Itävallan muslimit syyttävät Legoa rasismista

AKE-ukki

Respected Leader
Itävallan muslimit syyttävät Legoa rasismista

24.1.2013 12:1638

Helsingin Sanomat

Muslimit suivaantuivat Star Wars -legoista Itävallassa.

Maailman tunnetuimpiin leluvalmistajiin kuuluvaa Legoa syytetään rasismista Itävallassa. Sikäläisen turkkilaisyhteisön mielestä Legon Tähtien sota -tuoteryhmään kuuluva rakennussarja loukkaa muslimeja, brittilehti Daily Mail kertoo.

Kyse on Jabba the Hutt -nimisestä Tähtien sota -elokuvissa esiintyvästä gangsterihahmosta tai pikemminkin hänen palatsistaan.

Itävallan turkkilaisen kulttuuriyhteisön mielestä Jabban Lego-palatsi muistuttaa Istanbulissa sijaitsevaa kuuluisaa Hagia Sofia -moskeijaa ja loukkaa siksi muslimeja. Turkkilaisyhteisö paheksuu myös sitä, että rakennussarjaan kuuluva torni muistuttaa minareettia eli rukoustornia.

Daily Mailin mukaan yhteisön verkkosivulla käydään aiheesta vilkasta keskustelua, jossa Legoa arvostellaan kovin sanoin. Eräs keskustelija syyttää Legoa moskeijaloukkauksen lisäksi siitä, että leluvalmistajan hahmot ovat omiaan lisäämään rasistisia ennakkoluuloja aasialaisista ihmisistä. Kyseisen rakennussarjan hahmot on tarkoituksella tehty muistuttamaan "terroristeja, rikollisia ja murhaajia".

Esimerkkinä mainitaan palatsin isäntä Jabba, joka tykkää pössytellä vesipiippua ja tapattaa uhrejaan.

Itävallan turkkilainen kulttuuriyhteisö on ottanut asian tiimoilta yhteyttä Legoon. Se myös suunnittelee ryhtyvänsä oikeudellisiin toimiin, mikäli Legon vastaus ei tyydytä.

Legon mukaan rakennussarja Jabban palatsista ei muistuta mitään olemassa olevaa rakennusta, ihmistä tai mainittua moskeijaa.

"Legon pikkuhahmot ovat elokuvien hahmojen pienoismalleja. Pahoittelemme, että tuote on aiheuttanut vääriä tulkintoja turkkilaisen kulttuuriyhteisön keskuudessa. Korostamme, että tuotteen suunnittelussa viitattiin ainoastaan Tähtien sodan kuvitteelliseen sisältöön", Legon edustaja Katharina Sasse sanoi Daily Mailille
 
jabba_main_1660063a.jpg
 
Back
Top