Kansainvälinen Punainen Risti varoittaa: väkivaltaisia kansannousuja nähdään pian Eur

Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

Laamanator

Eversti
Vapaaehtoisryhmän tarjoamia kuumia aterioita jonotettiin Espanjan Valenciassa kesäkuussa. Kuva Heino Kalis / Reuters / LK.

”Eurooppa on jo meidän silmissämme kriisialue, jonka avustamiseen varaudumme”, sanoo Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean (ICRC) pääjohtaja Yves Daccord.

Kansainvälinen Punainen Risti havaitsi viime vuoden loppupuolella, että Espanjan Punaisen Ristin varat kuluivat jo kokonaan kahden miljoonan oman kansalaisen hädän lievittämiseen. Kansainvälisiin kriisikohteisiin rahaa ei enää herunut. Kreikan Punainen Risti puolestaan on jo konkurssikypsässä tilassa.

Euroopasta, perinteisestä hädänalaisten avunantajasta on tullut autettava. Talouslama on ajanut miljoonat eurooppalaiset niin syvään ahdinkoon, että ICRC laatii ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen Eurooppaan strategiaa, jolla varaudutaan torjumaan ja lieventämään mahdollisesti väkivaltaisia nälkäkriisejä.

Samaan aikaan kuilu hädänalaisten ja eliitin välillä on kasvanut vaaralliseksi. Mikäli korjaustoimiin ei ryhdytä, Euroopan on varauduttava Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaltaisiin väkivaltaiset mellakoihin ja kansannousuihin, Daccord varoittaa.

”Toistaiseksi kansalaisten suuri enemmistö kunnioittaa lakia. Jos heille ei tarjota mitään, moni saattaa kokea, ettei mikään enää kannusta lainkuuliaisuuteen.”

Euroopassa näkyvät Daccordin mielestä jo samat merkit, jotka ovat yhteisiä nimittäjiä kehitysmaiden kriisien kärjistyessä.

”Kaupunkialueilla on runsaasti työttömiä nuoria. Heidän elämäänsä leimaa kasvava näköalattomuus ja vaihtoehtojen puute. Lähi-idän tavoin kapinoinnilla ei ole selkeitä johtajia, minkä takia siitä on hyvin vaikea saada otetta. Samaan aikaan hallitukset ovat kivettyneet perinteisiin ratkaisumalleihihin, jotka eivät toimi.”

Vaarallisinta on, että eurooppalaisten yhteiskuntien perinteistä solidaarisuuden periaatetta horjutetaan vakavasti.

”Euroopan vauras eliitti näyttää keskittyvän miettimään, miten he voivat maksaa vähemmän veroja. Yhteiskunnan tuhoon vievä rappio alkaa, kun poliittinen ja taloudellinen eliitti eivät enää edistä yhteistä hyvää. Me näemme, miten Euroopassa yksityistetään kiivaasti terveydenhoitoa, koulutusta, kaikkia palveluja.

Miksi nämä yksityiset yritykset pyrkisivät hyödyttämään ja palvelemaan yhteiskuntaa?”

”Koittaa hetki, jolloin valtakoneisto menettää kykynsä nähdä ympäröivän todellisuuden. Ja se on suurin huoleni paraikaa Euroopan osalta. Teillä Suomessa poliittinen ja taloudellinen johtoporras ovat vielä suorassa yhteydessä kansaan - älkää aliarvioiko sen merkitystä”, Suomessa viime viikolla vieraillut Daccord sanoo.

Yves Daccord, 47, on entinen toimittaja joka on työskennellyt ICRC:ssä 21 vuotta, muun muassa Sudanissa, Jemenissä, Tžetseniassa ja Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Ennen pääjohtajaksi valintaansa vuonna 2010 hän johti kahdentoista vuoden ajan ICRC:n tiedotustoimintaa.

Tänä aikana Punainen Risti on alkanut ottaa voimakkaasti kantaa moniin sellaisiin epäkohtiin, joista se aikaisemmin vaikeni puolueettomuuteensa vedoten. Daccord kutsuukin Eurooppa-viestiään herätyshuudoksi.

Kansainvälisen Punaisen Ristin polttavimman työkentän muodostaa Syyrian syvenevä kriisi.

”Suurin huolenaiheeni on, että Syyrian hallitus uskoo yhä voivansa voittaa sodan. Se jättää hyvin vähän jos lainkaan neuvotteluvaraa. Etnisten ja uskonnollisten jännitteiden lietsominen ei ole ollut Syyrian kriisin keskiössä, mutta houkutus kasvaa, kun sotilaallista ratkaisua ei ole näköpiirissä. Merkkejä tästä on jo näkyvissä. Ja se on resepti pahimpaan.”

Daccord tähdentää, ettei Kansainvälisen Punaisen Ristin tarkoitus ole paisutella tai provosoida kriisejä.

”Olemme yhä valikoivia, varovaisia ja pidämme kiinni periaatteistamme. Myös hiljaisuus on usein hyvin tärkeää viestintää.”

Kansainvälinen Punainen Risti on pysynyt hiljaa yhdysvaltalaisen tietovuotajan Edward Snowdenin asemasta. Kun Snowden viime viikolla anoi Venäjältä poliittista turvapaikkaa, Venäjän presidentin nimittämä ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin arvioi, että hänelle olisi hyödyllisempää anoa pakolaisasemaa YK:lta tai Kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä.

Onko Snowden tekojensa ja niiden mahdollisten seurausten perusteella oikeutettu pakolaisasemaan tai polittiseen turvapaikkaan?

”Snowdenilla on ehdottomasti täysi oikeus anoa suojaa ja olen iloinen, että Venäjän hallituksen edustaja viittaa meihin. Hänen anomuksensa vastaanottavilla hallituksilla on puolestaan oikeus joko myöntää tai torjua se”, Daccord sanoo.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/kansainvalinen-punainen-risti-varoittaa-vakivaltaisia-kansannousuja-nahdaan-pian-euroopassa
 
Keskustelu käynnissä uutisesta täällä: http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=2667&pid=87424#pid87424

keskustelu suljettu

-Setämies-
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top