Jos tarkastellaan Neuvostoliiton hajoamista niin tuolloin - kaikesta kaaoksesta huolimatta - ydinaseet pysyivät oikeissa käsissä eikä niitä päätynyt rikollisille tai terroristeille. (Muun ydinmateriaalin suhteen tilanne ei aivan näin hyvä ollut). Joten se huomioiden voidaan ainakin toivoa, että tällä hetkellä ydinaseet ovat edelleen vastuullisissa käsissä ja että niitä ei ryhdytä käyttämään holtittomasti ja että todellisuudessa käyttökynnys on korkealla, asia johon voi viitata sekin etteivät asevoimat saaneet haluamaansa muutosta doktriiniin ja näin Venäjän asevoimilla ei ole ensi-iskuoikeutta ydinaseettomia maita vastaan, joskin ydinaseettomiakin maita vastaan on oikeus käyttää ydinaseita mikäli Venäjän turvallisuus sellaista vaatii.
Toisaalta poikkeavaa neuvostoaikojen lopulle ja Venäjän alulle on se, että nyt ydinaseiden käytöllä on uhiteltu olennaisesti enemmän ja retoriikassa ydinaseisiin viitataan huomattavasti aiempaa holtittomammin, mikä on herättänyt myös huolta läntisissä turvallisuuselimissä, koska käyttäytyminen (ja retoriikka) poikkeaa melkoisesti aiemmasta, joka nyt on ollut kaikesta huolimatta sikäli vastuullista ettei puheen taso ole ollut sitä mitä se nyt on Venäjällä kun on kyse joukkotuhoaseista ja niillä uhkaamisesta.
Holtittomien puheiden tausta voi olla (tai liene onkin) se, että pyritään luomaan voimakkaampaa pelon ilmapiiriä ja nostamaan lännen kynnystä puuttua asioihin voimakeinoin - näin Venäjän oma pelivara kasvaisi ja sen mahdollisuus turvautua esim. hybridisotaan jatkossa olisi olemassa eikä välttämättä vaadita, saman aseman saavuttamiseen, perinteiseen konventionaaliseen sotaan turvautumista.
vlad.
Kommentoitkohan tätä juttua nyt Venäjän puolustuksen uuden doktriinin valossa vaiko menneisyyden perusteella?
Käsittääkseni uuden epistolan mukaan taktisten ydinaseita voidaan käyttää myös vastauksena NATO:n konventionaaliseen hyökkäykseen, siinäkin tapauksessa, jos Venäjä ryssii taistelunsa ja on olemassa uhka Venäjän olemassaololle. Tämä on radikaali muutos ydinaseiden käytössä ja päätös taktisten ydinaseiden käytöstä voidaan tehdä myös ilman Moskovan ohjausta, jos jollekin armeijan osalle on annettu käsky käyttää kaikkia keinoja puolustukseen.
Samaan aikaan Nato toimii edelleen eskaloituvassa maailmankuvassa, missä taktisten ydinaseiden käyttöön reagoidaan tietyllä tapaa. Tätä ei pidä unohtaa.
Olen kyllä sitä mieltä, että uuden doktriinin mukaan on todellakin mahdollisuus että ydinaseita käytetään holtittomasti ja käyttökynnys on organisatoorisesti alentunut. Ja tämä on tapahtunut ihan suunnitellusti. Eikä sinänsä ihme, kun katsoo, missä rapakunnossa Venäjän ilmavoimat ja laivasto tällä hetkellä ovat.
Pahimmillaan, tällaiset uutiset voidaan nähdä myös niin, että venäläisiä totutellaan ajatukseen, että NATO ja muu maailma jo käyttävät pienempiä jytkyjä. Ja jos Venäjä tusauttaa oman jytkynsä, niin sehän on sitten vaan vastausta siihen, mitä muut ovat jo tehneet.
Johannes