Juncker: Euroopan sotademonit ovat vain nukkumass

Tvälups

Ylipäällikkö
Yle Uutiset Ulkomaat 11.3.2013 klo 14:22
Juncker: Euroopan sotademonit ovat vain nukkumassa

Eurooppalainen johtaja sanoo nykytilanteen muistuttavan ilmapiiriä, joka vallitsi Euroopassa ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Euroryhmän entinen johtaja ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker varoittaa Euroopan nukkuvien sotademonien heräämisestä.

Juncker on huolestunut siitä, että monet eurooppalaiset ovat jälleen eksyneet pikkumaisten kansallisten etujen ajamiseen. Hänen mielestään nykytilanne muistuttaa hätkähdyttävästi vuonna 1913 vallinnutta huolettomuuden ilmapiiriä.

- Monet ajattelivat silloin, että sotaa ei tapahtuisi enää koskaan. Mantereen suuret vallat olivat taloudellisesti niin läheisesti kietoutuneita toisiinsa, että sotilaallisen konfliktin uskottiin laajalti olleen yksinkertaisesti kannattamatonta, Juncker sanoo Der Spiegel -lehdelle.

Juncker arvostelee saksalaispoliitikkoja hyökkäyksistään Kreikkaa vastaan talouskriisissä. Hänen mukaansa ne ovat jättäneet syviä haavoja kreikkalaisiin. Myös Italian vaalikampanja oli hänen mukaansa Saksan, ja samalla Euroopan vastainen.

- Ne, jotka ajattelevat, että kysymys sodasta ei enää koskaan voi nousta esiin Euroopassa, saattavat olla massiivisesti väärässä. Demonit eivät ole kadonneet, ne vain nukkuvat. Olen ihmeissäni siitä, missä määrin tämänpäivän tilanne on samankaltainen kuin sata vuotta sitten, hän sanoo.

Huolistaan huolimatta Juncker peräänkuuluttaa yhä sitä tiukkaa talouskuria, joka on ajanut ihmisiä kaduille. Hänen mukaansa päättäjien on kannettava vastuu omista maistaan sekä koko Euroopasta.
 
Sotademoneja ei saa herättää, voivoi, mutta ihmiset voidaan ajaa kadulle. Mitähän näiden puuhailijoiden baskerin pitimien varjoissa oikein tapahtuu?
 
Back
Top