Kapiainen kirjoitti:Second kirjoitti:Ryhmityskäsky on sellainen "hirviö" että sen täyttämiseen voi helposti mennä tunti tolkulla. Se kun käsketään niin karkeasti ottaen joukko ryhmittyy, kaivautuu, raivaa tulialueita, harjoittelee taistelutoimintaa (käy läpi siirtymiset vaihto- varaasemiin, tulitoiminnan nimettyine maastonkohtineen ja etäisyyksiseen yms), miinoittaa tai ainakin valimistelee miinoittamisen, lopuksi mahdollisesti majoittuu. Meillä homma meni käytännössä niin että JJ tämän käskyn annettuaan tuli joidenkin tuntien päästä toteamaan että onko meikäläisen ryhmä valmiina taisteluun eli onko kaikki käskyn kohdat täytetty. Joitakin käskyjä/tietoja siinä sitten vielä annettiin JJ:n taholta mutta käytännössä mitään konkreettisia jatkotoimenpiteitä ei enää seurannut vaan joukko oli valmis taisteluun.
Tässä on homma jäänyt siinä mielessä enemmän kuin puolitiehen siinä mielessä, että eräs aivan olennainen seikka on jäänyt käskemättä/ tekemättä..eli siis taistelusuunnitelman käskyttäminen ja harjoittelu. 1.tarkkarin jälkeen joukko on vasta auttavasti valmis taistelemaan henkensä pitimiksi..vasta taistelusuunnitelman käskyttämisen ja harjoittelun jälkeen joukko on valmis taistelemaan puolustustaistelua jalkaväen tapaan.
Perustaistelumenetelmiä käyttäen toimittaessa taistelusuunnitelma(kin) käsittää vakiodut toimenpiteet, jonka ansiosta taistelusuunnitelman harjoittelukin voidaan aloittaa yhtenä ryhmittymiseen liittyvänä toimenpiteenä ilman erillistä käskytystä. Joukon johtajan ei tarvitse käskeä muuta kuin perustaistelumenetelmistä poikkeavat asiat taistelusuunnitelmassa. Harvoin näitä poikkeuksia tarvitaan.
Puolustustilanteessa puolustusvalmius saavutetaan perustaistelumenetelmien avulla enemmän kuin puolet nopeammin kuin vanhalla tavalla ryhmityttäessä.
Se on saavutetaan nimenomaan sillä, ettei joukon johtaja väännä jokaista pikkuasiaa rautalangasta. Tietysti homma edellyttää sitä, että joukko hallitsee ne temppunsa mitä sen pitää tehdä..eli koulutustaso pitää olla riittävä. Jos ei ole, niin silloin on mentävä "rautalankamenetelmällä".
Juu eli meikäläisen olisi pitänyt täsmentää että kyseessä on PST-ohjustoiminnan kautta opitut perustoimenpiteet ja se hommat tapahtui sen toiminnan asettamien realiteettien mukaisesti, käytännössä joukkue on sen verran hajallaan ja ryhmät taistelee "omaa taisteluaan" että JJ kykenee johtamaan toimintaa vain radion välityksellä. Kuinka järkevää tämäkään on esim tulitoiminnan aikana on sitten vähän ongelmallisempi kysymys...
Toisaalta yksi puute siellä mieltäni vaivasi: Ohjusjoukkueessa olisi kyllä voinut harjoitella joukkueen taistelusuunnitelmaa sen verran enemmän että joukkueen sisäiset vastaiskut, tai lähisuojausta hoitavien jääkäriyhmien suorittamia vastaiskuja, olisi harjoiteltu. Ehkä hommaa sävytti muussa kuin PST-taistelussa liikaakin juuri "hengissä pitävä" puolustustaistelu, mikä ei naurata kun ajattelee että lähin oma vastaiskuryhmä on jossakin puolen kilometrin päässä eikä se ole harjoitellut vastaiskua kertaakaan. No valtakunnallinen koulutustarkastusohjelma ei tätä sisältänyt joten ei sitä tarvinnut harjoitella :lanssi:
Sen verran muistan että jääkärijoukkueessa muutamaan otteeseen treenattiin tuo puolustustaistelu kokonaisena joukkueena (taisi olla juurikin 1 tarkastuskierroksen jälkeen), toisaalta etenkin sitten AUK:n santsari aliupseerien johtamissa jääkärijoukkueissa ja AU-oppilaiden johtamissa jääkäriryhmissä oli puutteita tässä, hyvin usein katsottiin asemat vain pääsuuntaan ja mentiin telttaan nukkumaan.