Olen usein leikitellyt ajatuksella jos kaikki olisi sodassa mennytkin toisin, ja Suomi olisi saanut säilyttää vanhat rajansa? (ylläpito saa siirtää jos meni väärään paikkaan)
-Millainen Suomi olisi tällaisessa vaihtoehdossa, varmaankin Viipuri saattaisi olla +200 000 asukkaan tärkeä kaupunki?
-Millainen varuskuntaverkko olisi vanhoilla rajoilla? Varmaankin Kannaksella saattaisi olla Karjalan Prikaatin tyylinen joukko-osasto?
Eli käytännössä talvisota olisi pitänyt välttää, mikä Stalinin viisaammalla politiikalla olisi helposti onnistunut. Barbarossaan Suomella ei olisi ollut lähtemistä, vaikka eittämättä kouhoja olisi tässä maassa siihen projektiin riittänyt. Tosiasiassa ilman Talvisodan tuomaa varustelisää (sekä NL:ltä että muualta) Suomen asevoimat eivät olisi kyenneet hyökkäykseen 1941.
Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon alkoivat Suomen talouden kissanpäivät. Niin Saksa kuin Neuvostoliitto tilasivat Suomen teollisuuden tuotteita omiin tarkoituksiinsa, ja Suomi toimitti molemmille kunnes alkoi preferoimaan NL:n tilauksia sodan käännyttyä Saksan tappioksi. Rahoitus tuli usein suoraan dollareina USA:n maksaessa alihankintansa Suomessa. Sodan aikana Suomen metalliteollisuus kehittyi valtavasti. Toki myöskään Suomen puolustusvoimien tilaukset eivät olleet merkityksettömiä. Ilmavoimat varustettiin kotimaisilla Myrsky-hävittäjillä ja Vihuri -pommittajilla, maavoimien kenttätykistörykmentit kotimaisin tykein ja puolustusvoimat kotimaisin viestivälinein. Elintarvikepulaa ei syntynyt Kannaksen viljelmien ollessa tehokkaassa käytössä, hevosten ja miesten ollessa oikeissa eli peltotöissä ja NL:n sekä Saksan maksaessa teollisuustoimituksia ruoalla.
Eli lähden tästä olettamuksesta. Maantieteellisesti Viipuri olisi yksi viidestä Suomen keskeisestä kaupunkikeskuksesta Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun ohella. Helsingin seutu olisi kasvanut vähemmän ilman Viipurin asukkaiden tuomaa kasvupyrähdystä, joten Tampere, Turku, Viipuri ja pienemmässä määrin Oulu olisivat myös vahvoja kaupunkeja. Sen sijaan Lappeenranta, Joensuu, Kuopio ja Jyväskylä olisivat jossain määrin heikommassa asemassa kuin omassa todellisuudessamme. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto olisi eittämättä perustettu Viipuriin, todennäköisesti ennen Oulun yliopistoa.
Entäpä se maanpuolustus? Lähdetään olettamuksesta, että kun raskaiden, säännöstelyn varjostamien sotavuosien jälkeen olisi jatkettu kylmään sotaan olisivat Suomi ja Ruotsi muodostaneet puolueettoman puskurin NL:n länsirajalle. Todennäköisesti myöskään Norja ei olisi liittynyt NATO:n, tuskin sitä olisi edes vallattu Saksan toimesta. Puolueettoman Suomen puolustus olisi ollut sangen vahva kun vuosien 1918-1939 vahvaa panostusta maanpuolustukseen olisi jatkettu. Maavoimien pääosa olisi sijoitettu sotaa edeltävään malliin Kannakselle, tosin Kajaanissa, Sortavalassa ja Sodankylässä toimisivat pienet varuskunnat. Suojeluskuntajärjestön toiminta ei olisi katkennut, tosin järjestön rekrytointipohja olisi laventunut sotavuosien pienennettyä poliitista vastakkainasettelua.