ISSL:n uusi komentaja: Sotilasläänin lakkauttaminen hyvä asia

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 30.1.2013 klo 12:28
Itä-Suomen sotilasläänin uusi komentaja: Sotilasläänin lakkauttaminen hyvä asia

Prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatilla on kokemusta sotilasläänin lakkauttamisesta. Hän toimi Hämeen sotilasläänin komentajana, kun se lakkautettiin. Parkatin mukaan sekin lakkautus sujui hyvin. Hän uskoo että organisaatiota keventämällä saadaan johtamiseen tehoa.

Itä-Suomen sotilasläänin uusi komentaja Veli-Pekka Parkatti Itä-Suomen sotilasläänin uusi komentaja Veli-Pekka Parkatti. Kuva: Eija-Leena Martikainen /Yle
Mistä on kyse?

Itä-Suomen sotilasläänin komentajana on aloittanut prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti
Itä-Suomen sotilaslääni lakkautetaan, Parkatti tietää selviävänsä organisaatiouudistuksesta
Kymenlaakson varuskunnille käy uudistuksessa hyvin - vain Kotkan Rannikkopataljoona lakkaa

Itä-Suomen sotilasläänin uusi komentaja on ottanut innokkaana vastaan tehtävänsä sotilasläänin lakkauttajana. Prikaatikenraali Veli-Pekka Parkatti on reilussa kahdessa kuukaudessa ihastunut alueeseensa.

- Tämä on hieno tehtävä ja hieno alue toimia. Koko alueella on hyvä asenne maanpuolustukseen, ja marraskuun alun jälkeen olen sotilaslääniä kiertäessäni todennut, että henki on hyvä.

Parkatti tietää selviävänsä puolustusvoimien organisaatiouudistuksen toteuttamisesta myös Itä-Suomessa.

- En ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Olin kolme vuotta Hämeen sotilasläänin komentajana samassa tehävässä, sotilaslääni lakkautettiin silloin, ja sekin sujui hallitusti.

Nopeimmin loppuu Pohjois-Karjalan prikaatin toiminta, jo tämän vuoden loppuun mennessä. Vähintään kerran kuussa komentaja aikoo vierailla Pohjois-Karjalassa, mutta aikaa jää myös hitaammin eteneville muutoksille.

Kymenlaakson varuskunnille käy uudistuksessa hyvin - vain Kotkan Rannikkopataljoona lakkaa. Myös Haminassa toimiva Aluetoimisto muuttaa, mutta saman maakunnan sisällä. Aluetoimisto vahvistuu ja sijoittuu Kouvolaan, maakunnan suurimpaan kaupunkikeskukseen, Karjalan prikaatin alaisuuteen. Karjalan prikaatin asema vahvistuu, Utin Jääkärirykmentti säilyy ennallaan ja Haminan varuskunta saa lisää alokkaita sekä tutkimus- ja kehittämiskeskuksen.

Sodanajan Puolustusvoimien vahvuus pienenee uudistuksen yhteydessä 120 000 sotilaalla. Sen täytyy heijastua johto-organisaatioon.

- Veli-Pekka Parkatti

- Kouvolassa Puolustusvoimien työntekijämäärä on 1200 - iso joukko väkeä. Vaikka työntekijöitä siirtyy paikasta toiseen, määrä pysyy jotakuinkin samana, Parkatti selvittää.

- Kouvolan Kasarminmäeltä väki hiukan vähenee, kun sotilaslääni lakkautetaan. Vaikka Aluetoimisto tulee ja Huoltorykmentti, Johtojärjestelmäkeskus ja Rakennuslaitoksen osat säilyvät täällä, joukko pienenee noin 50 työpaikan verran. Mutta vastaavasti määrä Utin Jääkärirykmentissä lisääntyy saman verran.

Sotilasläänin lakkauttaminen on komentaja Parkatin mukaan hyvä asia. Tietenkin, koska Parkatti on itse ollut suunnittelemassa Puolustusvoimien organisaatiouudistusta Maavoimien esikunnassa.

- Sodanajan Puolustusvoimien vahvuus pienenee uudistuksen yhteydessä 120 000 sotilaalla. Sen täytyy heijastua johto-organisaatioon. Kun halutaan lisää tehoa johtamiseen, johtoporrastasoja vähennetään - sotilasläänint väliportaana siis poistuvat. Tulevassa organisaatiossa on nyt 15 Maavoimien alaista joukko-osastoa, tulevassa vain 8. Uskon uuteen organisaatioon täysin.

Sotilaita opetetaan myös taistelemaan uudella tavalla.

Veli-Pekka Parkatin mukaan vanha malli on ehkä jäykähkö, alueiden pitämiseen perustuva taktiikka.

- Uudessa taistelumallissa siirrytään nykyistä joustavampaan toimintaan, jossa ratkaisua haetaan sillä, että vastustajalle tuotetaan mahdollisimman suuret tappiot ja säilytetään oma toimintakyky. Meillä pitää olla joustava tapa käyttää vähän pienempää joukkomäärää.

Parkattia huolestuttaa Puolustusvoimain komentajan tavoin se, miten rahat riittävät aseistuksen päivittämiseen vuoden 2015 jälkeenkin, jotta joukot pysyvät toimintakykyisinä. Budjetteja viilataan, mutta jonkin verran auttaa se, että tulevat joukot saavat käyttöönsä lakkautettavien varuskuntien aseita.

Vuonna 2010 koulutettu varusmies huomaisi eron, jos kävisi intin uudellen vuonna 2015.

- Viimeksi tammikuussa päättynyt reserviupseerikurssi on ensimmäinen, joka opiskeli uuden taistelutavan, ja he pitivät siitä kovasti. Siinä tulee uusia taisteluvälineitä: ryhmänjohtajalla on radio ja päätelaite, jolla hän pystyy olemaan yhteydessä joukkueenjohtajaan. Aikaisemminhan tämä kaikki tapahtui huutamalla, joukkueenjohtaja huusi ryhmänjohtajalle, ryhmänjohtaja huusi miehille, Parkatti selvittää.

- Tykistölle tulee tykkikohtaisia päätteitä, tykit voivat toimia toisistaan erillään, pimeätoimintavälineitä lisätään, joukoon tulee lisää tulivoimaa, konekivääreitä kaksi yhden sijaan.

Uudistuksen tiimellyksessä olisi hyvä pitää myös reserviläiset ajan tasalla. Niinpä kertausharjoitusten vähentäminen seuraavina vuosina hiukan huolestuttaa Itä-Suomen sotilasläänin komentajaa, joka haastattelun päätteeksi valmistautuu Kadettipiirin juhlallisuuksiin mmm. esitelmää suunnitellen. Koti Riihimäellä saa odottaa viikonlopun koittamista, viikot kuluvat prikaatikenraalilta tiiviisti omissa varuskuntakaupungeissa
 
Back
Top