Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Joukkueen PST-partion "korvaaminen" raskasasepartiolla

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja Iivo, 05.09.2014.

 1. Iivo

  Iivo Kersantti

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  220
  Tykkäykset:
  19
  Pisteet:
  16
  Tästä on varmaan väännetty juttua, mutta olisiko siitä mitään etua, että tuo JV/Jääk/jne joukkueen PST-partion "tilalle" tuotaisiin ns.raskasasepartio, jonka varustukseen kuuluuisi useampi erillainen ase, jotta joukkueen johtaja voisi aseistaa sen niin kuin tehtävää varten katsoisi sopivaksi.
  Esim vaihtoehtoina voisi olla pst-partio NLAWeilla, KK-partio tripodillisella PKM:llä ja KRH partio kommandoheittimillä. Tietysti ensimmäisinä ongelmina mieleen juolahtaisi ehkä koulutusajan vähyys ja uusiin hankintoihin tarvittavat rahat.
  Olisiko muuten hullu/hyvä idea?
   
 2. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,288
  Tykkäykset:
  3,774
  Pisteet:
  1,286
  Periaatteessa olisi hienoa jos ryhmä voisi valita aina sopivan aseen tilantyeeseen kuin tilanteeseen, mutta kuten sanoit koulutusaika on kovin lyht kaikkeen.
  Toiseksi aikapaljon pitäisi olla kama mukana.
   
 3. Mainos 4. Iivo

  Iivo Kersantti

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  220
  Tykkäykset:
  19
  Pisteet:
  16
  Siis partio, Meinasin, että joukkueseen ei tässä kaavassa lisättäisi porukaa. :p

  Paljonkos se toisi häntää lisää, jos mukana olisi vain tehtävää varten suuniteltu ase(et) ja loput olisivat joukueen tukikohdassa, kuljetusajoneuvossa, tai jopa komppanian tasolla hoteissa, kun niitä ei tarvi?
   
 5. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,131
  Tykkäykset:
  5,441
  Pisteet:
  1,286
  No, ensinnäkään meillä ole NLAW:eja joukkueisiin jaettavaksi asti. Rahalla korjaantuu, mutta mainitsimpa kuitenkin.

  KK-partion olisi aika helppo muodostaa tarpeen mukaan ilman mitään erillistä spesialisti partiota, antaa vaan jollekin kk partiolle se jalusta. Ei sitä partiota tarvitse monelle aseelle kouluttaa, kun ne kuitenkin tarvitsee kaikki kerralla.

  Kommandoheitintä olen ehdotellut itsekin, ja veikkaisin sille löytyvän käyttöäkin, mutta sen miehistö tuskin joutaa käyttelemään muita aseita samaan aikaan.

  Oma ehdotukseni aikaisemmin oli, että joukkueessa olisi erillinen ryhmä, jonka aseina olisi CG, ITKK ja tuo kommandoheitin. Ongelmana on tietenkin tuo joukkueen koon kasvu.
   
 6. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  919
  Pisteet:
  1,286
  Tämä on aika häpeällistä... kun miettii, että yhden varusmiehenkin koulutus maksaa yhteiskunnalle varmaan suunnilleen yhden NLAW:n hinnan. Järkevää talouspolitiikkaa?

  +1

  Mitä tarkoitat "kommandoheittimellä"? 60 mm kranaatinheitin? Minusta se kuulostaa epäkäytännölliseltä aseelta joukkuetasolle, koska sen kanssa joudutaan väistämättä olemaan melko lailla "tyrkyllä", ammukset ovat painavia ja ilmeisesti panssarintorjunta ko. vehkeellä ei ole ainakaan helppoa. Lisäksi 60 mm sirpalevaikutus lienee vähemmän kuin optimaalinen lumessa, vaikka suorasuuntaus toki parantaa tilannetta. Jenkeissäkin nuo ovat Wikipedian mukaan komppaniatasolla "weapons platoon" joukkueissa. Mieluummin se Kaarle Kustaa, jos halutaan joukkuetasolle raskas ase elävää voimaa ja panssaroimattomia ajoneuvoja vastaan.

  Vai oliko kyseessä jonkinlainen Milkor MGL tyylinen laite? Sellaisen kyllä voisi melkein laittaa joka ryhmään mukaan, ei ole liian raskas ja tukisi ryhmän tavoitteiden saavuttamista.

  Kannattaako näitä kykyjä (CG lukuunottamatta ehkä, mutta meidän peitteinen maastomme ei oikein tue sitäkään tulitukiaseena) tuoda joukkuetasolle? Jos kerran rojut hankitaan ja käyttäjät koulutetaan, niin komppaniatasolta ne olisi mahdollista alistaa tarvitsevalle joukolle. Joukkueesta toiseen lainailu voinee olla haastavampaa, eikä se umpimetsässä kököttävä porukka välttämättä noista niin paljon hyödy kuin se pellon reunalla makaava. Minä vahvistaisin mieluummin komppaniaa lisäämällä sinne raskasasejoukkueen kuin alkaisin varustamaan joukkuetta kovin raskaasti.
   
 7. Iivo

  Iivo Kersantti

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  220
  Tykkäykset:
  19
  Pisteet:
  16
  Jossain vaiheessa nuo 60mm kommando/kevyt heittimet olivat/ovat olleet osa joukkueiden raskasase ryhmiä maailmalla.
  Tietysti tuo käyttö on kadonnut/vähentynyt epäsuoran kykyjen kasvaessa. Ja jos en ihan väärin muista niin vielläkin amerikkalaisiin ohje sääntöihin kuuluu se, että tarvittaessa komppanian kh ryhmä jaetaan kivääri joukkueiden kesken.
   
 8. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,910
  Pisteet:
  316
  Mielikuva vahva, että näitä olisi täälläkin jo puitu, ja todettu, että 60 mm heittimestä on huonoja kokemuksia. Oliko se niin, että lumen lisäksi suomaasto on huono.

  Kk:n jalustasta oli kk-ketjussa puhetta. Tietävämmät totesivat, että syystä ei kuulu varustukseen. Kai semmoinen voisi jossain kuljetusvaunussa kulkeakin.
   
 9. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  667
  Pisteet:
  636
  Eiköhän se menisi vähän liian pienipiirteiseksi säätämiseksi? Kyllä pst menee kaiken muun edelle minusta. Jos tietty NLAWeja ei ole jakaa noille niin sitten on ehkä se itko tai PKM lisänä tms. Minusta NLAWeja pitäisi tietysti hommata niin paljon, että jokaiseen jääkärijoukkueeseen (oli kyse prikaateista, taisteluosastosta, erillisestä pataljoonasta, komppaniasta, alueellisesta joukosta, paikallisjoukosta, whatever, JOKAISEEN jalkaväkijoukkueeseen) riittäisi esim. 4-8kpl NLAW, eli nelihenkinen pst-partio jolla olisi 1-2 NLAW per ukko. Noin karkeasti laskien tuo tarkoittaisi, että NLAWeja hankittaisiin yhteensä tommoiset 20000 kpl siis pelkästään tähän tarkoitukseen. Hinta olisi tuosta 400 miljoonaa euroa. Ei mahdotonta. Sitten olisi jalkaväen pst-kuosissa (okei, kessejä pitäisi vielä hommata pirusti mutta ne eivät paljoa maksa). Eurospiket voisi sitten keskittää niihin pst-porukoihin, sijoitettavaksi minne kulloinkin porukan ja maaston tarve määrittelee.
   
 10. KIM

  KIM Kapteeni

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  971
  Tykkäykset:
  1,123
  Pisteet:
  76
  Voihan sitä sinkopartio minusta muutakin hääräillä. Kunhan ne singot on aina ja kaikkialla mukana. Ne tarvii kyllä heti auton tms. alle jos tötteröiden lisäksi pitää viedä itkoa tai krkk:ta mukana. Mutta onhan autoja, siviileillä.

  Kranaattikk olis kyllä kova peli.
   
 11. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  16,131
  Tykkäykset:
  5,441
  Pisteet:
  1,286
  Kommandoheittimet on niitä heittimiä, joita on tarkoitus ampua ilman etutukea. Ja ainakin joissakin noista on tuota käyttöä varten myös pienempi aluslevy. Tietysti noihin voi saada myös täyskokoisen aluslevyn ja etutuen, jolloin se on sitten ihan normaali heitin. PST käyttöön noita en tarkoittanut, vaan esim. savuttamiseen ja sirpaleammuksien jakamiseen, jotta joukkueella olisi aina heitintukea käytettävissä. Ja minulla ei ole tietoa, että miten nuo olisi paras jakaa joukkueisiin/komppanioihin, mutta tarkoitus on se, että joukkueilla olisi tuo tuki jatkuvasti käytössä. CG on kyllä monipuolisempi ase, mutta ajattelin heitintä sen epäsuoran tulen takia.

  Milkor olisi mielenkiintoinen ase ja sen saisi kyllä sijoitettua joukkueen sisälle, mutta 40 millinen on aika pieni, enkä tiedä miten se mahtaisi toimia talvella. Mieluummin CG.

  Edit: 60 millinen tietenkin herätesytyttimillä, jotta saa edes jotakin aikaan myös pehmeässä maastossa.
   

Jaa tämä sivu