Tassa tulee taas yksi historiamme mielenkiintoinen paradoksi vastaan:
Kun pohjoinen Suomi oli ihan Euroopan karkea pronssiaikaan siirryttaessa
Yhteydet Uralin suuntaan ja jopa arbimaiin oli olemassa hyvin varhain. Samoihin aikoihin 6-10 000v sitten oli asutuspaikkoja myös Kiiminki- ja Iijokivarresta, jonne Suomussalmelta oli läntinen/pohjoinen vesistöyhteys
ja
"pronssikausi, joka tarkoittaa Suomen rannikkoaluetta eli läntistä pronssikulttuuria ja varhaismetallikausi, joka käsittää samanaikaisen kulttuurin sisämaassa eli Pohjois- ja Itä-Suomen pronssikulttuurin.
Vanhimmat Suomesta löydetyt metalliesineet ja niiden kappaleet ajoittuvat jo kivikauden loppupuolelle. Nämä ovat kuparista taottuja, ja toistaiseksi niitä on löytynyt yhteensä 12 asuinpaikalta. Suomessa vanhimmat metalliesineet, Polvijärven Solan rengas ja Suomussalmen Kukkosaaren kourutaltta, ovat itäistä kuparia ja ne ajoittuvat kivikaudelle noin 3000-2000 eaa."
pronssikausi tuli Suomeen kahta eri reittia, ilmeisesti idasta selvasti aiemmin
... niin taas rauta-aikaan siirtyminen pohjoisessa Suomessa tapahtui ihan Euroopan hanninmaisena.
Nuo Vahtolan ja Huurteen perinnon haltijat Oulun Yliopiston historian ja arkeologian puolella (tieda sitten, onko siihen professuureja, kun kaikki siirrettiin sahkotekniikkaan) nykyaan tutkivat eniten kaivauksia Laatokan ita- ja koillisrannoilla, joiden kautta pronssitaitojen katsotaan levinneen.
- oliko Suomussalmen suunnalla joitain kivi-/ metalliesiintymia, joiden kanssa taidot ja osaaminen kannatti yhdistaa, juuri sinne? Hamletkin sanoisi: "That's the question"