Ilkka Kanerva SuomiAreenassa: puolustusvoimien tehtävät ja resurssit eivät kohtaa
Helena Immonen | Julkaistu 15.7.2014 | Muokattu 15.7.2014
SuomiAreenassa Porissa keskusteltiin tiistaina puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta. Yhtä mieltä oltiin pääasiassa siitä, että Suomen on ylläpidettävä uskottavaa oman maan puolustusta. Suurin osa keskusteluun osallistuneista myös kannatti puolustusmäärärahojen nostamista.
Puolustuspolitiikka kiinnosti Porissa selvästi, sillä kansalaiskeskustelu puolustuspolitiikasta -nimellä pidetty keskustelu keräsi teatterin lähes täyteen ihmisiä.
Puolustuspoliittiseen keskusteluun otti osaa puolustusministeri Carl Haglund, puolustuksen parlamentaarisen selvitysryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok), selvitystyöryhmän jäsenet Jussi Niinistö (ps), Seppo Kääriäinen (kesk)ja Johannes Koskinen (sd), puolustusvoimain tuleva komentaja kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg ja KATU-kansalaisjärjestön puheenjohtaja Johanna Sumuvuori.
Ilkka Kanerva aloitti paneelin painokkaalla puheenvuorolla puolustuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta.
– Puolustusvoimien tehtävät ja resurssit eivät kohtaa. Ne ovat kaukana toisistaan. Ja jos puolustusmäärärahat laskevat, edessä on rapautuminen. Emme pysty silloin puolustamaan koko maata, Kanerva sanoi.
Kanerva kertoi kannattavansa vahvaa puolustusyhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa, jopa puolustusliittoon menemistä.
– Meidän täytyy lisätä puolustusyhteistyötä niin, että autamme toisiamme myös sodassa. Voisimme mielestäni mennä ihan valtiosopimukseen.
Jussi Niinistö rauhoitteli Kanervan intoa toteamalla, ettei usko puolustusliiton Ruotsin kanssa olevan mahdollinen, koska ruotsalaiset eivät sellaista sopimusta olisi valmiit tekemään. Niinistön mielestä ainoa oikea tapa puolustaa Suomea on pitää oma vahva puolustuskyky kunnossa.
Valikoiva asevelvollisuus?
Johanna Sumuvuori oli panelisteista ainoa, joka sanoi suoraan, ettei olisi ainakaan nyt valmis nostamaan puolustusbudjettia. Hän kritisoi suuren reservin ylläpitoa ja varusmieskoulutettavien määrää.
– Voitaisiinko asepalveluksessa mennä enemmän valikoivuuteen? Kannatan pienempää reserviä ja lyhyempää varusmiespalvelusta, mutta parempaa kalustoa. Puolustusvoimien tulee myös kehittää omaa toimintaansa vastaamaan paremmin nykyuhkiin kuten kyberiin ja informaatio-operaatioihin, Sumuvuori ehdotti.
Seppo Kääriäinen vastasti Sumuvuoren kysymykseen:
– Ne lakisääteiset tehtävät, jotka puolustusvoimilla on, vaativat 230 000 suuruisen reservin. Se on aivan selvä asia! Jos reserviä pienennetään, täytyy miettiä, mistä tehtävistä luovutaan.
Puolustusministeri Carl Haglund huomautti kuulijoille, että puolustusvoimauudistuksen myötä on tuotu säästöjä noin 130 miljoonaa euroa vuodessa.
– Missä muualla julkisella sektorilla on voitu toteuttaa tällaisia säästöjä ja viedä ne läpi onnistuneesti? Haglund kysyi.
Kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg toi keskusteluun puolustusvoimien näkökulman. Hän totesi, että puolustuskyky on tällä hetkellä uskottava, mutta jos rahoitusta ei saada kuntoon, on mietittävä puolustuksen peruslinjauksia uudestaan. Lindberg myös vakuutti puolustusvoimien seuraavan tarkasti muutoksia turvallisuusympäristössä .
– Turvallisuusympäristömme on muuttunut ja sodankuva on laajentunut. Totta kai meillä pitää olla valmius (vastata uusiin uhkiin), ja kehitämme kykyjämme jatkuvasti.