Jääkäri lukittiin kaappiin munalukolla

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
Jääkäri lukittiin kaappiin munalukolla - Syyttäjä: Uhattiin samuraipuukolla
IS : 25.9.2013 5:30

Kouvola Kuivauskaappiin lukittu jääkäri joutui monimuotoisen kiusaamisen uhriksi Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä. Syyttäjän mukaan varusmiestoverin epäillään uhanneen jääkäriä tuvassa puukolla.

20-vuotias uusimaalainen mies saa lokakuun lopulla Kymenlaakson käräjäoikeudessa syytteen vapaudenriistosta, laittomasta uhkauksesta ja neljästä palvelurikoksesta.

Syyte vapaudenriistosta liittyy tilanteeseen, jossa 20-vuotiaan miehen epäillään viime marraskuussa lukinneen jääkärin kuivauskaappiin munalukolla.

Jääkärin mukaan hän joutui olemaan kaapissa 5-10 minuuttia. Lukitsijan mukaan aika oli huomattavasti lyhyempi.

Teljetyn jääkärin mukaan lukitsija teki toisessa tilanteessa häntä kohti lyöntiliikkeitä samuraipuukolla.

- Koin sen nimenomaan minun pelotteluna, en niinkään vitsinä, jääkäri totesi kuulustelussa.

Uusimaalainen mies väittää vain esitelleensä hienoa puukkoaan.

Uusimaalainen on esitutkintapöytäkirjojen mukaan myös painanut myöhään illalla jakkaran nukkumassa olleen jääkärin päälle.

Mies oli myös ryhtynyt tuulettamaan asetoverinsa vuodevaatteita heittämällä tyynyn lumiselle ikkunalaudalle ja laittamalla päiväpeiton kaapin päälle.

Syytetty on kuvaillut tapahtumia leikkimieliseksi toiminnaksi.

Joku oli myös laittanut hammastahnaa kiusatun jääkärin päiväpeiton väliin.
 
Pienenä koulukiusaaja, vähän isompana inttikiusaaja, vielä vähän isompana työpaikkakiusaaja... Näitä ihmisiä on todella hankala ymmärtää.
 
Tosi hauskaa toimintaa. Tuollaista jätkää pitäisi vetää tunti turpaan ja siirtää jonkinlaiseen kurikomppaniaan.
 
Armeija hoitaa poikansa ihan hyvin, jopa kiitettävästi, pennalismista vastaavat sitten kunkin ikäluokan pässinpäät. Kas, jos ei kyseisen uusmaalaisen puolustus keksi syyttää Laitosta tapahtuneesta.
 
Pienenä koulukiusaaja, vähän isompana inttikiusaaja, vielä vähän isompana työpaikkakiusaaja... Näitä ihmisiä on todella hankala ymmärtää.

Voi pientä viatonta yhteiskunnan uhria. Toivottavasti hänelle ei tullut oikeuskäsittelystä paha mieli. Muuten tarvitaan kriisiapua ja jotain kuntoutusta. Ehkä myös jokin lohdutuspalkinto voisi olla paikallaan.

Vai miten se nyt oikein menikään...
 
Onneksi tälläiset ilmiöitä on vähennetty intissä ja rauhanturvaamiseen liittyvä lapsellinen ja suorastaan työpaikkakiusaamista oleva hiutalefasseperinnekin alkaa hiipumaan. Ongelmaa on vähennetty esimies-alainen tasolla mutta vertaistasolla ongelma on yhä suuri. Koska olen aina ollut heikomman puolella ja puuttunut kiusaamiseen on se aika varmasti kerran vaikuttanut arvosteluun alentavasti, koska jos puutut asioihin ja uskallat olla eri mieltä, kuin ne jotka sitä heikointa lenkkiä potkivat on sillä seurauksensa sosiaalisessa yhteisössä. Vastaan maastopukuvioissa on intissä ja alhaalla tullut monta narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivää mulkkua. Usein tälläiset stubbilot pääsevät hyvin pitkälle ja nopeasti kunnes jossain vaiheessa huomataan se osaamisen puute, kun vastuuta ei voi vierittää muille enää.
 
Vaikka tässä on kyse yksilön tyhmyydestä, on paikallaan todeta, että pennalismi on vieläkin sitkeimmillään Venäjän armeijassa. Suomen armeija rakennettiin tsaarin armeijan perinnön ja Saksan jääkäreiden tuomisten varaan. Jääkäreitä ei Saksassa simputettu. Simputus on perinteenä tullut Suomeen ensisijaisesti Venäjän armeijasta (ks. Erkki Nordberg 2003: Arvio ja ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla).

Myös tohtori Pekka Leimu käsittelee asiaa väitöskirjassaan. Leimu kartoitti varusmiesten pennalismia 1920-luvulta aina 1970-luvun alkuun. Hänen mukaansa pennalismia esiintyi eniten ratsuväessä ja kenttätykistössä. Syyksi hän päättelee sen, että näissä aselajeissa palveli itsenäisyyden alussa upseereita, jotka olivat saaneet koulutuksensa keisarillisen Venäjän sotilasopetuslaitoksissa. Sen sijaan pioneeri- ja viestiaselajit, joissa palveli aluksi ainoastaan Saksassa Jääkäripataljoona 27:ssä koulutuksensa saaneita jääkäriupseereita, olivat lähes puhtaita pennalismista.

Vaikka mikään ei muutu hitaammin kuin kulttuuri, tästä piirteestä voisi irrottautua päättäväisesti. Huono tuontitavara.
 
Back
Top