Kenttähuollon uudistus työllistää Puolustusvoimissa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 13.12.2012 klo 17:14
Kenttähuollon uudistus työllistää Puolustusvoimissa

Perjantaihin asti Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä kestävä Kaakko12-taisteluharjoitus liikutti torstaina suurta määrää varusmiehiä. Puolustusvoimien kenttähuoltoon on tulossa suuria muutoksia aina muonituksesta huollon johtamiseen asti. Viime päivinä niitä on päästy testaamaan käytännössä.


Mistä on kyse?

Puolustusvoimien kenttähuolto uudistuu
Muutoksia on tulossa aina johtamisesta muonitukseen asti
Kaakko12-taisteluharjoituksessa testataan uusia toimintamalleja

Vekaranjärvellä paukkui ja pärisi torstaina, kun varusmiehet pääsivät testaamaan käytännössä uudistuvan kenttähuollon vaikutuksia. Muutoksia tulee niin muonitukseen kuin hygieniaankin, mutta myös suurin linjoihin.

- Johtaminen on tämän hetken tärkein kehityskohde maavoimien kenttähuollossa. Nyt ollaan pääsemässä siihen tilanteeseen, että huolto toimii johtamisen osalta kuten muutkin aselajit. Olemme johtamisessa kopioineet hyvin pitkälti elinkeinoelämän toimintamallia: me tiedämme missä on materiaalia, mihin se pitää saada, reaaliaikaisesti, kertoo maavoimien huoltopäällikkö, eversti Risto Kosonen.

Omien vahvuuksien mukaisiin tehtäviin

Muutoksia on tulossa johtamisen ohella myös koulutukseen, mutta myös varusmiesten taitojen kohdentamiseen.

- Pyrimme jatkossa suuntaamaan varusmiehiä sellaisiin tehtäviin, jotka ovat heidän omien vahvuuksiensa mukaisia. Jos on esimerkiksi asentaja siviilissä, niin sitä osaamista voi hyödyntää myös puolustusvoimissa, Kosonen sanoo.

110 miljoonaa maksava uudistus tarttuu myös kuljetuspuoleen parantamalla kenttähuollon konttilogistiikkaa. Autoilla kuljetetaan maksimissaan 16 tonnia painava kontti suoraan sinne, missä sen käytölle on tarvetta.

Muonituksessa sen sijaan luovutaan kylmäketjusta uudenlaisten tuotteiden avulla, joista muun muassa kylmään veteen sekoitettava jauhemainen ruokapussi helpottaa huollon toimintaa.

Ruokahuollon puolella tänään työskennellyt varusmies Olli Heikkonen kertoo, että päivä valkeni tänään varhain.

- Kolmen aikaan nousimme aamupuurolle, ja sen jälkeen sitä ollaankin melkein yhteen putkeen tehty hommia, kiirettä on pitänyt, Heikkonen sanoo.

Kenttähuollon uudistamiseen liittyviä materiaaleja aletaan hankkia ensi vuonna ja hankinnat jatkuvat vuoteen 2017 asti.
 
Back
Top