Maastopuvun käyttö oikeutta esikuntatyössähän juuri laajennettiin. Prosessi nimenomaan esikuntapalvelussa pukeutumisen kehittämiseen tuohon esittämääsi suuntaan sekä kesämaastopukujen hyväksymiseen yleiseen käyttöön on käynnissä...ei kylläkään realisoidu ihan pariin vuoteen. Ymmärrän kyllä periaatteessa tarpeen m83:llekin, mutta onhan se kyllä niin päin h*lvettiä suunniteltu puku kun olla ja voi...järkyttävän huono päällä! Eikä sen todella huonon takin tilalla usein käytettävä taksikuskin pusakka kyllä ainakaan sotilaallisuuta lisää.
Kyllä se M58 on ihan ok, vaikkakin se onkin nykyään hyvin vähällä käytöllä
Ei jäykkää sherlok!
Vaatteiden ominaisuuksiin totean, että M83 on hyvä asuste sisätiloissa, jos ulos ei tarvitse mennä ollenkaan. Jos oletetaan M83 esikuvana toimineen M65 puvun designin tulevan saksalaisesta hämmästyttävän samannäköisestä M44 puvusta, on tällöin desingnin alkuperä itsensä Hugo Bossin käsialaa. Merkkivaatteiden käyttämisessä mukavuusalueelle pääseminen vaatii joskus hieman totuttelua, mutta muodin edestä on toisinaan kärsittävä ja vuodatettava muutama ylimääräinen hikipisara isänmaan kamaraan.
M08 taksitakin desingin alkuperästä en tiedä ja ulkomuoto on tiukan sotilaallisuuden sijaan tuulipukukansan sekaan helposti sulautuva, mutta se on kuitenkin käytännöllinen, koska se on helppo vetää päälle, siinä on miljoonan napin sijaan vetoketju, kunnon taskut ja sen voi helposti pestä koneessa, toisin kuin metallisilla merkeillä kyllästetyn M83 puseron. Myös repun tai kassin voi heittää huoletta olalle, koska olkalapuissa ei ole irrallisia merkkejä.
Kesämaastopuvun käytön salliminen (- ei siis jakaminen tavan kapiaisille!)
on ollut esillä...jollain aikataululla myös mahdollisesti myös jakoon...
Taistelupuku saadaan heti kun päätetään että lomapuvusta luovutaan...ymmärrykseni mukaan PV haluaa tätä mutta PLM haraa vastaan perusteella "varusmiesten katukuvassa näkymisen positiivinen vaikutus maanpuolustushenkeen". Itse tosin olen sitä mieltä perusvarusmies huonosti istuvassa maastopuvussa takki auki, baretti leipurinlakkina ja sekoilemassa kännissä Kampissa ei kyllä lisää maanpuolustushenkeä...
Perusmallinen varusmies eli ylipainoinen pleikkarinpelaaja tai lihakseton huonoryhtinen rimpula päällä erityisesti hartioista löysänä roikkuvassa maastopuvussaan ei tyypillisesti ole järin sotilaallinen tai edustava näky, josta huippuunsa viilattu sotilaallinen suorituskyky ja ammattimaisuus huokuisivat hyytävällä tavalla, herättäen siten vakaata luottamusta ympäristössään, mikä kannustaisi kansalaisia nukkumaan yönsä levollisesti myös vastaisuudessakin.
Vaikka koko lomapukutouhusta luopuminen olisikin järkevää on silti Puolustusvoimien näkyvyys katukuvassa tärkeä osa sen imagoa, joka pitää toimintaa framilla ja estää samalla kansalaisia vieraantumasta maanpuolustuksesta. Sen merkitystä ei demokraattisessa kansanvallassa ja kansan henkisen selkärangan kannalta tule milloinkaan väheksyä. Jos ajatellaan laajempaa kokonaisuutta, niin samalla tavalla myös reserviläisten sotilaspuvun käyttöoikeus buustaa henkistä puolta ja integroi heitä tiiviimmin PV:n yhteyteen, mikä on tärkeää jos tavoitteena on missään vaiheessa esimerkiksi reservin nykyistä laajempi ammattimaistaminen. Onhan se ABC:llä patsastelu aika hassua, mutta samalla maanpuolustus saa kaipaamaansa näkyvyyttä ja kansansuosiota. Nämä eivät ole lainkaan mitään itsestäänselviä asioita ja niistä on pidettävä huolta.
Siitä leipurinlakista tulisi sen sijaan ehdottomasti luopua. Sillä perusteella, että se on sotilaspäähineenä Suomen olosuhteissa täydellisen kenttäkelvoton eikä sillä ole mitään tekemistä suomalaisten sotilasperinteiden kanssa. Ottamalla vieraan leipurinlakin käyttöön, väheksymme samalla huomattavasti arvokkaampia suomalaisia sotilasperinteitä.
Yksinkertainen ratkaisu on laittaa leipurinlakit silppuriin ja ottaa nykyisin lähes halveksunnalla hyljeksityt perinteiset harmaat kenttälakit niiden tilalle tai käyttää asuun kuuluvaa maastolakkia. Eivät välttämättä ole niin nato, hiphop ja SOF, mutta ainakin omista perinteistä pidettäisiin kiinni niiden ansaitsemalla arvokkuudella. Ei ne baskeripäätkään korvaa omia perinteitään muiden maiden perinteillä. Vähän sama asia kuin jos juhlisi muiden maiden käymiä sotia ja taisteluja.
Jos rahaa olisi tuhlata asti, niin maavoimien varusmiehille (tai ainakin jalkaväkiyksiköille) voisi antaa lomapuvuksi sen kaartin jääkärien kokeileman jääkäri-puvusta johdetun paraatipuvun. Saisivat taistelijat lomilla ansaitsemansa huomion.
Kehityksen trendi on jo pitkään ollut eri vaatetusjärjestelmien ja yksittäisten vaatekappaleiden karsiminen ja juna jatkaa varmasti kulkuaan. Se on kustannustehokkuuden kannalta järkevä kehityksen suunta, jossa yksinkertaistetaan, keskitytään olennaiseen ja ulkoistetaan, jolloin vapautetaan pelimerkit "turhien" vaatteiden hankinnasta, käsittelystä ja varastoinnista oikeasti hyödylliseen käyttöön. Kyse ei ole suuruusluokaltaan aivan karkkirahoista. Oikein toteutettuna homma toimii ja rahaa säästyy pitkä penni. Väärin toteutettuna homma ei toimi ja rahaa palaa pitkä penni.