavat kaikki, mutta siitä huolimatta se menestyy ja vetoaa ulkomaisiin jihadisteihin. Nyt ISIL on ottanut tiukan niskalenkin Irakissa.
(AP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Mosulista lähti pakosalle puoli miljoonaa ihmistä, kun sunnitaistelijat valtasivat kaupungin. (AP)
LUE MYÖS
Irak näyttää menettäneen kokonaisen maakunnan kapinallisille
Syyrian ja Irakin alueella mellastava ISIL (Irakin ja Levantin islamilainen valtio), joka tunnetaan myös nimellä ISIS (Irakin ja Syyrian islamilainen valtio), valloitti tiistaina Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin ja ajoi kertarysäyksellä puoli miljoonaa ihmistä pakolaisiksi.
Viimeistään nyt ISILiin suhtaudutaan vakavasti. Mosulin valtaaminen sai pitkästä aikaa maailman huomion kääntymään kohti Irakia.
- Tilanne on äärimmäisen vakava, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottajaJen Psaki totesi eilen.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi olevansa "äärimmäisen huolissaan".
Lausunnot ovat voimakkaita, mutta ne tuntuvat silti suurelta aliarvioinnilta.
Mosulissa on - tai oli - kaksi miljoonaa asukasta. Vain 70 kilometrin päässä pääkaupungista Bagdadista sijaitseva Falluja kaatui jo alkuvuonna. Mosulin ja sitä ympäröivän Ninevehin alueen päätyminen jihadisteille on järkyttävä isku Irakin hallinnolle.
Pääministeri Nuri al-Maliki ilmoitti, että maa alkaa aseistaa kansalaisiaan ja julisti maahan hätätilan.
(AP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Pääministeri Nuri al-Maliki on julistanut Irakiin hätätilan. (AP)
"Pahasti aliarvioitu"
USA on aseistanut al-Malikin hallitusta, mutta se ei ole riittänyt. ISIL on kansainvälisen yhteisön suuremmin asiasta välittämättä saanut haltuunsa suuren ja yhtenäisen maakaistaleen Syyriasta ja Irakista.
Ajatushautomo ISW:n analyytikko Jessica Lewis sanoo, että Washington on pahasti aliarvioinut ISILin luoman uhan.
- Se on perinteinen sotilaallinen vihollinen, jonka visio sisältää Irakin ja Syyrian tuhoamisen sellaisena kuin me ne tunnemme. Se ei ole vain terroristiuhka, Lewis toteaa.
Vuoden 2008 presidentinvaalit Barack Obamalle hävinnyt John McCainsyyttää tilanteesta presidenttiä. USA lähti vuonna 2011 ja jätti Irakin oman onnensa nojaan.
- Ei epäilystäkään, ettemmekö me olisi voineet jättää joukkoja maahan, kuten Koreassa, Sakasassa ja Bosniassa tehtiin. Nyt on kaaos ja yhä suurempia hyökkäyksiä, McCain moitti Obamaa.
(AP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Kymmeniä ihmisiä surmaavat autopommit ovat Irakissa arkipäivää. Kuva Bagdadista toukokuulta. (AP)
Kaikki vastaan
ISILiä pidetään nyt Irakin vahvimpina militanttiryhmänä. USA varoitti järjestön uhkaavaan koko alueen vakautta.
Saman viestin välittivät Syyriassa sisällissotaa käyvät kapinalliset ja presidentti Bashar al-Assadin hallinto. Kapinalliset vetosivat Arabiliittoon ja pyysivät apua.
- Damaskos on valmis tekemään yhteistyötä Irakin kanssa vastustaakseen terrorismia, yhteistä vihollistamme, hallituksen tiedotteessa todettiin.
Syyria vaati YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan "nämä terroristit ja rikolliset toimet, sekä toimimaan niitä maita vastaan, jotka tukevat näitä ryhmiä". Al-Assadin hallinto on aiemmin viitannut kaikkiin Syyrian kapinallisiin terroristeina.
Al-Assadin viestin rivien väleistä huolimatta ISIL käy alueella omaa sotaansa. Irakissa toimii pienempiä sunnikapinallisryhmiä, joiden kanssa järjestö tekee yhteistyötä, mutta muuten se on yksin. Syyriassa järjestö käy hallituksen ohella sotaa sekä kapinallisia että al-Qaida-lähtöistä Al-Nusran rintamaa vastaan. Järjestön tavoite ei ole kaataa al-Assadia, vaan saada vain aikaan oma, jyrkkään islamin tulkintaan pohjaava valtio.
Myös ISILin juuret ovat al-Qaidassa. Globaalin al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri on kuitenkin jo kauan sitten katkaissut suhteet organisaatioon, jonka toimintaa se ei enää tue. ISIL surmaa silmittömästi ja raivaa säälimättä pois kaikki tielleen osuvat, kun taas al-Qaida pyrkii ainakin teoriassa välttämään muslimiuhreja.
(AP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Tammikuussa jihadistisivustolle ladatussa kuvassa näkyy Shakir Waheib, yksi ISIL-järjestön vanhemmista jäsenistä. Järjestön johtajasta on tiettävästi olemassa vain yksi tai kaksi valokuvaa. (AP)
Vetovoimainen ryhmä
Suuri syy ISILin menestykseen on Syyrian sisällissota, jonka tarjoamaan mahdollisuuteen järjestö iski. Voitot ruokkivat itseään.
- Onnistumiset ovat todennäköisesti rohkaisseet heidän kannattajiaan, jotka nyt pitävät islamistista emiraattia saavutettavissa olevana tavoitteena, turvallisuusanalyytikko John Drake sanoo.
ISILiä johtaa huonosti tunnettu Abu Bakr al-Baghdadi, jota Time-lehti tituleerasi hiljattain maailman vaarallisimmaksi mieheksi. Järjestön riveihin on liittynyt arviolta 2 500 länsimaista tullutta radikaalia islamistia, myös joitakin suomalaisia. Yhteensä 12 000 Syyriaan taistelemaan matkustaneesta ulkomaalaisesta 80 prosenttia on liittynyt juuri ISILiin, professori Peter Neumann Lontoon King's Collegesta arvioi.
Kovana taistelukomentajana ja taktikkona tunnettu Baghdadi vetoaa maailman jyrkimpiin islamisteihin.
- Jos kaipaat toimintaa, menet Baghdadin luo,brittitiedustelupalvelu MI6:n entinen johtaja Richard Barrett sanoo AFP:lle.
- Baghdadi on saanut aikaan ällistyttävän paljon. Hän on kaapannut kaupunkeja, mobilisoinut suuria määriä joukkoja ja tappaa säälimättä pitkin Irakia ja Syyriaa.
Vastaavasti al-Zawahiri on viettänyt kymmenen viime vuotta piileskellen Afganistanin luolissa.
Länsivallat pelkäävätkin ISILin kasvamista kansainväliseksi terroristijärjestöksi, ohi al-Qaidan.
Esimerkki saatiin Belgiasta toukokuussa. ISILin synnyttämä terroristi, vuoden sen riveissä taistellut ranskalainen Mehdi Nemmouche, 29, ampui kolme ihmistä kuoliaaksi juutalaisessa museossa.
JAAKKO ISONIEMI
[email protected]
11.6.2014 klo 16:47 | päivitetty 11.6.2014 klo 16:48
Tutkija: ISIS kouluttaa ulkomaalaisista taistelijoista kansainvälisiä terroristeja
Irakilaisen Mosulin suurkaupungin vallanneet islamistitaistelijat tulisi ottaa vakavasti myös Euroopassa, sanoo apulaistutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Maanpuolustuskorkeakoulun apulaistutkijan Juha Saarisen mukaan Syyriaan ja Irakiin islamilaista valtiota ajavan ISIS-järjestön taktiikkana on Euroopassa toteutettavien terrori-iskujen mahdollistaminen.
Suojelupoliisin arvion mukaan Suomesta Syyrian on lähtenyt noin 30–40 henkilöä. Suurin osa ulkomaalaisista uskonsotureista taistelee Syyriaan ja Irakiin islamilaista valtiota ajavan ISIS:n riveissä. Järjestö kontrolloi suuria alueita Syyrian ja Irakin raja-alueilla.
– Radikalisoitumisvaara konfliktialueella on merkittävä, mutta yleisesti vain pieni vähemmistö vierastaistelijoista pyrkii toteuttamaan terrori-iskuja palattuaan. Ei kuitenkaan tulisi sulkea pois mahdollisuutta, että osa lähtömaihinsa palaavista vierastaistelijoista pyrkii toteuttamaan terrori-iskuja. Vierastaistelijoiden virta Syyriaan on historiallisesti nopein ja laajin, minkä itse tunnen, tutkija Juha Saarinen kertoo.
Brysselissä hiljattain juutalaiseen museoon terrori-iskun tehnyt mies oli taistelemassa Syyriassa islamistien riveissä vuoden. Pian Ranskaan palattuaan mies toteutti terrori-iskun Euroopassa. Saarisen mukaan ilmiön syistä ja potentiaalisista seurauksista olisi hyvä keskustella myös Suomessa.
ISIS:n näyttävä vahvistuminen lisää painetta Washingtonissa, Riadissa ja Teheranissa reagoida tilanteeseen.
– Juha Saarinen
– Ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että Syyriasta palaa taistelijoita, joilla on tällaisia aikeita.
Tutkijan mukaan Suomessa radikaali-islamistinen yhteisö on kasvanut viime vuosina. Syyrian lähtevät uskonsoturit ovat sitten näiden piirien kasvun lieveilmiö, Saarinen toteaa.
Tekevätkö Syyrian hallinto ja ISIS yhteistyötä?
Maanpuolustuskorkeakoulun Saarinen arvioi, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto ja ISIS-järjestö eivät varsinaisesti tee yhteistyötä, mutta sietävät toisiaan strategisista syistä.
Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio kriisinhallintaan keskittyvästä CMI-järjestöstä puolestaan kertoo, että Syyrian hallinnolla ja ISIS:n edeltäjällä Irakin al-Qaidalla oli operatiivista yhteistyötä ainakin vuonna 2006.
Ei tule sulkea pois mahdollisuutta, että osa lähtömaihinsa palaavista vierastaistelijoista pyrkii toteuttamaan terrori-iskuja.
– Juha Saarinen
– Al-Assadin hallinnolle yhteistyö sopi niin kauan kun Irakin al-Qaida toimi vain Irakissa. Kun joukot yrittivät aktivoitua Syyrian puolella, yhteistyö loppui. Tämänhetkistä tilannetta voisi kuvailla sanomalla, että Syyrian hallinto antaa ISIS:n pitää valtaa Syyrian itäosissa ja viedä muulta oppositiolta voimia. Tämä sopii Syyrian hallinnolle erinomaisesti, Patokallio sanoo.
Syyrian armeija ei hyökkää ISIS:n kimppuun, koska se keskittää voimansa valtansa kannalta keskeisille alueille pääkaupunki Damaskokseen ja läntisiin rannikkokaupunkeihin, Patakallio arvioi.
ISIS kerää rahaa mafiatyyliin
Irakissa ISIS:llä ei ole laajaa kansansuosiota järjestön harjoittaman terrorin takia. Ääri-islamilainen järjestö kerää rahaa mafiamaisella toiminnalla. Järjestöä rahoittavat myös Persianlahden rikkaat yksityishenkilöt, kertoo Patokallio.
Saarisen mukaan turhautuminen ja syrjäytyminen Irakin sunnialueilla on kääntynyt ISIS:n hyväksi. Irakin shiia-pääministerin Nuri al-Malikin toimet ovat syrjäyttäneet maltillisia sunniryhmiä Länsi-Irakissa, hän kertoo.
– Malikin hallinto on marginalisoinut monia sunniheimoja, jotka aiemmin vastustivat terrorismia ja ISIS:n toimintaa, Patokallio sanoo.
Saarisen mukaan puhutaan merkittävästä sotilaallisesta vallasta, jos ISIS:n taistelijat pystyvät pysymään Mosulin miljoonakaupungissa. Mosulissa on sunni- ja shiiamuslimien lisäksi monia muita uskonnollisia ja etnisiä ryhmiä kuten kurdit ja kristityt, assyrialaiset. Siellä on varmasti myös vahva vastarinta tätä valtausta vastaan, Patokallio toteaa.
Saarisen mukaan ISIS:n viime kuukausien sotilaallinen menestys ja Mosulin valtaus on saanut Syyrian ja Irakin naapurivaltioiden ja Yhdysvaltain johtajat havahtumaan tilanteeseen.
– ISIS:tä on ollut ehkä liiankin helppo aliarvioida, koska ennen Mosulin valtausta ei ole nähty merkittäviä symbolisia voittoja sissisodassa. ISIS:n näyttävä vahvistuminen lisää painetta Washingtonissa, Riadissa ja Teheranissa reagoida tilanteeseen, Saarinen toteaa.
ISIS juhlii Mosulin valtausta.