Assad horjahti – Isis Damaskoksen porteilla, Syyrian armeija ahtaalla
Syyrian presidentti Bashar al-Assadin kannalta uutiset ovat olleet huonoja viime aikoina. Kapinalliset ovat edenneet sekä pohjoisessa että etelässä ja ääri-islamilainen Isis-liike on saapunut pääkaupungin Damaskoksen keskustan liepeille.
Syyrian armeija on menettänyt Idlibin maakuntapääkaupungin ja Nasibin raja-aseman valvonnan. Myös muualla Etelä-Syyriassa Al-Assadin hallinto on kärsinyt takaiskuja viime aikoina. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kannalta huonojen uutisten suma alkoi, kun kapinallisryhmät maaliskuun lopussa valtasivat Idlibin maakuntapääkaupungin Pohjois-Syyriassa. Syyrian hallituksen joukojen vastarinta romahti yllättävän nopeasti. Hyökkääjien joukossa oli useita islamilaisia ryhmiä, kärjessä Al Qaida-verkostoon lukeutuva Al-Nusran rintama. Islamistit ovat yrittäneet rauhoitella mieliä sanomalla, että he aikovat jakaa vallan muiden kanssa.
Seuraavaksi kerrottiin, että kapinalliset ovat vallaneet Syyrian viimeisen merkittävän raja-aseman Jordanian vastaisella rajalla Nasibissa. Muutenkin Syyrian joukot ovat joutuneet vetäytymään Etelä-Syyriassa. Samoihin aikoihin kävi vielä ilmi, että ääri-islamilaiselle Isis-liikkeelle uskolliset taistelijat ovat ilmestyneet Jarmukin alueelle Damaskoksen etelälaidalla.
Jarmuk pitkään piiritettynä
Jarmuk on alunperin perustettu palestiinalaispakolaisten leiriksi, mutta alueella on nykyisin kerrostalolähiö, joka on vaurioitunut pahoin. Alue on ollut Bashar al-Assadia vastustavien taistelijoiden valvonnassa ja Syyrian armeija on saartanut sitä jo yli puolitoista vuotta.
Jarmukin asukkaat ovat kärsineet pahoin Syyrian hallituksen joukkojen piirityksestä ja taisteluista. Nyt myös Isisin taistelijat ovat leirissä. Kuva: EPA / United Nation Relief and Works Agency
Syyriassa inhimillistä hätää kärsitään lähes joka paikassa, mutta Jarmukin alue on noussut siviilien kärsimysten vertauskuvaksi. YK ja Syyrian Punainen Puolikuu ovat voineet toimittaa apua vain tipottain alueella oleville siviileille. Kymmenien siviilien arvioidaan kuolleen nälkään ja tauteihin. Palestiinalaislähteiden arvioissa on puhuttu jopa 200 kuolleesta.
YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö, UNRWA on pitkään yrittänyt kiinnittää huomiota Jarmukin asukkaiden hätään.
Jotta voi ymmärtää millaista Jarmukissa on, kodista pitäisi kytkeä pois veden, lämmityksen ja sähköt sekä syödä vain kerran päivässä ja istuskella pimeässä
– Anas, Jarmukin asukas
- Jotta voi ymmärtää millaista Jarmukissa on, kodista pitäisi kytkeä pois veden, lämmityksen ja sähköt, sekä syödä vain kerran päivässä ja istuskella pimeässä, kuvaili yksi Jarmukin asukkaista UNRWA:n välityksellä jo ennen kuin uusimmat taistelut leirin hallinnasta puhkesivat.
Palestiinalaisryhmät ja Isis ovat viime päivinä ottaneet yhteen Jarmukin raunioissa ja Isis näyttää olevan niskan päällä. Tilanne on muuttunut entistä tukalammaksi ja sunnuntaina alueelta evakuoitiin jonkin verran siviilejä. Ennen Isisin ilmestymistä paikalle arvioitiin, että Jarmukissa oli noin 18 000 asukasta.
Isis lähellä Damaskoksen keskustaa
Jarmukista on alle kymmenen kilometriä Damaskoksen keskustaan. Harva uskoo, että Isis-taistelijat voisivat edetä kohti hyvin vartioitua keskustaa mutta Jarmukin tapahtumat ovat uusi muistutus siitä, että sota ei ole kaukana presidentti Bashar al-Assadin palatsista.
Ruotsalainen Syyria-asiantuntija Aron Lund arvioi blogitekstissään, että Syyrian joukkojen romahdus Idlibissä lyö ison reiän Assadin luomaan mielikuvaan lähestyvästä voitosta kapinallisten vastaisessa taistelussa. Syyrian asevoimia koskevissa ulkomaisissa raporteissa on arvioitu, että asevoimien toimintakyky on heikentynyt eivätkä joukot pysty laajoihin operaatiohin menetettyjen alueiden takaisinvaltaamiseksi. Idlibin kohdalla merkittävää oli se, että Syyrian ilmavoimien toiminta oli rajoittunut huonon sään takia.
Vuoden alussa näytti jo siltä, että Syyrian hallituksen joukot olivat saamassa haltuunsa koko Aleppon kaupungin mutta armeijan hyökkäys on pysähtynyt ja kaupunki on pysynyt jaettuna. Aleppo oli ennen sotaa Syyrian talouden moottori, nyt laajat alueet ovat tuhoutuneet.
Iran tärkeässä roolissa
Presidentti Bashar al-Assad ei ole katoamassa minnekään mutta on selvä, että hän on entistä riippuvaisempi ulkomaisesta tuesta, erityisesti Iranista. Myös Iranin libanonilainen liittolainen shiialainen Hizbollah-liike on tärkeä osapuoli taisteluissa.
Iran pyrkii vapautumaan ydinohjelmaansa liittyvistä kansainvälisistä pakotteista. Mikäli ydinohjelmaan liittyvä alustava sopu etenee kohti lopullista sopimusta, Yhdysvaltain ja Iranin suhteet saattavat lientyä. Se ei välttämättä ole hyvä uutinen Bashar al-Assadin kannalta. Al-Assadilla ei olisi rahkeita sanoa ei, mikäli Iran ryhtyisi painostamaan häntä kohti myönnytyksiä.
Hyviä uutisia Syyriassa saa etsiä. Sota ei loppuisi vaikka Bashar al-Assad poistuisi näyttämöltä huomenna. Ja kaikkein vahvimmat kapinallisryhmät ovat erisävyisiä islamisteja. Monet islamistiryhmät vastustavat kaikkia neuvotteluja, riippumatta siitä kuka istuisi neuvottelupöytään.
Lähteet: Reuters, Institute for Study of War, Unrwa.org, Syria Comment, Carnegie Endowment for International Peace
http://yle.fi/uutiset/assad_horjahti__isis_damaskoksen_porteilla_syyrian_armeija_ahtaalla/7910766