Kaartin köysilaskeutumisesta

RPG83

Soome Majori
Kertokaapas kaartinjääkärit, että ketkä kaikki tuota tornista hyppimistä siellä harjoittelevat? Asiaa tuntemattomana olettaisin "kiväärimiesten" noita asioita harjoittelevan, mutta kuskit, spadet ym. eivät välttämättä harjoittele, ellei sitten P-kaudella? Entä tietääkö joku, milloin tuo köysilaskeutumisharjoittelu aloitettiin Kaartissa?

Mikä on syynä sille, että köysilaskeutumista opetetaan varusmiehille? Varusmiehille, jotka eivät ole edes varusmieserikoisjoukkoja (laskuvarjojääkärit, sukeltajat, erikoisrajajääkärit). Keskusteluissa on moneen kertaan todettu, että sinne rakennuksen katolle ei pääse, jos talo on täynnä "pieniä vihreitä miehiä". Paitsi helikopterilla, mutta eikö silloin pitäisi harjoitella myös sitä kopterista talon katolle laskeutumista? Vai onko tuo, kuten arvelen, niin yksinkertaista, että kopterista vain pudottaudutaan köyttä myöten ne muutamat metrit?

Voisiko olla, että Kopteri-Kustaan vispilöillä on sittenkin rooli, salainen rooli? Helsingissä kopterit olisivat ainakin voimakkaan ilmatorjunnan suojassa, ja onko sillä lopulta (isossa kuvassa) paljoakaan väliä, rynnäköivätkö rakennukseen ammattisotilaat vai reserviläiskaupunkijääkärit? Tuossa tulee kyllä mieleen montakin juttua, joka voi mennä pieleen, mutta sellaista sota on. Tietenkään tällaisesta taktiikasta ei haluta huudella, mutta haluan uskoa, että kaikella on tarkoituksensa.

Onko köysilaskeutumisharjoittelussa kyse PR-toiminnasta vai onko takana oikeasti taktista ajattelua?

Taisi olla vuoden turhin aloitus allekirjoittaneelta - ne jotka tietävät, eivät puhu.
 
Puhtaasta PR-toiminnasta. Poliisin erikoisryhmät ja muut voivat hyötyäkin noista systemeeistä, koska tunkeutuvat vain yhteen rajattuun tilaan turvallisesta ympäristöstä käsin. Ehkä siitä tämä vouhotus ja into "kun poliisitkin kerran niin mekin".

Köysien varassa laskeutuvat sotilaat ovat todella haavoittuvia naapuritaloista jne. tuleville ammuksille. Sotatilanteessa tms. ei niin selkeätä paikkaa olekaan, että voisi olla varma, että vihollinen on vain yhdessä talossa sisällä. Ja jos vihollinen oikeasti on vain siinä yhdessä talossa sisällä, niin ei sitä kannata vyöryttämään ryhtyä, senkun ammutaan paskaksi tai räjäytetään pinoon vaan koko talo.
 
Tuohon "katolle ei pääse" juttuun uskovien kannattaa käydä kävelyllä Helsingin kantakaupungissä. Korttelit muodostavat kokonaisuuden jossa katolta toiselle voi liikkua vaivattomasti.
Syystä tai toisesta köydellä laskeutuminen nähdään meillä erikoisjoukko taidoksi, mutta ei siinä mitään erikoista ole, jossain muualla hiihtäminen on paljon eksoottisempaa.

Kuten pstsika kirjoitti, yksi tekniikka muiden joukossa.
 
Koulutetaan kaikille (ainakin lähes kaikille?) SPOL:lle kaikissa (ainakin lähes kaikissa?) varuskunnissa. Voisin nähdä SPOLK:lle harmaassa vaiheessa menetelmässä jonkin roolin (jos tarvittava kalusto kuuluu MYKTY:iin), mutta 98%:sti kyseessä PR:ää. 1) Rekryäminen vm SPOL:ksi (ns. erikoisjoukko hypetys), joka muutoin on hyvin pitkälti ns. tyhjä arpa vm:n mielestä ja 2) kaiken karvaisten näytösten pitäminnen ulkomaisille vieraille, kotimaiselle poliitikoille, medialle ja yleisötapahtumissa.

Köysilaskeutuminen tornista (rappelling) on aivan eri asia kun rynnäkkököysi laskeutuminen helikopterista (fast roping). Tekniikat eroavat vahvasti toistaan, eikä edellisestä ole hyötyä jälkimmäiseen. Jälkimmäistä ei kouluteta vm:lle (ei edes Utissa, Upinniemessä tai Immolassa).
 
^ What he said. Eli Sodilasboliisien hommaa, jääkärit ponnistavat lähinnä vastakkaiseen suuntaan ihmisaskelmien ja muiden tekniikoiden avulla. Santahaminan köysilaskeutumistornilla treenaavat myös muut viranomaiset ja käyvätpä merivoimienkin puolelta ATO:t/vastaavat roikkumassa. Köysilaskeutuminen on yksi helvetin hyvä tapa kohottaa yksilön ja joukonkin itsetuntoa ja uskoa omiin kykyihin, selkeää itsensä ylittämistä. Mutta, kuten useammat ovat jo todenneet, ei siinä ole mitään mystistä tai maagista.

En tarkoita tätä pahalla, mutta vähän huvittavaa legendaa lähdet RPG heti ketjun aloitusviestissä heittämään, Kopteri-Kustaakin saadaan jotenkin palettiin mukaan :D On ihan OK, jos et tiedä kaikkea kaikesta, niin ei tiedä kukaan muukaan, mutta rajansa kaikella...
 
Back
Top