Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta..

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja jurppi, 01.12.2016.

 1. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,399
  Tykkäykset:
  7,686
  Pisteet:
  1,286
  Onnittelut Suomelle ensimmäisestä vuosisadasta itsenäisenä valtiona!

  Ensimmäinen sata vuotta on kohta ohitse. Se ei ole sujunut kovinkaan helposti.

  Jo heti alkuun asetettiin Suomen itsenäisyys koetukselle Pietarista johdettujen bolsevikkein toimesta, jotka organisoivat sekä yllyttivät suomalaiset sosialistit aseelliseen kapinaan vain muutaman kuukauden ikäistä ja juuri itsenäisyysjulistuksensa antanutta hallitusta/maan hallintoa vastaan.

  Talvisodassa jatkettiin itsenäisyytemme puolustamista Neuvostoliittoa ja sen aloittamaa hyökkäystä Suomen itsenäisyyttä vastaan. Stalin jopa perusti Suomelle uuden hallituksen jota lähdettiin saattamaan valtaan Neuvostoliin asevoimien toimesta.

  Myös jatkosodassa venäläisiä sekä loppuvaiheessa myös Saksaa vastaan taisteltiin valtiollisen itsenäisyytemme varmistamisesta. Suurin uhrauksin ja rimaa hipoen säilytimme itsenäisyytemme vaikka jouduimmekin vuosikymmeniksi sitoutumaan Neuvostoliiton saneleman rauhansopimuksen Suomea sitoviin ehtoihin ja alistetuksi myös kahdenkeskiseen ns. YYA-sopimukseen Neuvostoliiton kanssa. Vasta Neuvostoliiton valtiollinen ja hallinnollinen romahdus toi Suomelle vapautuksen sodan jälkeisen painostuksen alaisina tehdyistä sitoumuksista Neuvostoliittoa kohtaan.

  Kiitokset kaikille niille jotka ovat joutuneet uhrautumaan Suomen itsenäisyyttä puolustaessaan.

  P.S.

  Vieläkään emme ole päässeet täysin irti Venäjän vaikutuksesta. Venäjä on kautta aikojen pyrkinyt luomaan yksipuolisesti monenlaisia oikeutuksia naapurimaidensa alistamiseksi. Lainaus Putinin puheesta 1.12.2016
  Voimme olla varmoja että vielä sadan vuoden jälkeen myös Suomen itsenäistyminen sekä maamme irtaantuminen Venäjästä tullaan "käsittelemään objektiivisesti" venäläisten historian tutkimuksessa.
   
  Sarek1, Pseeri, Rajajääkäri ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
 3. Mainos 4. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Obs: Kasselkaahan sitten 6.12. paraati tarkkaan. Voipi löytyä tuttuja naamoja tuolta ?. Juniori 1. Kadettijoukkueessa... :D...
   
  Panssari Salama, Old Boy, baikal ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,220
  Tykkäykset:
  1,756
  Pisteet:
  156
  Eikös se 100 vuotta tule täyteen vasta vuoden päästä virallisesti.. ?
   
 6. Hemmo Paskiainen

  Hemmo Paskiainen Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2015
  Viestejä:
  375
  Tykkäykset:
  997
  Pisteet:
  36
  Jep. 6.12.2017. Paitsi että taisi itsenäisen Suomen taival päättyä 1995.
   
  Laamanator tykkäsi tästä.
 7. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Suomen itsenäisyyspäivää on toki hienoa juhlistaa ja muutenkin viettää vaikka aamusta iltaan, mutta jos on yhtään kehitystä seurannut, niin voi herätä kuplastaan siihen ikävään todellisuuteen, että Suomen suvereeni toimijuus muodostumassa olevan EU-liittovaltion syrjäisenä laitaprovinssina on jopa heikompi kuin 1800-luvun Suomen suuriruhtinaskunnalla tai Ruotsin valtakunnan osana. Siinä mielessä kaikki itsenäisyyspäivän juhlinta on valitettavasti pelkkää silmänlumetta, jossa juhlitaan kunniakkaan menneisyyden varjolla jotain, mitä ei enää nykypäivänä ole.

  Koska overtonin ikkunaa ollaan kaiken isänmaallisuuden ja kansallisvaltioihin viittaavan osalta kovaa vauhtia sulkemassa, niin pian jopa kahden kynttilän pitäminen ikkunassa täyttää "äärioikeiston", "nationalismin" tai "vihapuheen" tunnusmerkit. Sallitun rajat ovat kiristymässä ja kansa hiljalleen sopeutuu tähän.

  EU-liittovaltion näkökulmasta kansallisvaltioiden itsenäisyyspäivien viettäminen on sen agendan vastaista ja muistuttaa hallintoalamaisia vääristä asioista, jotka ovat ristiriidassa EU:n omien arvojen ja unelman kanssa.

  Jos EU-liittovaltioagendan sallitaan toteutuvan. Tämä on hyvä teema Suomen 100-vuotisjuhlavuodelle.
   
  Ingsoc ja Fremen tykkäsivät tästä.
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,049
  Pisteet:
  1,286
  Tämä. Onko tosiaan takanamme kunniakas menneisyys ja tulevaisuus on tietymätön? Takana loistava tulevaisuus. Mikä on tilanne tänään de facto? Näitä tulee pohdittua ja hullua hurskaammaksi en ole tullut.
   
  Laamanator ja Torni tykkäsivät tästä.
 9. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Olen itse vahvasti maanpuolustushenkinen historian harrastaja. Tästä huolimatta minun täytyy todeta, että satavuotiasta Suomea pitää juhlia muutenkin kuin sotia muistelemalla. Näitäkin toki tulee muistaa. Pitäisi olla ylpeä rauhan ajan saavutuksista ja nykypäivästä sitä, mitä aikanaan tuolla turvatulla itsenäisyydellä on mahdollistettu. Voi aloittaa vaikka tällä listalla:

  http://www.stat.fi/ajk/satavuotiassuomi/suomimaailmankarjessa.html

  Samalla voisi tehdä myös skenaarioita seuraavalle muutamalle kymmenelle vuodelle. Suomella ja suomalaisilla on edelleen kaikki mahdollisuudet pärjätä hyvin, se pitäisi muistaa kaiken nyyhkimisen keskellä.
   
  jurppi tykkäsi tästä.
 10. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Majuri

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  1,101
  Tykkäykset:
  778
  Pisteet:
  156
  Ei se elo Suomessa ollut yhtä juhlaa ennen vuotta 1995, kuten varttuneempi väki muistaa:

  • Suomen itsenäisyys alkoi sisällissodalla.
  • Sitten luotettiin Kansainliittoon, liittoutumattomuuteen ja aseistariisuuntumiseen (Niukkas-linja ja malli-Cajander). Syttyi Talvisota.
  • Jatkosotaan lähdettiin onneksi varustautuneina Saksan (ja Ruotsin) suosiollisella avustuksella. Oltiinpa aseveljiäkin natsi-Saksan kanssa.
  • Lapinsodasta alkaen oltiinkin sitten Neuvosto-liitossa (YYA). Vaihtokauppaa käytiin, loikkareita palautettiin, ja Kekkoslovakia päätti itsenäisesti suomettumisestaan. Epäitsenäisyys päättyi, kun mestari oli meille suosiollinen ja Neuvostoliitto hajosi.
  • Uusitsenäisyyden aika alkoi pörssi- ja kiinteistöromahduksella, kotikutoisella pankkikriisillä sekä jättityöttömyydellä ja talouslamalla. Pieni pelko oli myös koko ajan /c:ssä, että Venäjällä vallankaappaus, juoppo presidentti tai muu syy johtaa katastrofiin.
  • Viiden vuoden itsenäisyyskokeilun jälkeen kansa oli valmis EU-jäsenyyteen.
  Mutta ettei mene pelkästään synkistelyksi, nousi Suomi sentään maailman kärkeen, kun lasketaan (kesä)olympiakultamitalit per capita. Harvinaista herkkua vuoden 1995 jälkeen.
   
  Fremen, jurppi ja StmSvejk tykkäsivät tästä.
 11. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Lisätäänpä tähän listaan se, että 1918 Suomen eliitistä iso osa halusi tehdä Suomesta Saksan vasallin. Saksan tappio ensimmäisessä maailmansodassa mahdollisti todellisen itsenäisyyden.

  Vasallisuuntauksen kannattajat muuten perustivat puolueen, nimeltään Kokoomus. Tästä asiasta voi syyttää nähdäkseni kokkareita hamaan ikuisuuteen samaan tapaan kuin kaikki demarit haluavat vallankumousta, keskustalaiset yya-sopimusta ym... Nykyään tosin Suomen suurin prinsessa on keskustapuolueesta ja kaiken lisäksi mies, mutta se on nykyaikaa. Inside everyone, whether girl or a boy, a princess! :)
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2016
  Torni ja Fremen tykkäsivät tästä.
 12. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,399
  Tykkäykset:
  7,686
  Pisteet:
  1,286
  Juuri näin..

  Kaikista sodistamme huolimatta Suomi on selviytynyt vähintäänkin kohtuullisen hyvin verrattuna moniin muihin vastaaviin eurooppalaisiin kansakuntiin ja valtioihin. Käytännössä menestyminen on vaatinut kovaa työtä ja yhteishenkeä. Suomen valitsema vapaa ja demokraattinen yhteiskuntamalli on kaikessa tasa-arvoisuudessaan kyennyt luomaan pohjan menestykselle.

  EU:n jäsenyys on antanut meille taloudellista varmuutta ja jatkuvuutta osana samanmielisten itsenäisten valtioiden ja kansojen yhteisöä.. Kaikki tämä on luonut pohjaa kansalaisten hyvinvoinnille ja yhteiskunnan turvallisuudelle. Suomalaiset ovat vapaana kansakuntana päättäneet olla ja pysyä mukana vapaiden maiden yhteisössä. Samalla tavalla me päätämme jatkossakin tulevaisuudestamme, itsenäisenä kansana ja valtiona. Ja, tottahan vapaassa maassa käydään (ja pitääkin käydä) keskustelua siitä mikä olisi parasta suomalaisten (ja Suomen) kannalta tulevaisuudessa. Päätetään sitten keskustelun jälkeen yhdessä äänestämällä mikä mielipide voittaa. Kansa saa mitä haluaa.

  Sekin olisi hyvä huomioida ettei kuluneen sadan vuoden aikana mikään ole muuttunut Venäjällä. Siellä pyritään edelleen ylläpitämään ja luomaan edellytyksiä Venäjän vallan lisäämiseksi ja ulottamiseksi itsenäistyneiden naapurikansojen alueille. Sitä osoittaa mm. Putinin puhe 1.12. 2016 jossa hän nostaa esille tarpeen selvittää uudelleen sadan vuoden takaisia historiallisia tapahtumia, liittyen bolsevikkien toteuttamaan vallankumoukseen. Putinin esityksessä ei ole kysymys pelkästään historian harrastuksesta. Taustalta löytyy myös poliittisia tavoitteita. Osa niistä koskee myös Suomen itsenäisyyden laillisuutta/oikeutusta.

  P.S. Liittyen kommenttiin tiettyjen suomalaisten toiveista, vahvemmasta liittoutumisesta Saksaan 1918.

  Juuri näin tapahtui noihin aikoihin..monessakin yhteydessä. (jääkärien kouluttaminen, saksalaisten sotavoimien tulo Suomeen keväällä 1918, Hjelt'in ja kumppaneiden sopimukset Suomen/Saksan kanssa, jopa kuninkaan valinta jne, jne.) Kaikelle tälle on ymmärrettävät ja perustellut syynsä. Olivatpa itse asiat/tapahtumat hyviä tai huonoja Suomen kannalta. Kaikeksi onneksi Suomen nuori ja sekava hallintovalta kykeni hoitamaan/selviytymään näistä tapauksista. Osaksi myös ulkopuolisten tapahtumien (Saksan antautuminen syksyllä 1918 jne.) avustamana.

  Muuten Suomen itsenäistyminen olisi toteutunut hyvin, mutta ikävä kyllä, eräiden äärilinjaa edustaneiden suomalaisten sosialistien ja pietarilaisten bolsevikkien agitoima punakapina johti juuri itsenäistyneen Suomen todelliseen koetukseen. Vaihtoehtona olisi ollut mahdollisuus valita myös Ruotsin sosiaalidemokraattien esimerkin mukaiset toimintatavat. Ja, todennäköisesti suurin osa sen aikaisesta vasemmistosta olisi halunnutkin laillisen, demokratiaan pohjautuvan yhteiskunnallisen kehityksen.
   
  Viimeksi muokattu: 03.12.2016
  StmSvejk tykkäsi tästä.
 13. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,630
  Tykkäykset:
  2,297
  Pisteet:
  316
  Kuvia ja tarinoita itsenäisen Suomen alkuajoilta:

  ”Epärationaalisia antinaisia, joiden henki haisee juodulta vereltä” – Näin Suomi karsasti punaisia naisia
  Toisinajattelijat-näyttely nostaa esille ihmisiä poliittisesta marginaalista ajalta ennen sotia.

   
  Laamanator ja John Hilly tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Ah! Fantastisen loistavaa retoriikkaa, joka on lajissaan aivan verratonta! Tällaista sanojen sinffoniaa soisi intternetsissä käytettävän useamminkin.

  Tuosta suoraan pari oivaa repliikkiä vaikka johonkin feminismiä tai "sukupuolikysymyksiä" käsittelevään keskusteluun.:)
   
  Umkhonto, Rannari ja Fremen tykkäsivät tästä.
 16. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,774
  Pisteet:
  1,286
  Terrorismin vastaisten erikoisjoukkojen koulutuksessa on vuosikymmeniä koulutettu surmaamaan naisterroristit ensin rynnäkössä. Syynä se, että naispuoliset ovat aatteessaan huomattavasti miespuolisia fanaattisempia ja vähemmän taipuvaisia antautumaan.
   
  kimmo.j, Rannari ja Fremen tykkäsivät tästä.
 17. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Nyt kun Suomen valtiolle tulee 100 vuotta mittariin, niin on sopiva hetki kääntää kehityksen kulku suotuisampaan suuntaan. Asenne ratkaisee!

  Make Finland Great Again!
   
 18. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,774
  Pisteet:
  1,286
  Eli "Make Finland Grand (Dutchy) Again! :p

  Tiedät kyllä miksi sanon tuon.
   
 19. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Höpönlöpön. Ulkomailla pitkään asuneena sinun pitäisi olla vihkiytynyt rallienklannin saloihin jo sen verran, että ymmärrät sanojen gränd ja greit välisen semanttisen eron.

  Jos menneisyydestä tarvitsee joku great-tyyppinen ratkaisumalli hakea, niin sitten ei muuta kuin reppu selkään ja uraliin niin, että nuppi tutisee. Etkös sinä sinne ollut menossa, vai oliko se joku muu?

  Noh, ehkä ihan niin kauas ei sentään tarvitse edetä.
   
 20. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,932
  Tykkäykset:
  3,614
  Pisteet:
  316
  "Suomalaisia suojasi sodalta uppiniskaisuus.

  Suomalaiset olivat vuosikausia kamppailleet venäläisten yleisvaltakunnallisia niin sanottuja venäläistämistoimia vastaan. Venäläisillä ja suomalaisilla oli täysin eri käsitys Suomen autonomisesta asemasta. Suomalaisten mielestä kiistassa kyse oli perustuslaillisesta oikeustaistelusta, venäläisten mielestä kyse oli pitkälti valtakunnan yhtenäisyydestä ja puolustuksesta.

  Suomen suuriruhtinaskunnalla oli ollut oma armeija, mutta se oli lakkautettu osana venäläistämistoimia 1900-luvun alussa. Venäjällä pelättiin, että Suomen oma armeija ei olisi kriisitilanteessa ehkä ollutkaan imperiumin puolella. Suomalaisille ei myöskään uskallettu antaa aseita Venäjän keisarikunnan armeijassa. Suomalaiset oli vapautettu yleisvaltakunnallisesta asevelvollisuudesta, koska venäläiset pelkäsivät asepalveluksen lisäävän suomalaisten kapinamieltä. Sen sijaan Suomi maksoi ns. sotilasmiljoonia korvauksena Venäjän valtakunnan kassaan.
  "

  yle.fi
  Juttusarja Suomen itsenäistymisen vuosista alkaa – Tammikuu 1917: Uppiniskainen kansa
  http://yle.fi/uutiset/3-9417230?origin=rss
   

Jaa tämä sivu