Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kasparovin puhe

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Vonka, 16.10.2015.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,543
  Tykkäykset:
  33,252
  Pisteet:
  1,286
  Garri Kasparov tekee lyhyen mutta taidokkaan laaja-alaisen katsauksen nykymaailmasta. Laitan puheen omaksi uutiseksi, niin hyvä se on - ja siinä on niin moneen ketjuun sopivaa asiaa.

  Kasparov puhuu Berliinissä, ja muistaa toki mainita Kennedyn sanat (Ich bin ein Berliner) ja Reaganin legendaarisen "Tear down this wall" mutta puheen alkueksposition kärki koostuu neljästä sanasta vuonna 1948, kun presidentti Harry S. Trumania vastassa oli Stalin, joka painosti ankarasti amerikkalaisia Berliinin länsiosista. Truman oli harvasanainen mies. Hän sanoi: “We shall stay. Period.

  Obama puhuu paljon. Hänkin on puhunut Berliinissä (vuonna 2008) ja sanonut sellaisia kuin “This is our time” ja “America cannot turn inward". Puheet ovat samat mutta maailma on muuttunut.

  Sen jälkeen Kasparov tekee häkellyttävän hienon retorisen kuvion, jossa yhdistyvät shakki, historia, Ukraina ja Syyria. Hän avaa, miksi moraalinen relativismi on väärin ja vaarallista. Hän haluaisi aivan selvästi, että on erotettava kaksi asiaa: toisille sairaalan pommittaminen voi olla strategia mutta toisille se on tragedia.

  Kasparovin omat neljä sanaa Berliinissä saksalaisille: fight – for – our – values!

  Enempää en selosta. Tämä on hyvä puhe.

  http://www.kasparov.com/speech-four-words-to-change-history/
   
  Rannari, FinnNSF, jurppi ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,772
  Pisteet:
  1,286
  Kannattaa tosiaan lukea.
   
 3. Mainos 4. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Kasparovin puhe on huomioitava ja oivallinen yhteenveto tästä hetkestä - ja siitä on aistittavissa aavistus tulevasta, jos emme muista: fight - for - our - values!

  Tavallaan huomioitava on Kasparovin katsaus historiaan - neljään sanaan - ja Chamberlainille osoitettu myötätunto on arvokas osoitus inhimillisyydestä:

  "Four words. Four words can move the world, but not always for the better. As famous as “tear down this wall” and “ich bin ein Berliner” are, even more infamous is “peace for our time”. “Peace for our time,” Neville Chamberlain’s desperate plea for mercy and harmony in the face of ultimate evil after returning from Munich in 1938 became synonymous with weakness and appeasement. In some ways this is unfair, because at least Chamberlain had no way to know what was to come."

  Niin, Chamberlain eli aikana jolloin sitä mitä oli tulossa oli kenties mahdotonta ymmärtää (tai kuvitella) - luottamus sopimuksiin oli niin kova. Chamberlainin ajoista olisi ollut ottaminen opiksi myös tänä hetkenä jolloin Putinin Venäjä pyrkii pelaamaan peliä omilla ehdoillaan noudattamatta sopimuksia.

  Ja Chamberlainista tulee mieleeni Winston Churchill ja hänen yksi hänen kuolemattomista lausumistaan:

  "Teidän oli valittava sota tai kunniattomuus. Te valitsitte kunniattomuuden. Ja olette saava sodan". (No, tässä on enemmän kuin neljä sanaa mutta monella tapaa sopii tähän hetkeen - vaikka toivokaamme, että Venäjä ei ylitä sitä rajaa minkä natsi-Saksa Hitlerin johdolla ylitti).

  vlad.
   
  Vonka ja jurppi tykkäsivät tästä.
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,543
  Tykkäykset:
  33,252
  Pisteet:
  1,286
  Kasparovin puheessa näkyy huoli siitä, että appeasement-politiikka Iranin ja Venäjän tapauksessa on ollut epäonnistunutta ja johtaa vielä suureen suruun.
   
 6. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,543
  Tykkäykset:
  33,252
  Pisteet:
  1,286
  Tässä tunnetussa sitaatissa Churchillin sanat hänen omista kirjeistään ovat hiukan lyhentyneet eli sitaatti on muokattu. Alkuperäiset sanat olivat vähän pitemmät. 13.8.1938 hiukan ennen Müncheniä hän kirjoitti Lloyd Georgelle:

  I think we shall have to choose in the next few weeks between war and shame, and I have very little doubt what the decision will be.

  Reaalipoliitikkona hän laski, että Englanti tarvitsi aikaa. Kuukautta myöhemmin hän kirjoitti miltei samoin Lord Moynelle.

  We seem to be very near the bleak choice between War and Shame. My feeling is that we shall choose Shame, and then have War thrown in a little later on even more adverse terms than at present.


  Tästä tulikin mieleeni se, että britit haluavat EU:sta omilleen mahdollisesti turvallisuuspoliittisista syistä, eivät taloussyistä.
   
 7. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,089
  Tykkäykset:
  8,190
  Pisteet:
  1,286
  "WE SHALL NEVER SURRENDER"...

  Churchill

  Siina mielestani ainakin toisen kotimaani Britannian historian kuuluisimmat 4 sanaa, jotka muuttivat Euroopankin historiaa. Allekirjoitan.

   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2015
  Rannari tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu