Italian asevoimat toisessa maailmansodassa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Axnar
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Muistaakseni öljyvarastojen vähäisyyden lisäksi laivastoa vaivasi puute ilmavoimista,
mitkä olisi koulutettu toimimaan laivaston kanssa merellä sekä lentotukialusten puute.
 
Lentotukialuksia ei katsottu tarvittavan koska Välimerellä maatukikohdat olivat lähellä. Mitään yhteistyötä laivojen ja hävittäjälaivueiden kanssa ei tietenkään oltu harjoitettu ennen sotaa. Käytännössä merivoimat ja ilmavoimat kävivät molemmat omaa sotaansa.
Lentotukialus Aquila saatiin melkein valmiiksi sodan aikana.
 
Käsi sydämelle: jos olisit itse italialainen mosuri v 1939, niin mikä olisi motivaatio lähteä valloittamaan jotain merentakaista maata surkeissa varusteissa ja huonosti koulutettuna?
Motivaatio puuttui nimenomaan sotaan Euroopassa ja idässä, olihan Il Duce vielä edellisenä vuonna tehnyt viimeisen yrityksensä sodan estämiseksi.

Se sota 'meren takanahan' oli nostanut Mussolinin henkilökohtaisen suosionsa aallonharjalle vuonna 1936.
 
Viimeksi muokattu:
Italiaanojen joukoista kunnostautuivat ainakin taistelusukeltajat. Eivät ilmeisestikään mitään vellihousuja: https://en.wikipedia.org/wiki/Decima_Flottiglia_MAS.
Ja toinen olivat näillä lentäneet torpedolaivueet. Veivät hyökkäykset loppuun asti, hyvällä tuloksella verrattuna moneen muihin yksiköihin koko armeijassa. Kärsivät sumeilematta tappioita lamaantumatta niistä, ja osuivatkin johonkin. Esim. toverinsa sukellusveneissä eivät moiseen kyenneet samassa suhteessa.

Minulla on hyvä kirja In the skies of Europe, joka keskittyy Saksan liittolaisiin. Italian ilma-aseen suorituskykyä on siinä referoitu tarkoin, ja samalla koko maan kapasiteettia.
Saatan iloksenne tällä viikolla suomennan siitä valittuja paloja. Muistaakseni @Ikarus lupasin sinullekin tämän joskus kauan sitten tultuani foorumille ja ilmailuasioista keskustellessa :). Ehkä on tullut aika lunastaa lupaus :unsure:.
https://en.wikipedia.org/wiki/Savoia-Marchetti_SM.79
Kannattaa oikeasti lukea linkistä torpedo-osuus. Kovia jätkiä, ja tätä ei voi monesta italialaisesta II WW ajalta sanoa!

1525725425232.webp
 
Panssaridivisioona Ariete oli myös kova luu Pohjois-Afrikassa. Britit ottivat useammankin kerran pataan ko. divisioonalta.

Mitä itse olen italialaisia nähnyt niin kyllä on etelä-italialaisella ja pohjois-italialaisella kovasti eroja. Etelä-Tirolista kotoisin olevat käyvät lähestulkoon saksalaisista. Etelästä kotoisin olevat taas, no. Kutsutaanhan etelä-suomalaisiakin pohjois-suomessa nimellä etelän vetelät... Voisi helposti kuvitella, että joitain Sisilialaisia ei sodankäynti itärintamalla paljoa ns. napannut.
 
Italiasta löytyi kyllä hyviäkin yksiköitä edellä mainittujen lisäksi kuten San Marco merijalkaväki ja Bersaglierit. Carabinierit osoittautuivat hyvinkin käyttekelpoisiksi joukoiksi Italian olosuhteissa.

Muistakin yksiköistä kyllä löytyi hyviä aliupseereita ja upseereita, mutta kokonaisuutena armeijan tila oli aika lohduton.

Armeijan kehittäminen oli laiminlyöty fasististen fantasioiden varjolla. Mussolini usein kehui kuinka monta miljoonaa pistintä hän pystyi mobilisoimaan. No kyllähän italiasta innokkaita mustapaitoja riitti jopa afrikkaan ja espanjaan sotimaan. Italialaisten itsetuntoa hiveli ilmeisesti myös se, että maata pidettiin suurvaltana. Siirtomaiden hamuaminen oli sen aikaisen ajattelun mukaan järkevää ja hyödyllistä. Italia joutui maailmansodan pyörteisiin ja valitsi linjan, joka edusti sekä opportunismia että mahtipontisuutta. Surkein lopputuloksin.
 
Viimeksi muokattu:
Ei voi olla laittamatta. Googlasin Mussolinia ja törmäsin tähän kuvaan:

Trumpolini.
Benito-Trump-Mussolini.jpg
 
Panssaridivisioona Ariete oli myös kova luu Pohjois-Afrikassa. Britit ottivat useammankin kerran pataan ko. divisioonalta.

Mitä itse olen italialaisia nähnyt niin kyllä on etelä-italialaisella ja pohjois-italialaisella kovasti eroja. Etelä-Tirolista kotoisin olevat käyvät lähestulkoon saksalaisista. Etelästä kotoisin olevat taas, no. Kutsutaanhan etelä-suomalaisiakin pohjois-suomessa nimellä etelän vetelät... Voisi helposti kuvitella, että joitain Sisilialaisia ei sodankäynti itärintamalla paljoa ns. napannut.
Lapsuudesta asti ystäväpiirissä Sisiliasta väkeä. Tunnen tai tiedän myös henkilöitä Milanon suunnalta. Ei totta tosiaan vaikuta samalta kansalta joten hyvin voin yhtyä kirjoitukseesi.
 
Laivasto-operaatioita vaikeutti myös Brittien isku Taranton sotasatamaan marraskuussa 1940:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Taranto

Puolet taistelulaivoista käyttökelvottomiksi yhdessä iskussa...

Se oli tietysti paha takaisku, joskin ei niin suuri kuin mitä siitä brittiläinen historiankirjoitus on ehkä tehnyt: vain yksi vanha taistelulaiva jäi pitemmäksi aikaa käyttökelvottomaksi. Ja vuotta myöhemminhän italiaanot maksoivat potut pottuina. Myöskään italialaiset eivät ruvenneet arkailemaan siinä määrin kuin britit toivoivat.

Mussolinin sodanjulistushan tuli Italian laivastolle hankalaan aikaan, kun raskaiden yksikköjen rakentaminen oli pahasti kesken. Jos oikein muistan heillä oli vain kaksi Cavour-luokan taistelulaivaa operatiivisena. Muut olivat remontissa ja Littoriot eivät vielä valmiita. Tästä(kin) syystä ei esimerkiksi Maltan valtausta voitu oikein ajatellakaan. Lisäksi jonkun sekaannuksen vuoksi osa kauppalaivastosta ei ollut saanut mitään ennakkovaroitusta, ja iso määrä italialaisia kauppalaivoja internoitiin vieraissa satamissa samantien. Jostain syystä Italian laivasto ei ollut harjoitellut juuri ollenkaan yötaisteluita. Oli kai ajateltu ettei vihollinen ole niin epäurheilijamainen että hyökkää öisin. Melkein kaikki yötaistelut sujuivatkin heiltä huonosti. Sivumennen sanoen, tällä oli sitten muitakin seurauksia: brittilaivasto rupesi pitämään itseään yötaistelun mestareina. Nämä harhakuvat osoittautuivat karmealla tavalla vääriksi sitten kun vastaan tuli japanilaisia...

Italialaisten sukellusvenedoktriini oli epäonnistunut. Heidän kaavailujensa mukaan sukellusveneiden piti odottaa hiljaa paikoillaan ja sitten kun vihollinen lipuu ohi, niin ampua torpedo kylkeen. Ja nimenomaan yksi torpedo, kun ne ovat niin kalliita ettei niitä ole varaa roiskia ympäriinsä. Eräs entinen sukellusvenemies kuvailikin jälkeenpäin että heidän veneensä olivat "hyökkäyksellisiä poijuja". Italialaisveneiden saavutukset olivatkin aluksi hyvin vaatimattomia. Saksalaiset järkyttyivät kun tutustuivat italialaisveneisiin, he pitivät niitä tuhlaavaisesti rakennettuina olohuoneina.
Toisaalta, italialaisten suto oli melko tehokasta. Välimeren kirkkaassa vedessä sukellusveneet olivat usein nähtävissä lentokoneesta ihan paljainkin silmin. Britit menettivät todella paljon veneitä Välimerellä.
 
Jostain syystä Italian laivasto ei ollut harjoitellut juuri ollenkaan yötaisteluita. Oli kai ajateltu ettei vihollinen ole niin epäurheilijamainen että hyökkää öisin. Melkein kaikki yötaistelut sujuivatkin heiltä huonosti. Sivumennen sanoen, tällä oli sitten muitakin seurauksia: brittilaivasto rupesi pitämään itseään yötaistelun mestareina. Nämä harhakuvat osoittautuivat karmealla tavalla vääriksi sitten kun vastaan tuli japanilaisia..
Oli harjoiteltu tai ei, kun ei ollu tutkaa käytössä, on yötaisteluista odotettavissa ainoastaan tappioita. Ainakin taidoiltaan tasavertaista vastustajaa vastaan. Yhteistyö Saksan kanssa olisi tosiaan ollut avuksi Italian sukellusveneaseelle. Dokkarin mukaan 113 venettä taisteluiden alkaessa ja hyvin vähän saatiin aikaan.
 
Yhteistyötä tehtiinkin, italialaisia veneitä lähetettiin Ranskaan jossa ne osallistuivat Atlantin taisteluun (BETASOM-operaatiot). Aluksi sujuivat erittäin huonosti mutta kun veneitä paranneltiin ja opeteltiin parempia taktiikoita niin alkoi mennä paremmin. Italialaiset veneet upottivat Atlannilla yli 100 alusta.
Brittien tutkaylivoima ei tietenkään auttanut asioita, mutta taktiikat olivat muutenkin retuperällä. Matapanin taistelussa italilaisristeilijät eivät olleet minkäänlaisessa taisteluvalmiudessa vaikka tiedettiin että alueella oli vahvoja brittivoimia. Seuraavana vuonna japanilaiset pistivät brittejä ja amerikkalaisia dunkkuun yötaisteluissa eikä siihen tutkaa tarvittu.
 
Rommel piti Italialaisia kelpo sotilaina, kunhan olivat sakujen johtamana.
Upseeristo sai häneltä kritiikkiä.
Tästä on ollut ihan kirjoitettunakin. "Italialainen sotilas taistelee ja kuolee siinä missä saksalainenkin. Upseeristo on täysin mätä.". Italialaisten sotilaiden keskuudessa oli täysin käsittämätöntä nähdä Rommelin syömässä samaa muonaa mitä sotilaat, sotilaiden seurassa, kun italialainen upseeristo nautti sotilaspalvelijoista ja hopealautaisilta tarjotuista pitkistä päivällisistä.
 
Italialaissotilaiden muonasta tuli mieleen, että kuulemma venäläiset sotavangit saivat italialaisilta samat muona-annokset kuin omat miehetkin. Tämä melkoisena kontrastina saksalaisten ja suomalaistenkin menettelyyn samoihin aikoihin 1941-42.
 
Back
Top