Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kasvi lyttää: Kyberturvallisuustrategia on vitsi

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja Tvälups, 26.01.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Kasvi lyttää: Kyberturvallisuustrategia on vitsi
  il Lauantai 26.1.2013 klo 13.20

  Tekniikan tohtori Jyrki J. Kasvi pitää miljoonan euron panostusta täysin riittämättömänä.

  IT-asiantuntija Jyrki J. Kasvi arvostelee rankoin sanakääntein Suomen uutta kyberturvallisuusstrategiaa. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtaja pitää suunnitelmaan kirjattua miljoonan euron hintalappu "vitsinä".

  Torstaina julkaistun strategian keskeisin toimenpide on nykyisen kansallisen tietoturvaviranomaisen Cert-fi:n muuttaminen uudeksi kyberturvallisuuskeskukseksi. Lisärahaa tähän on luvassa noin miljoonan verran.

  - Summa on täysin naurettava. Muualla maailmassa kyberkykyä on verrattu oman aselajin perustamiseen. Se ei vain yksinkertaisesti onnistu yhdellä miljoonalla, Kasvi sanoo.

  Viestintäministeri Krista Kiurun mukaan päämäärä on muuttaa Cert-fi:n toiminta ympärivuorokautiseksi. Kasvin mukaan edes tämä ei onnistu miljoonalla eurolla.

  - Ei kunnollista 24/7 toiminnassa olevaa keskusta pistetä pystyyn yhdellä miljoonalla. Se on käytännössä sama asia kuin, jos Suomen rajalle laitettaisiin lappu, että tulkaa virka-aikana uudestaan, Kasvi tuumii.

  Puolustusministeri Carl Haglund ilmoitti strategian julkistamistilaisuudessa, että Suomen tavoite on tulla maailman johtavaksi kyberturvallisuusmaaksi vuoteen 2016 mennessä. Suomen voimavaraksi on nähty maan tietoverkkojen puhtaus ja tiivis yhteistyön julkisten ja kaupallisten toimijoiden välillä. Kasvi suhtautuu penseästi Haglundin visioihin. Hänestä yritysten niskaan ei voi sysätä vastuuta maanpuolustuksesta.

  - Ei maan tietoturvallisuutta voi hoitaa kuntoon talkoohengellä. Turvallisuuden järjestäminen on ensisijaisesti valtion tehtävä, ja se vaatii kunnon taloudellista panostusta, jota nyt ei haluttu antaa.

  Rahojen lisäksi uudesta kyberstrategiasta puuttuu Kasvin mielestä selvä organisaatiorakenne.

  - Nyt jokainen ministeriö vähän niin kuin katselee omia tietoturva-asioitaan ja tekee sitten mitä tekee. Kukaan ei johda toimintaa keskitetysti. Se on sama asia kuin maa,- meri- ja ilmavoimat toimisivat toisistaan tietämättä, Kasvi vertaa.
   
 2. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Jaa että nyt on muka asetettu täysin ylimitoitettu tavoitetila, jota tavoitellaan täysin alimitoitetuin resurssein.

  Ei ole mahdollista, koska Suomessa ei vain toimita näin. Ei etenkään maanpuolustukseen liittyvissä asioissa. (vaatinee hymiön perään)
   
 3. Mainos 4. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Olisikohan kuitenkin niin, että nytkin "kuumana" on kyber-puolella (tappakaa tuon termin suomen kieleen ujuttaja, kiitos) päivittäin paljon enemmän väkeä kuin useimmilla muilla valmiuden aloilla.

  Julkisen sektorin rooli tässä asiassa on erilainen kuin joissain muissa. Voi jopa olla, että Erkan ja Kauton putkassa ei aina ole parhaat värkit tai eniten voimaa nykyiselläänkään.

  Itse pidän suurimpana asiana tässä sen, että vouhkaamisella voidaan saada jokunen muu vastuuviranomainen pakotetuksi miettimään miten toimitaan kun Internet ja siihen liitetyt tietokoneet eivät olekaan joku päivä käytettävissä.
   
 5. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Vaikka ei ihan putkeen menisikään, niin oikealla asialla varmasti ollaan. Ja tietty mahtipontisuushan taitaa olla ihan eläimellinen osa virallisia strategioita. Ehkä niitä kannattaakin lukea tulkiten, eikä sanasta sanaan.
   
 6. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,428
  Tykkäykset:
  1,114
  Pisteet:
  636
  Tästä ei syntyne ongelmaa, Jyrki-boy, joka oman ilmoituksensa mukaan osaa klingonien kieltä, varmaan löytää heidän joukostaan helposti jonkun, joka yhä kuulee "soturin huudon" :cool:

  Tästä samaa mieltä, resurssointi vain noudattaa nyky-Suomen normaalia linjaa.
   
 7. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  806
  Tykkäykset:
  310
  Pisteet:
  76
  Laitetaas nyt vaikka tänne. Uutisessa USA paljasti kybersotasuunnitelmansa – ”Iskemme hyökkääjiä vastaan verkossa” sanotaan ihan selvästi, turhia pehmoilematta, että verkkoturvalllisuuden varmistamista varten USAlla on tai kehitetään myös laaja verkkohyökkäyskyky.
   
 8. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Laitan se tänne..

  http://www.acus.org/natosource/finland-releases-its-cyber-security-strategy

   

Jaa tämä sivu