Jouluksi kotiin (Takkirauta blog)

miheikki

Greatest Leader
Ruukinmatruunan mietteitä sotaveteraanien kohtaloista kotiutumisen jälkeen.

http://takkirauta.blogspot.com/2011/12/jouluksi-kotiin.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Takkirauta+%28Takkirauta%29

Jouluksi kotiin

Vanhan klišeen mukaan jouluksi kotiin on jokaisen sodan tai sotaretken tavoite. Ja USA:n sotaretki Irakissa on nyt päättynytkin siihen - sotilaat ovat päässeet jouluksi kotiin.

Tosin vain ne, kenellä ylipäänsä kotia on. Jokaisen sotaretken ongelmana on se, että sota jättää valtavan määrän sotilaita ja muita sotatyöläisiä työttömiksi - ja samalla tyhjän päälle, kodittomiksi. Tämä on yleismaailmallinen ilmiö ja kaikissa maailman armeijoissa. Useimmat sotilaat ovat nuoria ja perheettömiä miehiä, joilla ei ole vakinaista asuntoa eikä ammattia armeijan ulkopuolella.

Ja Yhdysvalloissa on käynyt nyt juuri niin - valtava määrä Irakista kotiutettuja sotilaita on kertakaikkiaan pudonnut tyhjän päälle. Osalla ei ole työtä, ei asuntoa, ei perhettä. Esimerkiksi Arizonassa yhä useampi sotaveteraani asuu kadulla, sillä Irakista kotiutetuille veteraaneilla ei talousvaikeuksien kanssa painivassa osavaltiossa ole ollut minkäänlaista sosiaaliturvaa ja työpaikat ovat kiven alla.

Ikävin tilanne on ollut reserviläisillä ja National Guardista, kansalliskaartista, palvelukseen kutsutuilla. Liittovaltion lakien pitäisi taata sotapalveluksesta palaaville kansalliskaartiin kuuluville takaisin vanha työpaikkansa, mutta taantuman myötä monet niistä ovat haihtuneet talousvaikeuksiin. Lisäksi monella sotaan lähteneellä oli ennen sotaa osa-aikainen tai väliaikainen työpaikka, johon ei enää ole paluuta. Lukuisat konkurssit ovat pyyhkineet myös työnantajia olemattomiin.

Niinpä veteraanien kohdalla työttömyysluvut ovatkin huomattavasti korkeammat kuin maan keskiarvo. Yleinen työttömyysluku on 8,6 prosenttia, mutta veteraanien kohdalla se on liki 11,7 prosenttia. Naisveteraanien kohdalla tilanne on tätäkin karumpi; työttömiä heistä on lähes viisitoista prosenttia.

Jokainen armeija supistaa lukumääriään aina sodan jälkeen, ja myös USA:n asevoimat ovat supistaneet jälleen rauhanajan vahvuuteen, ja ensimmäisenä kotiutetaan reserviläiset ja kansalliskaartilaiset. Mutta myös vakinaisia sotilaita on irtisanottu täysinpalvelleina - värväyskausi on USA:n asevoimissa neljä vuotta. Työpaikan löytyminen heikossa taloustilanteessa painiskelevassa Yhdysvalloissa onkin suurin ongelma niille noin 40 000 sotilaalle, jotka ovat juuri palanneet tai palaamassa kotiin. Vammautuneet veteraanit saavat vain aniharvoin jatkaa asevoimien palveluksessa.

Mutta kaikki, jotka eivät ole saaneet vammaa ruumiiseensa, eivät ole välttyneet sielullisilta vammoilta - joista post-traumaattinen stressioireyhtymä ei ole sieltä kivoimmasta päästä. Mielenterveysongelmat on toinen suuri haaste. Viime vuonna lähes 200 sodasta palannutta veteraania teki itsemurhan, ja tänä vuonna luku on noussut yli kahdensadan. Monet kärsivät sodan aiheuttamista traumoista, osalla on vakavia päävammoja. Painajaiset, väkivaltaiset purkaukset ja masennus johtavat avioeroihin, työttömyyteen ja huumeongelmiin ja/tai alkoholismiin. Monet veteraanit ovat joutuneet ongelmiin lain kanssa, ja veteraanit ovat - jälleen kerran - yliedustettuina vankiloissa.

Älkää naurako. Suomessa oli täsmälleen sama tilanne 2MS jälkeen. Samoin pienessä mittakaavassa ongelmat ovat Suomessa tänä päivänä täsmälleen samat kuin Yhdysvaltojenkin armeijassa - monet armeijasta kotiutuvat pojat putoavat tyhjän päälle. Suomi ei nykypäivänä onneksi ole aivan yhtä tyly yhteiskunta häviäjille kuin USA. Jokaisessa sodassa on aina kaksi osapuolta: voittajat ja häviäjät - ja voittajia ovat keinottelijat, sotateollisuus, alihankkijat ja musta pörssi. Häviäjiä ovat siviilit, sotateollisuuteen liittymättömät liikemiehet, veteraanit, invalidit ja ylipäänsä kaikki, jotka ovat joutuneet sotatoimialueelle ilman mahdollisuutta varastamiseen, ryöstöihin, keinotteluun, kavalluksiin tai mustan pörssin liiketoimintaan. Ja nuo veteraanit ovat mitä suurimmassa määrin häviäjiä - siis luusereita. Jos ei ole mennyt terveys, työkyky tai mielenterveys, niin usein on mennyt asunto ja työpaikka. Veteraani putoaa korkealta ja kovaa.

Ei ole salaisuus, että Venäjän mafian kovan ytimen muodostavat Afganistanin ja Tšetšenian veteraanit, eikä ole salaisuus, että USA:ssa monet moottoripyöräjengit ovat sotaveteraanien alkuunpanemia. Kun yhteiskunta kääntää veteraaneille selkänsä, veteraanit kääntävät selkänsä yhteiskunnalle. "Ihmisellä on vakaat tulot kun hän palvelee maataan, taistelee maansa puolesta, mutta kun hän palaa, hän on koditon, koska ei löydä työtä", purnasi laivastossa 14 vuotta palvellut Kenya Smith CNN-uutisille. Hän menetti asuntonsa syyskuussa maksamattomien asuntolainojen vuoksi ja hänellä on kaksi teini-ikäistä lasta huolettavanaan. Entäpä siinä vaiheessa, kun veteraanilla kertakaikkiaan keittää yli? Hänet on koulutettu tappamaan ja hän on väkivallan ammattilainen.

"Jouluksi kotiin" ei tarkoita yksinomaan iloisia uutisia. "Golden Gate in '48" muuttuu hyvin nopeasti muotoon "Bread Line in '49". USA on hyvin tyly valtio omilleen, ja sen asevoimat ovat osoittaneet, etteivät ne piittaa kuolleistaan. Eivätkä edes elävistään. Mutta tila on täsmälleen sama kaikkialla, ja meillä on tiedossamme, millaista kohtelua ja suoranaista v*ttuilua omat veteraanimme saivat sodan jälkeen. Vasta heidän lapsenlapsensa arvostivat heitä. Hectorin tietty biisi on nyt ajankohtainen Yhdysvalloissa - ja samoin Bruce Springsteenin kaikkein pahimmin väärinymmärretyin kappale, joka kertoo 40 vuoden takaisesta sodasta. Videossa mukana sanat, ettei kenellekään jäisi epäilyksiä että mistä siinä biisissä on kyse.

Ruukinmatruuna ei ole huvittunut tilanteesta.
 
Ruukinmatruuna osuu maaliin joka rivillä.

Foorumin nuorison kannattaisi lukea tämä posti: maailman armeijat ovat gloori gloori hallesheigaraa jne. mutta kun olet palvellut muutut sotajätteeksi, joka paiskataan olemattomaan turvaverkkoon. Miettikää kolmesti, ennenkuin huurahdatte "palvelemaan" joitain vähintään hämäriä päämääriä joku sotalelu kynsissänne.
 
Tämän vuoksi palvelukseen halutaan nuoria ihmisiä. Elämänkokemus ei ole vielä kyynistänyt ajatusmaailmaa (ei osata vielä täysin ajatella omilla aivoilla).

Liekö sattumaa miten Suomessakin käyttökelpoiseksi luokitellun reservin ikähaarukkaa lasketaan alaspäin...
 
Puolustussotaan on helpompi kouluttaa laajaa reserviä.

Mitä pidemmälle tähdätään muuhun kuin sotilaallisen voiman käytön ehkäisemiseen tai torjumiseen kotimaassa, sitä valikoivammin pitää löytää henkisesti sopivia tekijöitä.
 
Back
Top