Itäsuomalaisten varusmiesten hampaat heikossa kunnossa - Pohjois-Karjalan tilanne par

Tvälups

Ylipäällikkö
Itäsuomalaisten varusmiesten hampaat heikossa kunnossa - Pohjois-Karjalan tilanne parempi
Karjalainen 15.11.2012 22:28

Pohjois-Karjalan rajavartioston sissileirille osallistuneet varusmiehet Jyrki-Henrik Järvinen, Aleksi Taiponen ja Eetu Mönkkönen kertovat, että leiriolosuhteissa hampaidenpesu korvataan usein purukumilla.

Pohjois-Karjalan varusmiehistä lähes joka toisen hampaat tarvitsevat paikkaushoitoa. Luku on valmisteilla olevan väitöstutkimuksen mukaan Suomen keskiarvoa.

Tutkimuksen torstaina julkaistuista ensimmäisistä tuloksista käy ilmi, että varusmiesten hampaiden kunnossa on suuria alueellisia eroja. Ruotsinkielisillä alueilla sekä kaupungeissa asuvilla hampaat ovat paremmassa kunnossa kuin maassa keskimäärin. Eniten hoitoa tarvitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen varusmiesten hampaat.

Vaikka Itä-Suomessa varusmiesten hampaat ovat heikommassa kunnossa kuin muualla maassa keskimäärin, Pohjois-Karjalassa tilanne ei ole yhtä huono.

-  Itä-Suomen tilastoja heikentää Kainuu, jossa varusmiesten hampaat ovat Keski-Pohjanmaan ohella maan huonoimmassa kunnossa, tutkimusta tekevä hammaslääkäri Antti Kämppi valottaa.

Puolustusvoimien ja Oulun yliopiston yhdessä tekemässä väitöstutkimuksessa kartoitaan vuosina 1990-1992 syntyneiden varusmiesten hampaiden kuntoa.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa on tarkoitus selvittää, mistä alueelliset erot varusmiesten hampaiden kunnossa johtuvat. Kokonaisuudessaan tutkimus on määrä julkaista vuoden kuluttua.

Osaltaan alueellista vaihtelua voisivat selittää erot ihmisten koulutustasossa.
 
Back
Top