Kaksoiskansalaiset

Tvälups

Ylipäällikkö
Maan tavalla
WHEN IN FINLAND, DO AS THE FINNS DO

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Sikanauta ja muita kansalaissairauksia

Kaksoiskansalaisuus on kansalaissairaus.
Kaksoiskansalainen on samanlainen elinkelvoton mutantti kuin sikanauta.
Kaksoiskansalainen on syyllinen kansaa repiviin ristiriitoihin. Toki niitä saa aikaan moni muukin vamma, mutta järkevä ihminen pystyy tajuamaan kaksoiskansalaisuuden järjettömyyden.

Kaksoiskansalaisena eläminen on yhtä mahdollista kuin kahdella hevosella yhtä aikaa ratsastaminen


Venäjän tutkimuksen professori: "Kaksoiskansalaisuus on järjetön systeemi"
IL Tiistai 4.3.2014 klo 14.03

Suomen tulisi luopua kaksoiskansalaisuuden mahdollistamisesta, sanoo Venäjän tutkimuksen professori, dosentti Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta.


Suomessa asuu yli 30 000 Venäjän kansalaista, joista osalla on myös Suomen kansalaisuus. (ANNA HÄMÄLÄINEN)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ajaa venäjänkielisten etuja myös Venäjän rajojen ulkopuolella. Suomi ei muodosta asiassa poikkeusta. Aihe on noussut pintaan Ukrainan kriisin myötä, kun Venäjä on asettunut puolustamaan Ukrainassa asuvia venäläisvähemmistöjä.

Venäjän tutkimuksen professori, dosentti Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta ihmettelee suomessakin yleisesti käytössä olevaa mahdollisuutta kaksoiskansalaistuuteen.

- En ymmärrä mitä etuja siitä yleisesti on saatavissa. Kyllä ihmisen pitää kyetä päättämään, minkä maan kansalainen hän on ja ketä kannattaa vaikkapa pesäpallo-ottelussa. Kaksoiskansalaisuus on järjestön systeemi, Vihavainen sanoo.

Hän korostaa, että kyse ei ole ainoastaan venäläisten, vaan myös kaikkien muiden kaksoiskansalaisuuksien kieltämisestä Suomessa. Käytäntö on Suomessa ollut mahdollinen vuodesta 2003 saakka.

Noin puolet maailman maista hyväksyy kaksoiskansalaisuuden. Esimerkiksi Norja ei lähtökohtaisesti hyväksy käytäntöä, mutta Australia sen sijaan jopa kannustaa kansalaisiaan siihen.

"Tulee vastaan aika, ettei mitään enää voida tehdä"

Suomessa asuu noin 80 000 venäjänkielistä henkilöä. Venäjän kansalaisia on yli 30 000 ja heistä osalla on kaksoiskansalaisuus.

- Mikä sitten on optimaalinen määrä, sitä on vaikea sanoa. Kun puoli miljoonaa alkaa tulla täyteen, ei niin suuri vähemmistö ole hyväksi missään päin maailmaa. Se tuottaa paljon ongelmia, joista irti pääseminen on vaikeaa, ellei mahdotonta, Vihavainen toteaa.

Hänen mukaansa Suomen tilanne Venäjään nähden olisi juridisesti erilainen, jos kaksoiskansalaisuutta ei olisi. Kansalaisiinsa nähden Venäjällä on velvollisuuksia, mutta lain edessä venäjänkielinen suomalainen on itänaapurista katsottuna vain ulkomaalainen.

- Nyt on kaikki mahdollisuudet tehdä mitä vain. Jos mitään ei tehdä, tulee vastaan aika, ettei mitään enää voida tehdä.
 
Aika paska provokaatio threadi, mutta vastataan nyt kumminkin. Itselläni löytyy kaksoiskansalaisuus suomi-eräskeskieuroopanmaa enkä koe siinä mitään ristiriitaa ja olen ylpeä siitä ;).
 
Aika paska provokaatio threadi, mutta vastataan nyt kumminkin. Itselläni löytyy kaksoiskansalaisuus suomi-eräskeskieuroopanmaa enkä koe siinä mitään ristiriitaa ja olen ylpeä siitä ;).

maam petttturi ;) (tämä on sitten vitsi!)

En oikein tiedä tuosta... Jos suomalainen kulttuurin on niin nahjusmainen lapamato että muutama venäläinen tai muslimi aiheuttaa sille vahinkoa niin... Luiskaan joutaa koko tuhkamunainen kulttuuri. Vahvempaa ja viriilimpää tilalle sanoi vanha piika.

Toisaalta etenkin venäjän kanssa on kyllä selvää mihin sitä Venäläisvähemmistöä käytetään, eli V-alkuisen maan omiin pyrkimyksiin, toisaalta vähempikin vähemmistö riittää... toisaalta uskoisin että tämäkin on asia joku Suomen pitää kestää, elinvoimainen kulttuuri on semmoinen joka ei vetäydy kuoreen heti vaaraa aistiessaan. Jos venäläiset kokevat Suomen hyväksi maaksi, paremmaksi kuin omansa niin Suomihan siinä voittaa ja se on taas osoitus vahvasta ja viriilistä maasta, joka vielä juhannusyön viimeisinä tunteina soiro suorana järven rannalla seisoo.

Toki voipa tuosta kaksoinkansalaisuudesta olla konkreettista haittaakin. Ei vaan riitä hahmotuskyky eikä kiinnostus.

Mikään ei ole lopullista, paitsi muutos.
 
Yhtä lailla Suomessa on ihmisiä joilla on sekä Suomen että USA:n (tai vaikka Kanadan) kansalaisuus, mikä on p.o. henkilöille erinomainen juttu. Schengen maan Suomen kansalaisuus antaa vapauden elää ja työskennellä Schengen-maissa ja toinen passi antaa samat oikeudet Pohjois-Amerikassa. Itse ottaisin tämmöisen kaksoiskansalaisuuden heti jos olisi mahdollista.

En pidä Suomessa asuvia venäläisiä, tai venäläisperäisiä suomalaisia uhkana, päin vastoin. Uskoisin että heistäkin olisi suuri enemmistö puolustamassa Suomea jos hullusti käy. Muistelen lukeneeni jostain että enemmistö Viron venäläisistäkin vierastaa Venäjän nykymenoa ja kokee olevansa enemmän virolainen kuin venäläinen.
 
Jos venäläiset kokevat Suomen hyväksi maaksi, paremmaksi kuin omansa niin Suomihan siinä voittaa ja se on taas osoitus vahvasta ja viriilistä maasta, joka vielä juhannusyön viimeisinä tunteina soiro suorana järven rannalla seisoo.

Suomalaisuus on mielentila joka tuntuu sopivan venäläisille vallan hyvin. Jos miettii historiaa, ollaan oltu sekä Ruotsin että Venäjän vallan alla ja omaksuttu kummastakin kulttuurista piirteitä. Ruotsiin suuntaan meillä ei ole mitään hävettävää, olemme napanneet sieltä heidän systeeminsä parhaita piirteitä niin paljon että melkein voidaan sanoa että Suomi on Ruotsin evoluutioversio. Ja sama Venäjään päin. Venäläiselle meissä on niin paljon tuttua että samaistuminen on helppoa mutta kaikki on paljon paremmin.
 
Itsellekin (jos elo täällä jatkuu), tulee jossain vaiheessa kansalaisuuden haku melko pakolliseksi. Eli mahdollinen tulevaisuuden kaksoiskansalainen.
 
Back
Top