Minäkin olen tuota pohtinut viime vuosina, ja onhan täällä Kaliningradia käsitelty mm. sen merkityksen kannalta, ja siinä keskustelussa toki on esitetty samoja elementtejä.
Jos Suomi laittaa Suomenlahden poikki, joka on omasta mielestäni lähes pakko tehdä tilanteessa jossa olemme sodassa Venäjän kanssa, se pysäyttää sekä Venäjän laivaston liikkeen Suursaaresta länteen(lukuunottamatta Kaliningradista pohjoiseen), Kaliningradin huollon meritse - ja kansainvälisessä ilmatilassa tapahtuvana myös ilmateitse - sekä meritse tapahtuvat kaupalliset öljy- ja kaasu-, yms. toimitukset
Foorumilla on kyllä esitetty vastakkaisiakin mielipiteitä, jossa käsittääkseni on taustalla ajatus että sota olisi jotenkin rajattavissa ja molemminpuolin olisi olemassa sovittuja käytäntöjä (esim. että toinen osapuoli saa tuhota päiväkodit lapsineen, mutta vastapuoli ei saa ampua pohjaan heidän laivojaan).
Tallinnaan pääsee Viron aluevesien kautta ja miinasulku voidaan muutenkin tehdä Jumindan kohdalle ja siitä itään. Venäjälle tämän miiinasulun raivaamiseksi pitäisi eliminoida sekä Suomen ilmavoimat että meripuolustus, joten tehtävä on hankala. Suomi hallitsee Suomenlahtea tietenkin myös meritorjuntaohjuksillaan.
Venäjän ulkomaankauppaan Suomenlahden sulku on strateginen isku. Pelkästään Venäjän konttiliikenteestä 2018 51% meni Suomenlahtea pitkin, tämän lisäksi tulee vielä juna&kumipyörä vienti Baltian ja Suomen kautta. Vastaavasti kaukoidän osuus viennistä oli 30% ja Mustan Meren 16%. Loput 3% meni arktiselta alueelta, joka sekin on tässä skenaariossa sotatoimialuetta. Vastaavasti vaikutus esim. öljyvientiin on merkittävä. Todennäköisesti jo pelkkä todellinen uhka riittäisi nostamaan vakuutusmaksut niin korkeiksi että Venäjän ulkomaankauppa kärsisi vakavia vahinkoja.
Kaliningradilaiset taitavat käydä erityisesti Puolan puolella runsaasti kaupoissa, ja rauhan oloissa huolto siis toiminee sutjakkaasti. Periaatteessa kriisi Suomenlahdella lisäisi kaupallisia mahdollisuuksia Puolalle ja Liettualle. Keskeistä lienee siis, mikä on EU :n kanta siihen että yksi jäsenmaa on sodassa Venäjän kanssa. Meidän mielestämme pelin pitäisi olla selkeä, EU, Shengen- ja Euro-alue on sotatilassa. Mutta toisaalta jos ajattelee vaikkapa sotaa, jossa jokin Välimeren jäsenmaa joutuu sotaan EU:n ja Naton ulkopuolisen kanssa, tai vaikkapa Romania Venäjän. Olisimmeko tällöin sulkemassa rajat venäläisiltä.. mene ja tiedä.
Kaliningrad on sotatilanteessa Suomen kannalta vihollisaluetta, jolta toimiva vihollinen meri- ja ilmavoimineen uhkaa Suoman ulkomaankauppaa, Suomenlahden sulkua sekä muodostaa Kaakkois-Suomeen uhan maahanlaskusta. Uhka on eliminoitava tavalla tai toisella; miinoittamalla Kaliningradin edusta, iskemällä rynnäköohjuksin lentotukikohtiin, telakkoihin ja yksittäisiin laivoihin sekä ohjusasemiin. Tai sabotoimalla, tai tekemällä sinne maihinnousu. Sukellusvene voisi olla näppärä.
Semmoinenkin optio on olemassa, että voimme kylmästi eskaloida kriisin, siinä tapauksessa että muuta EU ja lähimmät Nato-maa koittavat pitää housut jalassa ja pään pensaassa. Meidän tarvitsee vain ulottaa asevaikutus näiden maiden maa-, meri- ja ilmatilassa tapahtuvaan huoltoliikenteeseen. Siinäpä sitten Nato ja EU joutuu valitsemaan vihollisensa.