Kansanedustajat miettimään puolustuksen tilannekuvaa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 4.10.2013 klo 19:17
Kansanedustajat miettimään puolustuksen tilannekuvaa
Parlamentaarinen ryhmä kartoittaa, mitä vaihtoehtoja Suomen puolustamisessa on ja kuinka kalliiksi eri vaihtoehdot tulisivat.

Kun eduskunta keväällä mietti turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, se päätti perustaa ryhmän katsomaan tulevaisuuden vaihtoehtoja. Parlamentaarinen ryhmä kokoontui tänään ensi kertaa. Tarkoitus on piirtää tilannekuva.

- Me pystymme toivon mukaan yhteisen tilannekuvan pohjalta tekemään järkeviä ratkaisuja maanpuolustuksen kannalta seuraavien vaalien jälkeen, huolimatta siitä mitkä puolueet ovat muodostamassa hallitusta, puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo.

Ryhmässä on edustajat kaikista eduskuntapuolueista, työtä johtaa Ilkka Kanerva (kok.) Esitys valmistuu kevääseen mennessä.

Ei enää hätiköityjä säästöjä
Kanervan mukaan tarkoitus on välttää tilanne, joka syntyi nykyisen hallituksen alkumetreillä. Samaan aikaan kun puolustusvoimauudistusta alettiin toteuttaa, hallitus pani puolustusvoimat säästökuurille. Puolustusvoimien mukaan nykytasoinen budjetti näivettää puolustuskyvyn.

- Tarkoitus on, että tiedetään mitä tehdään. Jottei jouduta tilanteeseen, että tehdään ratkaisuja, jotka yhtäkkiä johtavatkin vaikka asevelvollisuuden, aluepuolustusjärjestelmän tai jonkin muun keskeisen asian romuttamiseen, Kanerva sanoo.

Puheloinen: 2015 jälkeen isot haasteet
Työryhmän oppositiopuolueiden jäsenet odottavat työltä konkretiaa. Tähtäin on vuodesta 2015 eteen päin.

- Siinä vaiheessa puolustusvoimauudistuksen pitäisi pelittää, mutta materiaalihankintoihin ei jää riittävästi rahaa näillä kehyksillä, Jussi Niinistö (ps) kuvaa.

- Hallituksen muodostajat keväällä 2015 eivät lähde tyhjästä, vaan heillä on jo pitkälle harkittuja erilaisia vaihtoehtoa. Heidän tehtäväkseen jää sitten tehdä valintoja, Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoo.

Ryhmän ensimmäisessä kokouksessa eduskunnassa puolustusvoimien johto esitti oman näkemyksensä, esimerkiksi materiaalihankintoihin varatun rahan niukkuudesta.

- Jo vuosikymmenen puolivälin jälkeen tällä vuosikymmenellä on isot haasteet. Jos ei niitä ratkota, niin sitten myös 2020-luvun haasteiden ratkominen menee hyvin vaikeaksi - ellei mahdottomaksi, puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen arvioi.
 
nojoo
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top