Keskustelua tietokoneista ja muusta tekniikasta

Osaako muuten joku selittää miksi hiirestä tuo rulla ei toimi? Onko hiiri rikki (se on kyllä vanha) vai onko tietokoneeseen ilmaantunut jokin vika? Tai ryssikö mikkisofti jotakin viimeisimmän päivityksen yhteydessä?
 
Kun sattui viinilasi kaatumaan jo vanhan läppärin näytölle hain Chromebook läppärin. Paino 1,6 kg ja 14" näyttö, hintana 400 € . Muistia vain 32 GB, mutta kun varsinaisesti appeja ei käytetä, eikä koneelle ole tarkoitusta varastoida, niin ei ole ongelma. Työmuisti 4 GB toimii hyvin.

Lisäksi kun tässä mallissa vaihtoi "Beta channelille" niin laittella voi ajaa Android sovelluksia. Ne toimivat tosin omassa ympäristössään mutta kunhan sen ymmärtää, niin ei haittaa.

Nopea on, buuttaa noin 5 sekunnissa, äänetön kun kovalevy ei pyöri.
 
Jeesus, että huutaa pöytäkone hoosiannaa näin helteillä, kun yrittää rakennella karttoja vuoden 1943 yleiskartastosta 1:400.000 pohjalta.

Skanneriin 1200x1200 dpi -tarkkuus värien kanssa ja siitä sitten GIMP:illä tuommoisia 12.000x48.000 pixeliä karttoja rakentelemaan copy-paste -menetelmällä. Vielä kun A) painaja vuonna 1943 on vetänyt ihan karvan verran vinoon ja B) vuonna 2022 skannaaja ei saa paperia kuin vain 99,9% suoraan. Tuommoinen 1-5 asteen kääntö ja sitten "tarkka" suorakulmainen leikkaus on vähän raskasta koneelle, kun kuitenkin vähintään toinen tiedosto on melkein pakko pitää siellä taustalla auki.

Ja sitten jos ryhtyisi hifistelemään, niin "normaalimaastossa" on näköjään vähintään kolmea erilaista keltaista ja valitettavasti osa materiaalista yksinkertaisesti katoaa taitoksen myötä, vaikka tuhoankin karttakirjan ja skannaan sivunpuolikkaat yksitellen. Mutta nuo on niitä juttuja, että tulen kriitikoille sanomaan, että "Vai niin, no mä voin aina tehdä mun kartoista kauniita, mutta sä tulet aina pysymään sisimmässäs rumana!"
 
Back
Top