Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Keltainen A2:n (venäjän) Pimeänäkölaitteet ja -kyky

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja AJJV, 06.01.2016.

 1. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  437
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Osaltaan tämä kuuluis strategian puolelle, mutta toisaalta toivottavasti saamme tietoa, välineistä tietoa, niin tänne kuitenkin.

  Minkälainen on venäläisten sotilasorganisaatioiden piemeätoiminta kyky?

  Erikoisjoukoilla varmasti hyvä tai jopa yhtä hyvä, kuin läntisillä vastineillaan. Onko tietoa mitä laitteita käyttävät yksittäisellä miehellä?

  Entä perus jalkaväki? Mekanisoidussa osastossa ainakin panssaroiduilla ajonauvoilla aktiiviset pimeänäkölaiteet. Ovatko miten kehittyneitä? Todennäköisesti ovat jo passiivisia.

  Entä jalkaväkiryhmä tai maahanlasku joukkojen ryhmä? Onko tietoa monellekko ryhmässä jaetaan pimeänäkölaitteita? Onko käytössä lämpötähystimiä? Tämä on oikeastaan tärkein kohta.

  Jos tiedät mitä laitteita on käytössä, niin niiden käyttöohjeetkin olisivat ihan kivat. Tuon sotasaalisaseet ketjunhengessä siis.
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 2. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Niillä oikeasti hurjilla erikoisjoukoilla on nykyään paljolti samanlaisia vehkeitä kuin länkkäreilläkin, eli kypärään kiinnitettäviä mono/stereoputkia. Eli pimeätoimintakyky on tosi kova, mutta näitä äijiä nyt ei onneksi ihan hirveitä määriä vanhalta vainolaiselta löydy, suurin osa näistä on niitä sisäiseen turvallisuuteen erikoistuneita kommandopipomiehiä.

  "Tavallisilla" taistelevilla jalkamiehillä (mekanisoitu jalkaväki, maahanlaskujoukot, merijalkaväki) ei vieläkään tunnu edes missään promokuvissa mitään hirveän moderneja ja hienoja laitteita näkyvän (toisin kuin meilläpäin jossa jopa varusmieskoulutuksessa on Dual Litejä ja vaikka mitä kivaa). Tavallisesti ryhmissä tuntuisi venäläisillä olevan se pari valonvahvistinta, kärkimiehellä, ryhmänjohtajalla ja tarkk'ampujalla, ja nämähän tosiaan ovat liki poikkeuksetta mallia Neuvostoliitto vaikka uudempiakin vehkeitä joltain kiiltokuvapojilta löytyykin.
  Tiedusteluryhmissä sitten on jo Afganistanin ja Tsetseenian ajoilta näkynyt enemmän valonvahvistimia, useimmiten tähtäiminä mutta myös kiikareina. Usein näkyy kuvissa kokonaisia ryhmiä joissa kaikilla on jonkinlaista valonvahvistinta. Tietenkään siitä todellisesta tasosta on tosi vaikea tällä hetkellä sanoa mitään, kun mitään kunnon sotia ei ole meneillään joista voisi kuvamateriaalin pohjalta näitä asioita päätellä (vaikka olisi edes jotain lukuja paperilla niin se todellinen todellisuus saattaa olla ihan eri), Tsetseeniastahan se on helppo näin "jälkiviisaana" todeta miten asiat oli.

  Lämpötähystimistä en osaa itse hirveästi sanoa. Uuteen Ratnik (Venäjän oma SUPERTAISTELIJA-2000) kehitysprojektiin kyllä kuuluu lämpötähtäin (ja kaikenmaailman asekamerajuttuja). Samaan settiin kuuluu myös jokamiehen valonvahvistinmonokulaarit länkkärityyliin kypärään kiinnitettyinä ja muuta. Mutta milloin näitä oikeasti valuu alas käyttäjille saakka isoissa määrin on sitten asia erikseen.

  Vanhojen valonvahvistintähtäinten käyttö on kyllä helppoa kuin junan vessa, väännä napista päälle ja pois!
   

  Liitetyt tiedostot:

  AJJV ja JR49 tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,832
  Tykkäykset:
  2,030
  Pisteet:
  1,286
  Onkohan kuvassa kuitenkin punapistetähtäin aseessa kiinni?
   
 5. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Joo, tuossa kuvassa on ihan tavallinen punapiste. Tässä kuva lämpötähtäimestä (jotain pikkutietoa löytyy täältä: http://gunrf.ru/rg_pricel_Shakhin_eng.html):

  ratnik_lämpötähtäin.jpg
  Kuva tästä videosta:


  Huvittavaa triviatietoa: Ratnik-järjestelmän edeltäjä (Permyachka) oli kehityskierteessä yli 10 vuotta kunnes kuopattiin ja tilalle tuli tämä uusi projekti, että saas nähdä vievätkö tätä millä aikataululla maaliin.
   
 6. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  437
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Eli asia mahtanee olla juuri kuin ajattelinkin.

  Muistin että Pauli salon kirjassa, RK 7.62x39 on venäläisiä pimätähtäimiä esitelty. Laitan tähän ketjuun siitä löytämäni perustiedot kunhan kotiudun töistä. Kirjahyllystä löytyy tuo kirja.

  Ono muilla tietoa tai vaan mutu tuntumaa?

  Linkkejä hyviin kuviin jv ryhmistä?
   
 7. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,369
  Tykkäykset:
  12,034
  Pisteet:
  1,286
  Ansiokas, mutta hankala topikki. Sotasaalis-ketjuun on tästä aiheesta tullut suhteessa varmaan kaikkein vähiten materiaalia.
   
 8. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  437
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  niinpä siksi kysyinkin. Ja liskäsi omaa pimieätoimintakykyä olisi ehdottoman tärkeää parantaa sotasaallis tavaralla, jos sitä suinkin on tarjolla.

  Olisi hyvä tietää yleiset ominaisuudet ja vähän käytöstä.

  http://www.dragunov.net/optic_1pn51.html

  Tuossa yksi nähtävästi vielä käytössä oleva.
   
 9. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Tässä nyt tämmöinen karkea listaus valonvahvistimista:

  1PN34 & 1PN58 (1. sukupolvi)
  Klassiset neuvostoröörit, näitä on tosiaan vieläkin käytössä, näkivät myös runsaasti käyttöä Afganistanissa ja Tsetseeniassa. 1PN34 käyttää omalaatuista retro-laatikkoakkuparistoa, 1PN58 modernimpaa sylinterimäistä (jonka pystyy korvaamaan oliko nyt CR123 tjsp. paristolla).
  Mallit ovat ulkoisesti hyvin samankaltaisia, 1PN58 on lähinnä vähän kevyempi ja nätimmin muotoiltu. Näitä on molempia näkynyt viimeksi Ukrainassa.
  1PN34 tähtäimiä tuli aikanaan Suomeen hirveä läjä Itä-Saksasta ilmeisesti vaunukauppojen kylkiäisinä, näitä myytiin viitisen vuotta sitten SA-kaupoissa, eli ilmeisesti ovat poistuneet PV:n vahvuudesta.
  1PN34onwood.jpg 1PN58leftside.jpg 1PN58_AK74.jpg


  1PN51 (2. sukupolvi)
  Kehitettiin joskus 80-luvun lopussa, mutta vielä ihan 2000-luvulle saakka nämä ovat olleet todella harvinaisia näkyjä missään valokuvissa. Käyttää samaa akkuparistoa kuin 1PN58. Ilmeisesti nämä olivat todella pitkään varattu lähinnä oikeasti erikoisille joukoille, mutta 2000-luvulla näitä on ilmeisesti ruvettu käyttämään tavallisemmissakin porukoissa. Huomattavasti parempi kuvanlaatu ja valoteho kuin aiemmissa malleissa. Näistä on myös olemassa oma versionsa RPG-7:n kanssa käytettäväksi. Tämä tuntuu olevan näistä kaikista se harvinaisin, jotenkin väliinputoaja Gen.1 ja Gen.3 vehkeiden välissä.
  1PN51onwood.jpg


  1PN93 (3. sukupolvi)
  Nämä ovat sitten niitä ihan aktuaalisia viime vuosien juttuja. Näkynyt käytössä ainakin maahanlaskujoukoilla ja sisäministeriön kommandopipomiehillä. Näitäkin on näkynyt Ukrainassa, jossa ei tosiaan tietenkään ole venäläisiä ikinä ollutkaan.
  Näitä on lukuisia alamalleja, 1PN93-2, -3, -4 ainakin. Eri asejärjestelmille ja vissiin jotain muitakin eroja löytyy.
  1PN93-4.jpg 1PN93_Ukraine02.jpg


  MNV monokulaari
  Tämä on ihan uusinta uutta, vastaa Suomalaista VV-Liteä. Käytettävissä myös muun optiikan kaverina aseen päällä. Näitäkin on vissiin lukuisia eri variaatioita.
  MNV-S.jpg MNV-pp.jpg


  Minkään valonvahvistimen/tähtäimen käyttöhän ei nyt mitään rakettitiedettä ole, kohdistaminen on helppoa eikä käyttöliittymäkään mikään monimutkainen ole.
   
  Samses, Tähystäjä, Mustaruuti ja 6 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Tästä löytyy vielä ihan suoraan valmistajan sivuilta tietoa MNV:n eri malleista:
  http://katodnv.com/en/catalog/night-vision-monoculars/
  http://www.militaryandlaw.com.au/fi...l_tube_night_vision_goggles_coupled_mnv-s.pdf

  Huvittavaa kyllä. näitä löytyy näköjään siviilimyynnistäkin tästä (ilmeisesti) latvialaisesta puljusta: http://www.teleskooppi.fi/fi/valonvahvistimet/3-sukupolven/valonvahvistin-katod-mnv-s-3-1x-hr
  Sivut ainakin toimii niin luotettavaan malliin, että olen kyllä ihan heti heittelemässä noita seteleillä...
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 11. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,599
  Tykkäykset:
  2,402
  Pisteet:
  316

  http://www.newcon-optik.com
   
  Spadekessu tykkäsi tästä.
 12. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Loistava huomio! Tuo MNV-S näyttikin tutulta, mutta kun ei kumminkaan istunut 1:1 silmään Mini-14:sta kanssa niin ei tullut mieleen kaivella syvemmälle.
  Et sattuisi tietämään, että ovatko nuo muutenkin kuin päällisin puolin kopioita noista Newconin vehkeistä? Rungothan näyttävät olevan identtisiä kaikilta yksityiskohdiltaan ja speksitkin näyttäisivät olevan aikalailla samat. Vai ovatko kenties jopa rakennettu Newconin kompoenteista?

  Edit: Ei saatana, sehän on perkele toisin päin:
  "Newcon uses Russian Gen3 tubes, that is correct. They buy from JSC KATOD.
  More precisely, not even housings they use are Canadian-made, they, too are Russian."
   
  Viimeksi muokattu: 10.01.2016

Jaa tämä sivu