Kenraali Jarmo Lindbergistä puolustusvoimien komentaja

Rannari

Greatest Leader
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4...mentajan+viisivuotiskausi+paattyy+ensi+vuonna

Kenraaliruletti pyörii kulisseissa jo täysillä – kuka on presidentin suosikki? Nykyisen komentajan viisivuotiskausi päättyy ensi vuonna

Kenraalirintamalla tapahtuu. Nykyisen komentajan viisivuotiskausi päättyy ensi vuonna, ja mahdollisten seuraajien lista alkaa olla jo varsin näyttävä.

Viimeisin yllätys oli, kun merivoimien johtoon nousi operaatiopäällikkö, kommodori Jori Harju.
Merivoimien kakkosmies lippueamiraali, merivoimien esikuntapäällikkö Timo Hirvonen oli ennakkosuosikki, mutta hän siirtyy erityistehtävään pääesikunnan suojiin.

Seuraava nimityskierros kenraalikunnassa on merkittävä, sillä ensi keväänä on edessä puolustusvoimain komentajan nimitys.
Nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindbergin määräaikainen viisivuotiskausi täyttyy elokuussa. Lindbergin kausi alkoi vuonna 2014, kun komentaja Ari Puheloinen siirtyi reserviin.
Lindberg täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Sotilaiden eläkeikä noudattaa uutta linjaa, jonka mukaan eläkeikä nousee asteittain.
Lindberg on syntynyt 1959, joten hänen eläkeikänsä on 64 vuotta ja kolme kuukautta.
Lindberg ehtisi olla toista kauttansa komentajana reilut neljä vuotta, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö hänet siihen nimittää.
Tällä hetkellä on vaikea povata, nähdäänkö ilmavoimien superkenraali vielä komentajan tehtävässä ensi vuoden jälkeen.


Julkisuuden kanssa pärjännyt sattumakomentaja

Julkisuudessa ei Lindbergistä löydy vikaa hakemallakaan. Työt on hoidettu, mokia ei ole tehty ja julkisuuskuva on hyvä. Suhteet mediaan ovat luontevat.
Soittokierros eri lähteille kuitenkin paljastaa, että pinnan alla on pientä kuplimista. Osa on sitä mieltä, että Lindbergin toinen kausi ei ole läpihuutojuttu.
Lindberg itse oli sattumakomentaja. Puheloisen seuraajaksi, neljän leijonan kenraaliksi ennustettiin monissa spekulaatioissa puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rätyä. Toisin kävi.
Kaiken lisäksi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) halusi kansliapäällikön vaihtoon. Räty joutui väistymään.
Pestin sai Niinistön toiveiden mukaan Jukka Juusti. Valintaa perusteltiin sillä, että Juustilla on teknologia- ja materiaaliosaamista, jota tarvitaan kun armeijan suurhankinnat ovat meneillään.
Lindberg, lempinimeltään Charles, on taustaltaan hävittäjälentäjä ja rakkaus lentämiseen näkyy. Hän on myös komentaja, joka ahkeroi sosiaalisessa mediassa.
Lentäminen nousee joidenkin mielestä liian voimakkaana esille. Komentajaa on arvosteltu siitä, ettei häntä nähdä tarpeeksi kaikkien puolustushaarojen "isänä".
Paneutuminen henkilöstön asemaan ja murheisiin saisi osan mielestä olla jämäkämpää. Myös näkyvyyttä kotimaassa kaivataan.


Presidentin ja komentajan väleihin vuosien mittaan pientä hiertymää?

Kaiken mittarina nimityksessä on se, miten komentajan ja armeijan ylipäällikön eli presidentin vuoropuhelu sujuu.
Välejä on kuvailtu hyviksi. Olihan Lindberg presidentin oma valinta. Toisesta suunnasta on kuultu, että näihin väleihin olisi tullut vuosien aikana pientä hiertymää, mutta ei suurta.
Tasavallan presidentin läntinen puolustusyhteistyö on hiukan kriittisempää kuin nykyisen hallituksen. Kenraalit taas ovat täysillä mukana hallituksen nuoteissa.
Eikä ole salaisuus, että kenraalit mielivät Suomea Naton täysjäseneksi ja katselevat mielellään länteen päin.
On myös esitetty arvio, että kenraalikunta olisi turhan riehakasta. Jos näin on, niin komentajan on pidettävä porukka ruodussa.
Toisaalta Lindbergin etuna on, että hän on uuden aallon komentaja, tuntee hävittäjät ja hankintaprosessin kuin omat taskunsa ja ymmärtää talouden päälle.
Ikä eikä kuntokaan ole este. Miksi siis hyvä mies vaihtoon, osa tuumii.


Komentajaruletissa pyörii toistaiseksi kuusi nimeä

Mikäli Lindbergiä ei nimitetä, tai jos hän ei halua jatkaa, niin ollaan visaisen ongelman edessä. Kenestä seuraaja?
Vuosikausia puolustusvoimien nykyisen strategiapäällikön, kenraaliluutnantti Kim Jäämeren nimi on pyörinyt komentajaruletissa.
Pulmana on puolustushaara. Hänkin on Lindbergin lailla ilmavoimien upseereja. Onko armeija valmis siihen, että kaksi komentajaa peräkkäin tulee ilmavoimista?
Jäämeren lisäksi pelissä on neljä muuta. He ovat pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen, operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä, maavoimien komentaja Petri Hulkko, kaikki kenraaliluutnantteja.
Listalle kuuluu myös kenraalimajuri Timo Rotonen, joka on nousussa pistepörssissä.
Rotonen ja Kivinen ovat syntyneet Lindbergin lailla vuonna 1959, muut 1960-luvulla.

Tuntuisi erikoiselle jos komentajaa nyt vaihdettaisiin. Toisaalta kymmenen vuotta on melkoisen pitkä aika komentajana. Jos miettii taaksepäin niin jo Kaskealan kausi tuntui pitkältä kuin nälkävuosi ja se taisi olla vain kahdeksan vuotta.

Mitenkähän ikäkysymykseen lopulta suhtaudutaan? Jos mennään jyrkästi 63 vuoden reservöitymisiällä niin ainoastaan 1961 syntyneet ja sitä nuoremmat ovat ehdolla.
 

Lunni

Respected Leader
Tuntuisi erikoiselle jos komentajaa nyt vaihdettaisiin. Toisaalta kymmenen vuotta on melkoisen pitkä aika komentajana. Jos miettii taaksepäin niin jo Kaskealan kausi tuntui pitkältä kuin nälkävuosi ja se taisi olla vain kahdeksan vuotta.

Mitenkähän ikäkysymykseen lopulta suhtaudutaan? Jos mennään jyrkästi 63 vuoden reservöitymisiällä niin ainoastaan 1961 syntyneet ja sitä nuoremmat ovat ehdolla.

Olisko siirto sotilasattaseaksi (vai oliko se nyk. sotilasasiamies) Jenkkeihin HX-projektia varten pahakin arvonalennus? Ainakin luulisi suhteiden olevan ok.
 

VLF

Kapteeni
Jos katsotaan eteenpäin, niin ilma -ja merivoimat on jo osansa saanut/ saamassa. Seuraavaksi olis maavoimien vuoro. Ääni siis Hulkolle. Sen vähän mitä minä hänestä muistan, niin jämpti mies. Nopea urakehitys, antaako se viitteitä tulevasta?
 

Rannari

Greatest Leader
Olisko siirto sotilasattaseaksi (vai oliko se nyk. sotilasasiamies) Jenkkeihin HX-projektia varten pahakin arvonalennus? Ainakin luulisi suhteiden olevan ok.

Periaatteessa kai mikä tahansa pesti olisi alennus Pv:n komentajalle. Jotain konsulentin hommia on varmasti tarjolla jos Lindberg niin haluaa. Joko yksityisesti tai viranomaispuolella.
 

Kustaanmiekka

Kenraali
Jos Lindberg vielä jatkaisi puolustusvoimien komentajana, niin voisikos hän ilmavoimien miehenä olla jotenkin hyödyksi HX-hankkeen kannalta jos tuleva uusi hallitus/ eduskunta alkaakin kakistelemaan asian kanssa?
Esim. alkavat vaatimaan jotain toista hävittäjää kuin mitä puolustushallinto esittelee taikka sitten alkavat vaatimaan vähemmän uusia hävittäjiä suomelle.
Lähinnä ajattelin, että pystyisikös Lindberg tarvittaessa puhua uskottavasti järkeä päätöksiin? Auttaisikos se mitään?

Itse olen Lindbergistä pitänyt. Asiallinen, fiksu ja rauhallinen. Täydellistä puolustusvoimien komentajaa ei ikinä tule olemaankaan. Kaikilla on omat hankaluutensa, puuttensa ja omituisuutensa.

Mutta Lindbergin jälkeen voisikin olla taas maavoimien vuoro päästä komentajaksi, varsinkin jos HX- ja Laivue 2020 hankkeet nytkähtävät eteenpäin.

Tiesittekös muuten, että Lindberg valittiin tänä vuonna vuoden käyttäytyjäksi?

https://ruotuvaki.fi/-/hyvat-tavat-eivat-saa-unohtua-edes-anonyyminaamarin-takana

Hyvät tavat ovat menestystekijä ihmisten välisissä kohtaamisissa, alleviivaa vastikään vuoden käyttäytyjäksi valittu, puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Sosiaalisen median kanavat eivät ole tästä poikkeus.

Tapaseura ry valitsi kenraali Lindbergin vuoden käyttäytyjäksi 2018.

Yhdistys nimeää hyvän käytöksen keulakuviksi julkisuudesta tuttuja henkilöitä, jotka antavat omalla esimerkillään sekä käytöksellään kanssaihmisilleen positiivisen ja rohkaisevan käyttäytymismallin.

Tapaseuran mukaan erityisesti Lindbergin kohdalla ratkaisutekijöitä ovat olleet reippaus, reiluus ja rauhallisuus.
– Kenraali Jarmo Lindberg edustaa loistavasti suomalaista upseeria ja puolustusvoimiamme, sekä sopii mainiosti Tapaseuran Vuoden käyttäytyjän kriteereihin, perustelee Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä valintaa.

Vaikka puolustusvoimain komentajan ammattiin kuuluukin tapakouluttautumista ja hyvällä käytöksellä edustamista, muistuttaa kenraali, että hyvät tavat ovat loppujen lopuksi yleinen hyve joka kuuluu jokaisen ihmisen vuorovaikuttamiseen.

– Hyvät käytöstavat kuuluu, tai ainakin täytyisi kuulua mielestäni jokaisen ihmisen luontevaan käyttäytymiskoodiin, Lindberg muistuttaa.

Tapaseura kiittelee puolustusvoimain komentajaa myös avoimuuden kannattamisesta, sekä ajankohtaisten asioiden taustoittamisesta myös sosiaalisessa mediassa.
Kenraali Lindberg on muun muassa Twitterin suurkuluttaja yli 18 000 twiitillään.

Palkitsemistilaisuudessa pitämässään puheessa hän kuitenkin väläyttää myös sosiaalisen median varjopuolia kohteliaisuuden ja tapojen näkökulmasta; hyvät tavat eivät saisi unohtua yhteisöpalveluissa, vaikka anonyymiys olisikin kasvojen ja henkilöllisyyden peittona.

– Oli kyse sitten omalla nimellä tai nimettöminä tehdyistä sähköisistä kirjauksista, tai toisen kirjoitusten kommentoinnista, on varmaa, että kohteliaisuus vie paremmin maaliin kuin tylyys sekä hyvien tapakäytäntöjen puuttuminen
 

Tupajumi

Kersantti
Jos vielä saa muistella menneitä, niin eikös amiraali Jan Klenberg ollu ensimmäinen merivoimista tullut PV:n komentaja? Jäi vaan mieleen kun "Klenkka" astui virkaansa juuri sinä keväänä kun itse olin alokkaana. Oltiin soittokunnan kanssa ekoilla keikoilla RUK:n 70-vuotisjuhlassa ja ohimarssin vastaanotti juuri kyseinen herra amiraali.

Petri Hulkko voisi olla särmä ukko Lindbergin saappaisiin, mikäli "Charles" ei jostain syystä toiselle kaudelle ole menossa. Tiesittekö muuten, että rocklegenda Andy McCoy, alias Antti Hulkko on em. kenraaliluutnantin serkku.
 
Viimeksi muokattu:

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Nomen est omen.

Puolustusvoimat saa uuden komentajan. Nimityksen tekee presidentti Sauli Niinistöhttps://www.hs.fi/haku/?query=sauli+niinisto, joka on ilmoittanut haastattelevansa itse ehdokkaat.

Muiden pätevyysvaatimusten lisäksi olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, mikä on uuden neljän leijonan kenraalin nimi. Nimi on brändi. Puolustusvoimien komentajan nimen olisi hyvä kuulostaa kenraalilta. Sellaiselta kuin Airohttps://www.hs.fi/haku/?query=airo, Ehrnrooth, Heinrichshttps://www.hs.fi/haku/?query=ehrnrooth,+heinrichs, Siilasvuohttps://www.hs.fi/haku/?query=siilasvuo, Sutelahttps://www.hs.fi/haku/?query=sutela, Talvelahttps://www.hs.fi/haku/?query=talvela tai Valvehttps://www.hs.fi/haku/?query=valve. Tai Mannerheimhttps://www.hs.fi/haku/?query=mannerheim.

Tämä nyt eläkkeelle jäävä komentaja on Lindberghttps://www.hs.fi/haku/?query=lindberg. Se vielä menee, mutta edellinen oli Puheloinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=puheloinen. Ilmavoimien komentajaksi nimitettiin juuri Pasi Jokinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=pasi+jokinen. Nimen perusteella hän voisi olla K-kaupan lihamestari.

Julkisuudessa mainittujen ehdokkaiden joukossa on yksi yli muiden. Hänen pelkkä nimensä herättää pelkoa ja kunnioitusta kaikkialla.

Kim Jäämerihttps://www.hs.fi/haku/?query=kim+jaameri.

Mutta ei nimi miestä pahenna. Vaikka se olisi Puhe-loinen tai K-kaupan Väiski.
 
Top