Jossakin soi taas "Voiko ihanammin päivän enää alkaa"

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 9.7.2013 klo 18:16
Jossakin soi taas "Voiko ihanammin päivän enää alkaa"

Varusmiespalveluksensa aloittaneet ovat tänään heränneet ensimmäiseen aamuunsa kasarmeilla eri puolilla maata. Karjalan Lennostossa tuvat olivat puolustusvoimien uudistuksen vuoksi harvinaisen täynnä.

Noin 12 300 alokasta on herännyt tänään tiistaina ensimmäiseen aamuun armeijassa.

Karjalan Lennoston saapumiserällä II/2013 on takanaan ensimmäinen oppitunti siitä, mitä tuleman pitää. Päähän on tankattu tietoa peruskoulutuksen etenemisestä, lennoston ja tukikohtakomppanian rakenteesta sekä tärkeistä päivämääristä, kuten sotilasvalasta.

- Siinä tuli hyödyllistä tietoa tulevasta. Oli ihan kiva kuulla informaatiota, ei ole enää niin tietämätön olo, kiitteli kuopiolainen Arttu Afflekt.

Hän kertoo havahtuneensa jo hieman ennen kuutta, jolloin koko komppania kuulutettiin hereille. Samaan saapumiserään tullut rautalampilainen Mikko Piltonen puolestaan tunnustaa nukkuneen katkonaisesti koko yön.

Ei tästä nyt ehkä ammattia tule, mutta toivottavasti pystyn ottamaan kaiken irti.

- Arttu Afflekt

- Olin puolivalveilla ennen herätystä minäkin. Eiköhän tähän tule tottumaan, vaikka ennen varusmiespalvelusta onkin tullut nukuttua aika lailla sinne kymmeneen, yhteentoista, Piltonen sanoo.

Tottumaan ehtii: Afflektilla ja Piltosella on edessään vielä 164, 255 tai 347 herätystä riippuen siitä, kuinka pitkään he haluavat jatkaa Rissalassa. Alokkaat nimitetään peruskoulutuskauden jälkeen lentosotamiehiksi. Sen jälkeen he voivat kouluttautua muun muassa suojausmiehiksi tukikohdan vartiointitehtäviin, sotilaspoliiseiksi tai hakeutua johtajakoulutukseen.

- Jos rahkeet riittää, niin mennään ihan loppuun asti. Ei tästä nyt ehkä ammattia tule, mutta toivottavasti pystyn ottamaan kaiken irti, ensimmäiseltä oppitunnilta juuri päässyt Afflekt miettii.

"Majoitus on buukattu täyteen"

Puolustusvoimien uudistukseen liittyen ilmavoimien varusmieskoulutusta on keskitetty tiettyihin osastoihin. Tästä syystä myös Karjalan Lennostossa alokkaiden määrää on hieman nostettu. Tiistaina koulutuksen aloitti 131 varusmiestä ja tulevaisuudessa lennostossa koulutetaan noin 300 varusmiestä vuodessa.

- Aikaisemmin meillä on ollut alokkaita enimmillään kymmenen per tupa ja nyt on 14 alokasta tuvassa. Täytyy myöntää, että majoitus on buukattu täyteen, mutta sopu tekee tilaa, sanoo komppanian varapäällikkö Markku Karvo.

Varusmieskoulutuksen lyhentäminen näkyy Rissalassa siinä, että koulutusta on tiivistetty kauttaaltaan. Karvon mukaan yksi peruskoulutuskauden kolmesta marssista on pudonnut kalenterista; lisäksi maastoharjoituksista on jouduttu tinkimään.

Minulla on pienestä asti ollut ajatus, että haluan ainakin yrittää, jos ei muuta.

- Eveliina Rissanen

- Mutta ihan koulutustavoitteissa on pysytty, Karvo vakuuttaa.

Ensimmäisen viikon ohjelmaan varusmiehillä kuuluu muun muassa lääkärintarkastus, sotilaan käyttäytymisen opastusta ja sulkeisjärjestyksen harjoittelua. Reippaampia fyysisiä harjoituksia tehdään vasta lääkärintarkastusten jälkeen.

Kuusi vapaaehtoista naista aloitti Rissalassa

Karjalan Lennoston maanantaina aloittaneessa saapumiserässä on mukana kuusi vapaaehtoisen palveluksen suorittavaa naista. Yksi heistä on pielavetinen Eveliina Rissanen.

- Minulla on pienestä asti ollut ajatus, että haluan ainakin yrittää, jos ei muuta. Olen ajatellut ruokapuolen hommia (ammatiksi), hän kertoo.

Rissalan kuusi naista suorittavat saman palveluksen kuin miehetkin. Ero on siinä, että naisille on järjestetty oma majoitustupa ja omat peseytymistilat.

- Yllättävän hyvin olen jo päässyt tutustumaan tupakavereihin. Kaikki ovat tosi mukavia. Odotin, että täällä olisi ehkä ollut vähän enemmän naisia, mutta kyllä noista kavereista saapi, Rissanen päättää.
 
yle Uutiset Kotimaa 10.7.2013 klo 8:54
Aamuvirkku alokas saa etuilla aamutoimissa

Komppaniassa herätyskäsky kajahtaa aamukuudelta. Todellinen aamuvirkku alokas voi kuitenkin hoitaa aamutoimet jo pari tuntia ennen sitä.

Varuskuntien aamutoimien käynnistäminen etenee sekin tietyssä järjestyksessä ja kurissa. Aikaa suorittaa hammas- ynnä muut pesut sekä käydä vessassa on varsin vähän. Entä jos varusmies haluaa itselleen enemmän aikaa aamutoimiin heräämällä muuta tupaa aikaisemmin?

- Periaatteessa se on sallittua mutta käytäntö on siinä sellainen, että tunti nukkumaanmenon ja hiljaisuuden jälkeen sekä tunti ennen herätystä on määritetty hiljaisiksi tunneiksi, joilla taataan rauha niille jotka haluavat nukkua, kertoo Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila.

Ohje on, että peseytymiseen, vessassa käyntiin ja mahdollisesti kasvojen pesuun menee neljä minuuttia.

- Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila

Näin ollen aamuvirkun täytyy mennä nauttimaan pitkästä suihkustaan niin, että on sieltä ulkona tuntia ennen herätystä.
Neljän minuutin aamutoimet

Malilan mukaan ainakaan Porin prikaatin tuoreista alokkaista ei kukaan ollut pompannut kukonlaulun aikaan vielä ylös, vaikka uni ei silmässä tahtonutkaan pysyä. Monia uudet rutiinit jännittävät.

- Meillä ensimmäiset komppaniat heräävät kuuden aikaan. Ohje on, että peseytymiseen, vessassa käyntiin ja mahdollisesti kasvojen pesuun menee neljä minuuttia, Markus Malila sanoo.

Näin ensimmäinellä viikolla, kun aamutoimet hoidetaan ohjatusti, voi tulla pieni shokki.

- Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila

- Näin ensimmäisellä viikolla, kun aamutoimet hoidetaan ohjatusti, voi tulla pieni shokki verrattuna siihen rauhalliseen aamu-tv-herätykseen mihin kotona on totuttu.

Tietotekniikka sallittu hiljaisuuden jälkeen

Jos uni ei palveluksessa tahdo tulla silmään illalla, voi aikaa tappaa virtuaalimaailmassa.

- Tunnin hiljaisuus kyllä koskee tätäkin, mutta toisaalta jollei häiritse muita läppärin tai kännykän käytöllä, niin sille ei ole silloin estettä. Palautetta tulee hyvin nopeasti useammalta taholta, mikäli se jotain haittaa.

- Kun puhutaan järjestelmällisyydesta ja siitä, että armeijassa on monesti kiire odottamaan, niin pitää muistaa, että meillä on suuria määriä ihmisiä, jotka liikkuvat samaan aikaan. Puolessa tunnissa herätyksestä yli 100 varusmiestä on valmiina ruokalan portilla pukeutuneena ja pedit pedattuina. Jokainen voi miettiä, saisiko esimerkiksi viisihenkisen perheen liikahtamaan samassa ajassa yhtään mihinkään, Malila kuittaa.
 
Tässä vaiheessa on kyllä jälleen kerran todettava, että on kieltämättä hienoa, ettei tarvitse olla varusmies.

Alokkaasta on kuitenkin kerran jokaisen soturin aloitettava.
 
Laamanator kirjoitti:
Tässä vaiheessa on kyllä jälleen kerran todettava, että on kieltämättä hienoa, ettei tarvitse olla varusmies.

Alokkaasta on kuitenkin kerran jokaisen soturin aloitettava.

Helvetillinen krapula aamuna 0; käytiin Hälläpyörässä ja "naisten tansseissa" (kapakka unohtunut jo), siitä pyörästä etuvasempaan 250 m, puutalossa.

Pitkäks meni, kommandossa joskus 4 yöllä; kuteet vaihettiin takas intti kelpoiseksi juottolan takapihalla ja taksilla ajettiin etuoven eteen, kun meitin mortii oli vartiossa. ja viimeinen Vekka oli jo poistunut näkyvistä. Päivystäjä alik. A vähän urputti, mutta todellisuudessa oli kateellinen...

Aamulla ei jaksanut lähteä muke:een ollenkaan. Mikkeliin takas menossa piti jokunen lakkaviski heittää huiviin viimeisillä INTIN pennosilla: Kotiutusraha kun maksettiin käteen tuolloin ...

Stopparin jäkeen seuraava päivänä käskyn mukaan lmoittautumaan sotilapiirin päivystäjälle vai mikä se oli ... U vähän katsoi leimoja ja soveltuvuuksia ja totesi, jotta täälläpäin ei saattane olla haasteista ....

Eikä muuten ole ollut; Minut on unohdettu...
 
Back
Top