ISIS

Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

neme

Kapteeni
Tämä viestiketju jos on jossain, niin siirrettäköön tämä siihen, mutta minusta kyse on kaikenkaikkiaan puitavan arvoisesta asiasta ja koin ISIS -kysymyksen kuuluvan tähän osioon Käynnissä olevat sodat ja konfliktit.

Minulle tämä ISIS aiheuttaa paljon kysymysmerkkejä. Sanotaan näin, että ainakin sen toimintatavat yhdistävät ja vapauttavat poliittisista kahleista monia aikaisempia esteitä varsinkin Naton jäsenmaiden osalta ja tässä tämänpäiväinen uutinen http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1422839077329.html?pos=ok-trm-uutu.

Miksi tällaisen järjestön agendana on kaikkien ärsyttäminen. Etenkin Naton jäsenmaiden. En nyt pui tätä asiaa siltä kantilta, että ISIS olisi Venäjän, Kiinan, Iranin tai USA:n salajuoni, mutta lienee hyvä pohtia eri näkökulmista tilannetta. Minä todella en tiedä mistä on kysymys ja olisihan se kovin helppoa väittää ko järjestöä purkkamaan salajuoneksi herätellä Nato uuteen kukoistukseen ja saada samalla perusteet parkkeerata olemassaolonsa Lähi-itään yhä tiukemmin liittolaisten entistä vankemmalla tuella.

Miten se voi olla niin vahva, että kykenee vastustamaan usean arabimaan kansallisia mm. Yhdysvaltain tukemia asevoimia, pitämään öljykenttiä hallussaan ja mistä he saavat aseensa? Kuka loi agendan?

Ko. järjestö youtubessakin leviävän "uutisvirran" mukaan näyttää tappavan huvikseen ihmisiä lähes randomaalisesti. Länsimaiset "asiantuntijat" vihjailevat jopa, että kyseinen järjestö voisi muodostaa oman kalifaattinsa jaa toimivan talousjärjestelmän... Siis tässä kohtaa heittää täysin kärrynpyörää ainakin minulla. Miten se voisi olla mahdollista heidän syntymekanismin pohjalta?

Jokatapauksessa tämä ISIS on saanut merkittävästi mediatilaa ja luonut poliittiset perusteet globaalien sotaresurssien kasvattamiseen ja kohdentamiseksi Lähi-Idän alueelle. Nyt tosiaan viimeisimpänä tässä irroitellaan 2 maailmansodan aikana lähes pidäkkeetöntä Japania ensin Kiinan konfliktin - ja nyt ISISin 2 teloittaman toimittajan (ainakin toinen teloitettu) perusteella. Voidaan myös kysyä kansainvälisen oikeuden kiinnostumattomuutta Kiinan, Japanin ja Taiwanin välisessä saarikysymyksessä, jossa Japani otti saaret tuosta vain.

Kieltämättä Ukrainan konflikti sai perusteet Naton herättelylle ja reippaalle asevaruselulle, kieltämättä ISIS on ainakin mediatilassa herättänyt otsikoiden mukaan sen kaikkien pelkäämän todellisen Islamilaisen JIHAD -uhan. Euroopan sisällä on jo niin paljon muslimia, että tällaisilla asioilla pelleily on sangen raskasta tsoukkia.

Mutta ISIS ei näytä tunnustavan olevansa kenenkään puolella. Syyriassa ilmeisesti lahtaavat ainakin hallituksen joukkoja ja eivät ne tunnu paijaavan venäläistäkään.

Millaisia aseita heillä on, kuka ne rahoittaa ja kuka ne toimittaa? Toki kansaan sulautuminen ja jälleen aktivoituminen on Al Qaedalle ja Talebaneille tyypilliseen tapaan hankalaa vastustajan kannalta, mutta tässä on nyt paljon epäselvää.

Kun taas tässä maailmassa USA:lla on oikeastaan ainoana maana selkeästi globaaliin toimintaan kykenevä raskas asevoima, niin erilaisilla terroristiuhilla toki saadaan muille Naton jäsenvaltioille resursseja juurikin globaaliin toimintaan kykeneville joukoille. Entä miten maailman luonnonvarat liittyvät asiaan? Esimerkiksi Afrikka on melkoisen iso manner, jonne esimerkiksi Kiina on sormensa vahvasti painanut juuri raaka-aineiden takia. Aikoinaan eräs itävaltalainen kirjailija kirjoitti EU:sta kirjan. Luin sen 90-luvulla ja hämmästyttävästi ovat asiat menneet sen kirjan ennustusten mukaisesti. En muista kirjan nimeä tai kirjoittajaa. Hän kuitenkin kirjoitti myöskin mm. EU:n tarpeesta luoda omat globaaliin toimintaan kykenevät taistelujoukot, joitta mm. Pohjoinen Afrikka luonnonvaroineen tulisi ottaa haltuun jollain aikavälillä.

Olisin kiinnostunut herrasväen mielipiteistä ja mielellään antaisin itseni lisäksi muidenkin valottua tästä meneillään olevasta pelistä. Siis tässä pohjalle hiukan kulmia hiottavaksi.
 
Yksinkertaisimmillaan selitys voi olla se, että hajotetut valtiot tarjoavat mainion alustan tällaiselle toiminnalle. Kukin voi halutessaan käyttää termiä hajottaa missä muodossa lystää, se on lopultakin sivuseikka.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top