Jotokset

Sandels jotos 16.-17.5.2015 Vieremä-Sonkajärvi-suunnalla
Oletko osallistunut aiempina vuosina? Kannattaako osallistua? Millaisia rasteja?

Vastaanpa omaan kysymykseeni nyt kokemusta rikkaampana eli "Kauppilanmäen kaappaukseen", tämän vuoden Sandels-jotokseen osallistuneena.

Jotos osoittautui mielestäni kaikin puolin toimivaksi:

Suoritukseen sisältyi rynnäkkökivääri- ja pistooliammunta radalla, ensimmäisenä päivänä pakolliset rastit kaikille (matka noin 15 km) ja toisena päivänä sai valita, halusiko osallistua kaikille rasteille (matka noin 8 km), joiden aiheet oli kerrottu. Mahdollisuus valita joko harraste- tai kilpasarja. Aiheita oli laidasta laitaan, esimerkiksi etäisyyden arviointi, tulikomennon antaminen, virve, ilmakivääri, bunkkerin tuhoaminen, tunnistustehtäviä aiheista eläimet, teräaseet, ilmavoimat, sotahistoria; ensiapu, kranaattilinko, raivaus, suluttaminen jne.

Paikalla oli yli kolmekymmentä partiota eli noin sata osallistujaa. Homma eteni sopivan vaihtelevilla rasteilla jouhevasti, huolto majoituspaikalla pelasi upeasti (hyvää ruokaa, saunomismahdollisuus jne). Maasto oli mukavan vaihtelevaa.

Sanoisinpa, että ihan jokaiselle intin käyneelle tällainen jotostelu tekisi hyvää, on sitten palveluksesta kulunut vuosi tai vuosikymmeniä, koska siinä voi testata omia taistelijan taitoja laidasta laitaan ja ennen kaikkea huomata, mitä kaikkea pitäisi treenata. Liikkuminen maastossa henk. koht. huolto huomioiden ja partion kanssa toimiminen, suunnistus ja maastossa majoittuminen kertautuvat. Omat jalat antavat suoraa palautetta omasta kunnosta.

Iisalmen reserviläiset ja paikalliset Maanpuolustusnaiset tekevät hyvää työtä Sandels-jotosta vuosittain järjestäessään. Suosittelen omasta puolestani osallistumaan tulevina vuosina.
 

Tuolla tuosta e-karjalan sotilasmarssista videopäiväkirjan tynkää jo useammalta vuodelta!
 
Iisalmessa jotosteltiin. Juttu Iisalmen Sanomista.

”Vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta on laajaa ja tasokasta”
8825374.jpg

Eversti Vesa Virtanen (oik.) pääsi kokeilemaan 20pstkiv39-asetta eli tuttavallisemmin norsupyssyä Sandels Jotoksella. Vierellä rastipäällikkö Ari Soininen sekä everstiluutnantti Ensio Palosaari ja Jukka Mutala MPK:sta. (Kuva: Hannu keränen)

22.5.2016 Hannu Keränen| Iisalmi

Kainuun Prikaatin komentaja, eversti Vesa Virtanen ja Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Ensio Palosaari seurasivat 29. kerran järjestettyä Sandels Jotosta. Virtanen kiitteli kisan monipuolisuutta. Samalla hän totesi reserviläisten vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan olevan laajaa ja tasokasta.

– Kainuun prikaatin toiminta-alue on Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa. Olemme vuosittain mukana kaikkiaan 700 erilaisessa maanpuolustustapahtumassa. Näistä yksi on Sandels Jotos, jonka järjestelyihin olen erittäin tyytyväinen, kiitteli Virtanen.

– Kisa palvelee sotilastaitojen kehittämistä, mikä on puolustusvoimien kannalta tärkeää. Jotoksella on myös monia kansalaistaitoja parantavia rastitehtäviä, mikä lisää kisan kiinnostavuutta ja antaa valmiuksia myös arkielämään.


EU:n komission ehdottamaan asedirektiiviin muutokseen Virtanen toivoo ratkaisua, joka ei ainakaan heikentäisi reserviläisten toimintaa ja ampumataidon ylläpitoa kerhoissa.

Sandels Jotokselle osallistui 21 partiota ympäri Suomea. Kilpasarjan voiton vei Obelixit Vieremältä ja Sandels-sarjaa hallitsi Kuopion Reserviläiset.

Kilpailunjohtaja Timo Hynynen kertoi kisan sujuneen onnistuneesti eikä lauantain pienoinen sade juuri haitannut kisan läpiviemistä.

– Jotosta oli tekemässä kaikkiaan noin 60 toimitsijaa. Rata ja rastit saivat kiitosta monipuolisuudestaan, huolto pelasi hyvin ja yhteistyö eri maanpuolustusjärjestöjen, paikallisten toimijoiden ja puolustusvoimien kanssa oli erinomaista, Hynynen kiitteli.

Iisalmessa valmistaudutaan jo tulevaan. Iisalmen Reserviupseerikerhon puheenjohtajan Kimmo Variksen mukaan vuoden 2017 jotoksen osalta suunnittelu alkoi viime vuonna.

– Jotos tulee käymään kaupungin keskustassa ja se on osa MPK:n järjestämää Suomi 100 vuotta -tapahtumaa.

Tämän vuoden järjestelyistä vastasivat Iisalmen Reserviupseerikerho ja Iisalmen Seudun Reserviläiset yhdessä muiden maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen kanssa.

Lisäksi mukana ovat puolustusvoimat sekä MPK:n Pohjois-Savon koulutus- ja tukiyksikkö.

Kolmen kärki

1) Obelixit Vieremältä 175,74

2) Ryhmä Hau 159,75

3) Havukat 124,28

Sandels-sarja

1) Kuopion Reserviläiset 170,95

2) Raakalaislegioona 154,2

3) Rures 152,2
 
Terve.

Onkos porukassa innokkaita jotostelijoita, jotka olisivat valmiita jakamaan kokemusperäistä tietoa?

Olemme kaveriporukalla lähdössä talvijotokselle. Jätkät ovatkin muutaman kerean tuonbe sandels jotokselle osallustuneet, mutra talvijotokselle ei kukaan.

Onko jotain mitä kannattaisi erityisesti huomioida? Hiitotaidon lisäksi. Oletteko kulhettaneet partion tavarat ahkiossa vai repuissa? Minkä kokoista reppua/rinkkaa? Jos ei aktiiviset jotostelijat halua kiloailijoille kikkoja paljastaa, niin kertokaa te jotka ovat jo jotosladut taakseen jättäneet?
 
Back
Top