Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Jos kaikki olisi mennyt toisin?

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja PJ85, 28.03.2016.

 1. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,305
  Tykkäykset:
  965
  Pisteet:
  156
  Olen usein leikitellyt ajatuksella jos kaikki olisi sodassa mennytkin toisin, ja Suomi olisi saanut säilyttää vanhat rajansa? (ylläpito saa siirtää jos meni väärään paikkaan)
  -Millainen Suomi olisi tällaisessa vaihtoehdossa, varmaankin Viipuri saattaisi olla +200 000 asukkaan tärkeä kaupunki?
  -Millainen varuskuntaverkko olisi vanhoilla rajoilla? Varmaankin Kannaksella saattaisi olla Karjalan Prikaatin tyylinen joukko-osasto?
   
  Ana^Kangoo, Honcho, StmSvejk ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 2. YliKoo

  YliKoo Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  2,834
  Tykkäykset:
  5,142
  Pisteet:
  636
  Karjalaa en pidä niin olennaisena, koska kaikki mitä sillä on tarjota löytyy myös nyky-Suomesta.

  Yhteys Jäämerelle avaisi aivan toisenlaisia näkymiä. Ei pelkästään tai varsinkaan öljyn suhteen vaan transitoliikenteen väylänä. Kunnollinen rata Petsamoon ja telakkateollisuus takomaan Koillisväylää kulkeva laivasto. Rail Baltican valmistuessa saattaisi reitti olla kilpailukykyinen.
   
  PJ85 tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,194
  Tykkäykset:
  6,135
  Pisteet:
  1,286
  Laatokka ja Vuoksi olisivat merkittavia matkailukohteita. Sallan korkeudella menetetyt kaksi tunturia olisivat Suomen suurin ja kiinnostavin laskettelu- ja hiihtourheilukeskus.
  Terijoen hiekkarannoilla paasisi nauttimaan lampimasta kesasta, Suursaareen voisi tehda hienoja paivaretkia... sen sijaan noilla ei nykyinen miehittaja tee yhtaan mitaan! VMP.
   
  Ana^Kangoo, Honcho, näätä ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 5. Ingsoc

  Ingsoc Majuri

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,098
  Tykkäykset:
  2,095
  Pisteet:
  156
  2010-luvun Suomi näyttäisi toisenlaiselta jos vuoden 1939 rajat olisivat voimassa.

  Viipuri olisi säilyttänyt asemansa Suomen kakkkoskaupunkina. Viipurista löytyisi nykyään korkeakouluja, teollisuutta, matkailua ja matkustajalautat ajaisivat reittiliikennettä Tallinnaan ja Pietariin. Kosmopoliittisella historiallaan ylpeilevä Viipuri olisi hipstereiden suosiossa ja Viipurin pyöreässä tornissa sijaitseva Wiipurin Wiimeinen Rattopoika (WWR tai Wille) olisi yksi Suomen vanhimmista gay-baareista. Lisäksi Kannaksen pellot olisivat niitä Etelä-Suomen tuottoisia alueita ja maatalouden myöhäinen levittäyminen marginaalisille viljelyalueille sodan jälkeen rintamiestilojen muodossa olisi jäänyt tapahtumatta. Maatalous olisi siis eteläsuomen juttu. Laatokan rannalla taas Sortavala olisi kasvanut keskisuureksi suomalaiseksi kaupungiksi. Todennäköisesti huvila Laatokan rannalla olisi melkoinen statusjuttu aivan kuten purjehtiminen kyseisellä järvellä.

  Kannas oli myös sotilaallisesti tärkeä alue ja perinteisen rannikkotykistön, tykistön ja jalkaväen lisäksi sinne olisi sijoitettuna myös mekanisoituja joukkoja sekä Suomen ainoa rannikkojääkäri pataljoona. Viipurin ilmatorjuntarykmentti olisi haluttu palveluspaikka viipurilaisten nuorten parissa. Sortavalassa taas monet hakeutuisivat Laatokan laivastoon ja Sortavalan meripuolustusalue olisi tunnettu lokoisista palveluispaikoistaan. Laatokan linnakesaaria hamuttaisiin matkailukäyttöön suurella innolla.

  Rautatie Rovaniemeltä Liinahamariin olisi valmistunut vuonna 1955. Pohjoissuomen meriliikenne kulkisi Liinahamarin sataman kautta varsinkin jos Itämerellä olisi huonot jääolosuhteet. Vihreät ylpeilisivät kovasti sillä, että Liinahamarin öljynjalostamo on jäänyt rakentamatta. Pohjoinen kalastuslaivasto ja varsinkin kalatehtaat houkuttelisivat opiskelijoita kesäisin aina Helsingistä ja Viipurista asti. Eckeröline tarjoaisi kesäisin risteilyjä aina Huippuvuorille saakka.
   
  Ana^Kangoo, Honcho, näätä ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,305
  Tykkäykset:
  965
  Pisteet:
  156
  Jotain nykyisiä kaupunkeja olisi saattanut jäädä syntymättä siinä muodossa missä me ne tunnemme, esim. Joensuu joka oli ennen sotia pieni kyläpahanen.
   
  Samses, Honcho ja Ingsoc tykkäsivät tästä.
 7. Creidiki

  Creidiki Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,834
  Tykkäykset:
  1,159
  Pisteet:
  316
  Evakot olisivat jääneet saapumatta moniin maalaispitäjiin eikä rintamamiestiloja olisu jaettu. Sen seurauksena maaseutu olisi tyhjentynyt 50-60 luvulla. Maatalous olisi myös keskittynyt 20v nykyistä aiemmin.
   
  Ingsoc tykkäsi tästä.
 8. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,305
  Tykkäykset:
  965
  Pisteet:
  156
  Totta puhutte - Petsamo alueena (luonnonrikkaudet, jäävapaa syväsatama, strateginen merkitys) ja sinne kulkeva rata olisi totisesti ollut kaikinpuolin hyvin merkittävä juttu https://fi.wikipedia.org/wiki/Petsamon_rata
  Norilsk Nickel tuottaa muuten Petsamon malmilla 100 kt nikkeliä ja 50 kt kuparia vielä tänäkin päivänä.
   
 9. jak

  jak Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.02.2015
  Viestejä:
  864
  Tykkäykset:
  1,230
  Pisteet:
  76
  Minulla ei olisi nykyistä työpaikkaani koska työnantajani olisi edelleen Viipurissa.
   
 10. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,181
  Tykkäykset:
  771
  Pisteet:
  156
  Eli käytännössä talvisota olisi pitänyt välttää, mikä Stalinin viisaammalla politiikalla olisi helposti onnistunut. Barbarossaan Suomella ei olisi ollut lähtemistä, vaikka eittämättä kouhoja olisi tässä maassa siihen projektiin riittänyt. Tosiasiassa ilman Talvisodan tuomaa varustelisää (sekä NL:ltä että muualta) Suomen asevoimat eivät olisi kyenneet hyökkäykseen 1941.

  Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon alkoivat Suomen talouden kissanpäivät. Niin Saksa kuin Neuvostoliitto tilasivat Suomen teollisuuden tuotteita omiin tarkoituksiinsa, ja Suomi toimitti molemmille kunnes alkoi preferoimaan NL:n tilauksia sodan käännyttyä Saksan tappioksi. Rahoitus tuli usein suoraan dollareina USA:n maksaessa alihankintansa Suomessa. Sodan aikana Suomen metalliteollisuus kehittyi valtavasti. Toki myöskään Suomen puolustusvoimien tilaukset eivät olleet merkityksettömiä. Ilmavoimat varustettiin kotimaisilla Myrsky-hävittäjillä ja Vihuri -pommittajilla, maavoimien kenttätykistörykmentit kotimaisin tykein ja puolustusvoimat kotimaisin viestivälinein. Elintarvikepulaa ei syntynyt Kannaksen viljelmien ollessa tehokkaassa käytössä, hevosten ja miesten ollessa oikeissa eli peltotöissä ja NL:n sekä Saksan maksaessa teollisuustoimituksia ruoalla.

  Eli lähden tästä olettamuksesta. Maantieteellisesti Viipuri olisi yksi viidestä Suomen keskeisestä kaupunkikeskuksesta Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun ohella. Helsingin seutu olisi kasvanut vähemmän ilman Viipurin asukkaiden tuomaa kasvupyrähdystä, joten Tampere, Turku, Viipuri ja pienemmässä määrin Oulu olisivat myös vahvoja kaupunkeja. Sen sijaan Lappeenranta, Joensuu, Kuopio ja Jyväskylä olisivat jossain määrin heikommassa asemassa kuin omassa todellisuudessamme. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto olisi eittämättä perustettu Viipuriin, todennäköisesti ennen Oulun yliopistoa.

  Entäpä se maanpuolustus? Lähdetään olettamuksesta, että kun raskaiden, säännöstelyn varjostamien sotavuosien jälkeen olisi jatkettu kylmään sotaan olisivat Suomi ja Ruotsi muodostaneet puolueettoman puskurin NL:n länsirajalle. Todennäköisesti myöskään Norja ei olisi liittynyt NATO:n, tuskin sitä olisi edes vallattu Saksan toimesta. Puolueettoman Suomen puolustus olisi ollut sangen vahva kun vuosien 1918-1939 vahvaa panostusta maanpuolustukseen olisi jatkettu. Maavoimien pääosa olisi sijoitettu sotaa edeltävään malliin Kannakselle, tosin Kajaanissa, Sortavalassa ja Sodankylässä toimisivat pienet varuskunnat. Suojeluskuntajärjestön toiminta ei olisi katkennut, tosin järjestön rekrytointipohja olisi laventunut sotavuosien pienennettyä poliitista vastakkainasettelua.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2016
  Ana^Kangoo, jee3z, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu