Otsikon mukaisestahan ei ole jutun mukaan kyse..
Kristitytkö maailman vainotuin ihmisryhmä? Asiantuntijat kritisoivat vainoraportista tehtyjä päätelmiä
Raportin taustalla oleva Open Doors -järjestö saa muun muassa kolehtikeräyksistä rahaa vainon uhrien auttamiseen. SK:n selvityksessä kävi ilmi, että valtaosa kerätystä rahasta kuluu palkkoihin ja viestintään Suomessa.
KOTIMAA 21.1.2021 07:27
SAMULI SUONPÄÄ
VAINOTTUJA kristittyjä auttava Open Doors -kansalaisjärjestö julkaisee vuosittain tammikuussa
World Watch List -katsauksen kristittyjen vainoista. Vuodesta 1993 alkaen julkaistussa raportissa tarkastellaan kristittyjen uskonnonvapaustilannetta ympäri maailmaa ja sen perusteella on koottu luettelo maista, joissa kristityt kärsivät suurinta vainoa.
Tammikuussa 2021 julkaistussa raportissa syrjintää, epätasa-arvoista kohtelua ja vainoa kärsivien kristittyjen määrä on järjestön mukaan noussut 340 miljoonaan. Nyt vainoa lisää erityisesti koronapandemia.
Open Doorsia pidetään luotettavana raportoijana. Sen tietoja käytetään Suomessa myös Maahanmuuttoviraston maakatsauksissa, joihin turvapaikkapäätöksiä perustetaan.
JÄRJESTÖN mukaan kristityt ovat maailman vainotuin ihmisryhmä. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan
Kimmo Ketola kritisoi, että johtopäätös on ensisijaisesti matemaattinen.
”Kristityt ovat lukumääräisesti suurin uskonto ja kristinusko on levinnyt käytännössä kaikkialle maailmassa. Vainotuksi joutuneiden määrä pitäisi suhteuttaa uskonnon kannattajien määrään kokonaisuudessaan.”
Ketola kyseenalaistaa raportin perusteella vedettyjä johtopäätöksiä, mutta pitää sen sisältöä kuitenkin luotettavana. Raportti kertoo hänen mukaansa uskonnonvapaustilanteesta maailmalla laajemminkin kuin kristittyjen osalta.
Listan kärkisijalla on lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ollut maailman suljetuin totalitarismi Pohjois-Korea. Sen jälkeen tulevat islamilaiset maat Afganistan, Somalia, Libya, Pakistan, Eritrea ja Jemen.
”Uskontojen toimintavapautta rajoittavat toisaalta totalitaristiset hallinnot, toisaalta erityisesti hauraissa ja hajoavissa valtioissa väestöryhmien välinen vihanpito.”
Kymmenenneksi eniten kristittyjä vainotaan raportin mukaan Intiassa, jossa niin kristittyihin kuin muslimeihinkin kohdistuu hindunationalismista nousevaa väkivaltaa. Tätä Ketola pitää erityisen hälyttävänä.
”Nationalismin merkitystä uskonnollisessa vainossa pitäisi tuoda paljon enemmän esiin maissa, joissa kristityt ovat enemmistönä. Meillä pitäisi nyt hälytyskellojen soida, kun näemme uskonnollisen nationalismin nostavan nousevan lännessäkin.”
Ketola pitää ajatusta kristityistä kaikkein pahimmin vainottuina tarkoitushakuisena. Viesti kuitenkin vetoaa moniin. Kyse saattaa olla osin identiteettipolitiikasta. Erityisesti herätyskristillisessä retoriikassa korostetaan kristittyjen yhä heikkenevää asemaa, niin kotimaissa kuin kansainvälisestikin.
”Myös Suomessa konservatiivikristittyjen joukossa nousee yhä useammin huolta kristittyjen uskonnonvapaudesta, Suomessakin.”
MYÖS Lähi-idän tutkimuksen professori
Hannu Juusola pitää World Watch List -katsauksen tietoja lähtökohtaisesti luotettavina, mutta hänkin vierastaa niistä tehtyä tulkintaa. Juusolan mukaan raportti ja siihen liittyvä uutisointi antavat virheellisen kuvan kristittyjen asemasta suhteessa muihin uskontokuntiin.
”Tiedot vastaavat hyvin muiden ihmisoikeusjärjestöjen antamia tietoja. Ero on kuitenkin siinä, että yhteen ryhmään keskittyvä raportti luo kuvaa vainosta, joka kohdistuisi nimenomaan kristittyihin.”
Juusolan mukaan yhteiskunnissa, joissa kristittyjä vainotaan, vainotaan tyypillisesti kaikkia muitakin ei-valtauskonnon edustajia. Todellisuudessa kristittyjen asema on useimmiten muita vähemmistöjä parempi.
”Kristityt eivät ole erityisasemassa vaan vaino kohdistuu kaikkiin vähemmistöryhmiin. Esimerkiksi Syyriassa ei voi millään kriteereillä ajatella, että juuri kristittyjen asema olisi huono. Pahimmin Lähi-idässä vainosta kärsivät valtauskonnon harhaoppisina pitämät ryhmät, kuten jesidit tai bahait.”
”Tuskin missään maassa on turvallisempaa olla vähemmistöön kuuluva muslimi kuin kristitty. Myös luonnonuskontoihin sekä uskonnottomuuteen tai ateismiin kohdistuu usein enemmän vainoa kuin kristittyihin.”
Pastori
Aaro Rytkönen työskentelee Omanissa uskontojen välistä rauhantyötä tekevän Al Amana -keskuksen johtajana. Myös hän kyseenalaistaa Open Doorsin tulkinnan.
”Ei pitäisi puhua puhua kristittyjen vainoista, jos kristittyjen asema ei ole huonompi kuin muidenkaan vähemmistöjen. En oikein ymmärrä, mitä hyötyä tästä ajatellaan olevan.”
Rytkönen näkee Open Doorsin viestinnässä piirteitä amerikkalaisesta, erityisesti evankelikaalikristittyjen eturyhmäpolitiikasta.
”Kristityt ajavat kristittyjen asemaa. Minun on vaikea tähän yhtyä, koska tässä ajetaan oman ryhmän etua muita syyllistämällä.”
Jatkuu...
Raportin taustalla oleva Open Doors -järjestö saa muun muassa kolehtikeräyksistä rahaa vainon uhrien auttamiseen. SK:n selvityksessä kävi ilmi, että valtaosa kerätystä rahasta kuluu palkkoihin ja viestintään Suomessa.
suomenkuvalehti.fi