Näin terroristijärjestö Isis rekrytoi
Maanantai 11.8.2014 klo 13.21
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014081118559917_ul.shtml
Iltalehden tietojen mukaan Suomesta Syyrian konfliktiin lähteneet edustavat kuuttatoista eri etnistä ryhmää. Jopa viidesosa lähtijöistä on naisia. Joukossa on myös lapsiperheitä. (ZUMAWIRE.COM/ MVPHOTOS)
LISÄÄ AIHEESTA
Asiantuntija: Joukkomurha osa Isisin pyhää sotaa
Yhdysvallat etsii keinoa jesidien evakuointiin
Jihadistien järkyttävät teloitusvideot leviävät - Irak aloitti kybersodan
Mikä Isis? Lue terroristijärjestön taustat tästä
LUE MYÖS
Kurdit pyytävät aseita taisteluun jihadisteja vastaan
Kurdit valtasivat kaksi kaupunkia Isisiltä
Valtava medianäkyvyys on Isis-järjestölle sekä apu että taakka.
Yhtäältä näkyvyys tuo heille lisää taistelijoita, mutta toisaalta jäsenien sosiaaliseen mediaan lataaman materiaalin takia yhtenäisen julkisuuskuvan ylläpitäminen vaikeutuu.
- Isis ei enää hallitse sitä, minkälaista kuvaa välittyy Syyrian tapahtumista ja Isiksen roolista Syyriassa, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija
Juha Saarinensanoo
Vasta vuonna 2013 syntynyt Isis-radikaaliliike levittää vauhdilla kauhua Syyriassa ja Irakissa. Isis sai alkunsa Irakin entisen al-Qaidan paikallisjaoston raunioilta, ja sen johtajaksi noussut
Abu Bakr al-Baghdadi listattiin huhtikuun Time-lehdessä maailman vaarallisimmiksi mieheksi. Lue Isiksen taustoista lisää
tästä.
(EPA/ AOP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Iltalehden tietojen mukaan Suomesta Syyriaan lähteneet jihadistit ovat suurimmalta osin 21-24-vuotiaita. Kuvassa taistelijoita Syyriassa Aleppon-kaupungissa. (EPA/ AOP)
Tätä Isis haluaa
Internetissä on ollut nähtävillä runsaasti kuva- ja videomateriaalia, jossa Isis-taistelijat ovat esimerkiksi irrottaneet ihmisiltä päitä ja ristiinnaulinneet poliittisia aktivisteja tai uskonnollisen vähemmistöjen edustajia.
- Tämä vaikeuttaa sen kuvan luomista, että Isis olisi millään lailla oikeudenmukainen toimija, ja että uskonnollisilla vähemmistöillä olisi paikka heidän kalifaatissaan*. Se antaa todisteita heitä vastaan, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen sanoo.
Saarisen mukaan on myös selvää, että Isis ei pyri luomaan yhteistä projektia jihadistien ja sunnimuslimeiden välillä, vaan tavoitteena on vahvistaa kalifaattia, joka on erittäin kiistelty käsite molempien osapuolen kesken.
- Viime aikoina Isis on marssittanut kameran eteen länsimaisia taistelijoita esimerkiksi Iso-Britanniasta, Norjasta, Saksasta ja nyt Suomesta. Tarkoitus on vedota länsimaisiin, jo radikalisoituneisiin tai radikalisoitumisvaarassa oleviin nuoriin, jotka suhtautuvat Isikseen ja sen kalifaattiprojektiin suopeasti.
Jihadistit hyödyntävät nuoren muslimin identiteettikriisin
Englantilaisen King´s Collegen turvallisuusprofessori
Peter Neumanninmukaan se, miten suvaitsevainen maa on islamille, vaikuttaa siihen, kuinka paljon radikalisoitumista tapahtuu.
Esimerkkinä hän käyttää Ranskaa, jossa esimerkiksi erilaisten uskonnollisten ulkoisten tuntomerkkien karsimista on harjoitettu kovalla kädellä. Vuonna 2006 tehdyn kansainvälisen Pew-asennetutkimuksen mukaan Ranskassa asuvista muslimeista 42 prosenttia koki itsensä ensisijaisesti ranskalaiseksi ja vasta toisena muslimiksi.
Vastaavasti Englannissa, jota hän kuvaa yhdeksi Euroopan suopeimmin muslimeihin suhtautuvista maista, ensisijaisesti itsensä englantilaiseksi ja muslimiksi toissijaiseksi koki vain 7 prosenttia.
Englannissa on Neumannin mukaan vastaavasti yksi Euroopan suurimmista radikaaleista muslimiyhteisöistä.
Toinen vaikuttava tekijä on kulttuurien yhteentörmäyksen aiheuttama ristipaine.
- Yksi keskeisin syy Suomessa syntyneen musliminuoren radikalisoitumiseen on identiteettikriisi, kertoo Tampereen yliopiston kulttuuriantropologian lehtori
Marko Juntunen.
Toisen polven maahanmuuttajamuslimien saattaa olla vaikea nähdä yhteyksiä vanhempiensa edustaman perinteisen uskontokäsityksen, siihen kytkeytyvien kansallisten traditioiden ja modernin, teollistuneen yhteiskunnan ja länsimaisen kulttuurin välillä. Joidenkin kotien kulttuuri saattaa ylläpitää ulkopuolisuuden tunnetta ja tarve kuulua selkeästi ryhmään kasvaa.
- Jihadistit käyttävät hyvin hyödykseen toisen ja kolmannen sukupolven eurooppalaisten muslimien kokemaa identiteettikriisiä. He eivät kuulu vanhempiensa kulttuurilliseen ryhmään, mutta he eivät ole myöskään sopeutuneet yhteiskuntaan, jossa asuvat, sanoo puolestaan Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen.
"Al-Qaida kuin eliittiyliopisto"
Neumannin mukaan jihadistien rekrytoinnissa on olemassa kaksi teoriaa. Yhden mukaan rekrytoija valitsee kohteekseen sopivan yksilön, tarkkailee häntä, tutustuu häneen ja manipuloi hänet. Lopullinen maali on saada valittu osallistumaan ryhmän toimintaan.
Toisen teorian mukaan yksilöt etsivät itse aktiivisesti mahdollisuuksia liittyä radikaaliin toimintaan, eivätkä niinkään tule huijatuiksi tai aivopestyiksi.
Neumann mainitsee terroristijärjestö al-Qaidan, joka nauttii "eliittiyliopiston" asemasta: sen ei tarvitse kuin odottaa kokelaiden koputtavan oveensa ja sitten valita sopivimmat.
- Supo on todennut, että Suomessa organisoitunutta rekrytointia ei ole, mutta Suomessa on radikaali islamilainen yhteisö, jossa on sellaisia henkilöitä, jotka inspiroivat muita lähtemään ulkomaille ja auttavat vierastaistelijoiden siirtymistä radikaaliryhmien riveihin, Saarinen kertoo.
Suomalainen jihadisti on julkaissut Facebook-profiilissaan runsaasti kuvia Syyrian-matkaltaan. (FACEBOOK)
Espoolaisen Hugen tapaus puhututtaa
Lehtori Marko Juntunen muistuttaa, että hänen lukemissaan nuorten radikaalien elämäkerroissa on käynyt ilmi, että radikaali solu voi syntyä moskeijan sisällä, moskeijan johdon tietämättä.
- Moskeijat tarjoavat tiloja nuorten opiskelupiireille ja rukouspiireille, eikä sitä mitä niissä tapahtuu, voida aina valvoa. Mielestäni keskeisempi reitti on kuitenkin internet, Juntunen pohtii.
Iltalehti uutisoi torstaina
espoolaisen Hugen tapauksesta. Suomessa syntynyt espoolaisnuori liittyi Isis-terroristijärjestöön.
Hugen isän syyttävä sormi osoittaa tietokoneen ruutua.
- Hän kääntyi tietokoneen käyttämisen kautta. Suomessa asuvat imaamit ovat hyviä, he yrittävät opettaa nuorille hyviä käytöstapoja ja ovat radikalisoitumista vastaan. Uskoimme lapsiimme, mutta nyt jotkut ovat radikalisoineet heidät, Hugen isä
Faisal Ali Waraben sanoi Ylelle kskiviikkona.
Juttu Tähtäimessä - Näin Isis rekrytoi Suomessa julkaistiin kokonaisuudessaan Iltalehdessä 9.8.2014. Tämä artikkeli on kooste isommasta juttukokonaisuudesta.
Professori Peter Neumannin kommentit teoksesta Joining al-Qaeda: Jihadist Recruitment in Europe (2009).
*Kalifaatti on nimitys kalifin dynastialle ja hallitsemalle alueelle. Kalifi on arvonimi, jota käytetään Muhammadin seuraajista islaminuskoisten yhteisön eli umman johtajasta. Useiden vuosisatojen ajan kalifit olivat myös arabien maailmanvallan poliittisia johtajia. Lähde: Wikipedia.
TIIA-MARIA TAPONEN
[email protected]