Kamputsea/Kambodzha

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 3.1.2014 klo 23:59
Kambodzhan poliisi avasi tulen protestoivia tekstiilityöntekijöitä vastaan
Ainakin kolme ihmistä kuoli. Tekstiilityöntekijät lakkoilevat minimipalkan korottamisen puolesta, mutta hallitus vaatii avaamaan tehtaat.

Kambodzhassa ainakin kolme ihmistä on kuollut, kun sotilaspoliisi avasi tulen korkeampien palkkojen puolesta mieltään osoittaneita tekstiilityöntekijöitä vastaan, poliisi kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Licadhon mukaan kuolleita on neljä ja haavoittuneita 21.

Tuhannet lakkoilevat työntekijät ovat osoittaneet mieltään Veng Srengin teollisuusalueella pääkaupungissa Phnom Penhissä. Turvallisuusjoukkoja lähetettiin perjantaina keskeyttämään mielenosoitus. Mielenosoittajien kerrotaan heitelleen pulloja, kiviä ja polttopulloja.

Teollisuusalueella on kymmeniä tehtaita, jotka valmistavat vaatteita tunnetuille länsimaisille merkeille, muun muassa Adidakselle, Pumalle ja HM:lle.

Licadho tuomitsee turvallisuusjoukkojen toiminnan ja vaatii niitä välittömästi lopettamaan ampuma-aseiden käytön siviilejä vastaan. Myös oppositiojohtaja Sam Rainsy tuomitsee mielenosoituksen tukahduttamisen. YK:n ihmisoikeusedustaja Kambodzhassa, Surya P. Subedi vaatii tutkimaan turvallisuusjoukkojen voimankäytön. Hän sanoo olevansa huolissaan myös tiedoista, joiden mukaan jotkut mielenosoittajat turvautuivat väkivaltaan.

Torstaina toisaalla Phnom Penhissä 20 mielenosoittajaa loukkaantui, kun turvallisuusjoukot hajottivat pampuin mielenosoituksen Yajkinin vaatetehtaan luona. Siellä valmistetaan vaatteita yhdysvaltalaisille Gapille ja Walmartille.

Mielenosoittajat vaativat minimipalkan lähes kaksinkertaistamista noin 120 euroon kuukaudessa. Hallitus on torjunut näin suuren korotuksen ja vaatii avaamaan tekstiilitehtaat uudelleen.

Tekstiiliteollisuus työllistää Kambodzhassa noin 650 000 ihmistä ja on merkittävä ulkomaanvaluutan lähde.

Tekstiiliteollisuuden lakkoilun lisäksi pääministeri Hun Senin asemaa vaikeuttavat opposition protestit. Pääoppositiopuolue, Rainsyn johtama CNRP boikotoi parlamenttia, koska sen mielestä Hun Senin kansanpuolue varasti voiton viime heinäkuun parlamenttivaaleissa. Oppositio suunnittelee uusia kolmepäiväisiä protesteja sunnuntaista alkaen.

Lähteet:
AFP, Reuters
 
Suomalaisnuorukainen kuoli Kambodzassa
il Sunnuntai 5.1.2014 klo 21.24 (päivitetty klo 21.58)

25-vuotias suomalainen kuoli Kambodžassa.


Kambodžassa on tällä viikolla ollut useita poliisien ja hallitusta vastaan mieltään osoittaneiden välisiä yhteenottoja. (EPA)

Nuoren miehen kuolinsyy ei ole toistaiseksi tiedossa. Miehen löysi kuolleena hotellihuoneesta hänen kaverinsa. Paikallinen poliisi tutkii tapausta.

Ulkoministeriöstä vahvistetaan kuolemantapaus.

Kambodžassa on tällä viikolla ollut useita poliisien ja hallitusta vastaan mieltään osoittaneiden välisiä yhteenottoja, joissa on kuollut ainakin neljä ihmistä.
 
Back
Top