KGB kontaktit Suomessa

OldViking

Kersantti
He olivat arkistomerkintöjen mukaan suomalaisia KGB:n kontakteja 1972-84.

  • 6cf9ca967ac764409c32c7dd548120d3c2a2143e6b647586c30f2524d95131ad

    Vasili Mitrohin (1922-2004) kopioi KGB:n ulkomaantiedustelun arkiston tiedot haltuunsa ja toi ne länteen.

    (Churchill Archives Centre handout)
Verkkouutisten Churchill Archive Centeristä Britannian Cambridgessa löytämiä suomalaisia KGB:n kontakteja 1972-84 olivat seuraavat henkilöt (KGB:n antama peitenimi, oikea nimi):

1. "Aimo", Heikki Repo

2. "Aksel", Jorma Inki

3. "Aro", Kyösti Venermo

4. "Baranov", Ville Pessi

5. "Belikov", Elias Lähdesmäki

6. "Bron", Sirkka Karisalo

7. "Dal", Rolf Dahlstedt

8. "Dick", Matts Dumell

9. "Elko", Eila Kännö

10. "Filon", Martin Finnman

11. "Gen", Timo Karmakallio

12. "Heino", Pekka Hurme

13. "Ilmar", Reijo T. Lehkonen

14. "Jan", Jaakko Laakso

15. "Karl", Lasse Jaakkola

16. "Korolev" tai "Korablev", Kai Holmberg

17. "Lem", Kari Salermo

18. "Lipman", Olavi Pihlman

19. "Lumi", Seppo Kauppila

20. "Lur", Lauri Hannikainen

21. "Mart", Markku Salonen

22. "Mervi", Pirjo Mikkonen

23. "Mishin", Kimmo Karjalainen

24. "Morjak", Pentti Mälkki

25. "Nurmi", A. Niemi

26. "Petrov", Pertti Järvenpää

27. "Pirko", Eila Helin

28. "Skott", Nils Söderström

29. "Svuja", Karl August Svensson

30. "Tero", Kari Tapiola

31. "Tertu", Martti Kempas ja "Vilma", Pirjo Kempas

32. "Tomi", Timo Orenius

33. "Torn" tai "Toni", Hannu Linnainmaa

34. "Unto", Ilmari Harki

35. "Vilho", Vladimir Tsvetkov

36. "Virtanen", Olavi Åhman

37. Håkan Krogius

38. Esko Tammivuori

Lisäksi koodinimen saaneita suomalaisia, joiden oikea nimi ei ilmene, olivat muun muassa "Lider", "Nagma", "Roland", "Kai", "Jar", "Pavel", "Reper", "Kreivi", "Sekretar", "Sven", "Lem", "Toni", "Nagma", "Jussi", "Altruist", "Sulo", "Keimo", "Junior", "Ivan Rebrov", "Hage", "Norma", "Olja", "Jar" ja "Vanhus".

Joukosta puuttunee terävimmät nimet, kuten ylemmät virkamiehet ja kaikki ylemmän tason politikot, joukossa taatusti myös Kokoomuslaisia.
 
Perhana, kun ei tule mieleen tuon "kreivin" epäilty henkilöys. Ja miten monimielinen lienee tuo "altruist"-henkilön viittaus nimenä?
 
...Lindgren alias Kreivi??;)
 
Yllättävän monessa peitenimessä on selvä alliteraatio varsinaiseen. Oliko niitä muuten niin vaikeaa kaikkia pitää mielessä? :D

On mainio tuo Verkkouutisten artikkeli (ja johan sinne kommentteihin joku Vapaavuori kiirehti dissaamaan). Olisi hienoa nähdä samasta listasta versio jossa vielä lyhyt "Kuka Kukin On" -tyylinen luonnehdinta henkilön virasta/urasta ja merkityksestä, kun osa noista nimistä jäi tuiki tuntemattomaksi. Pitäisi kai itse vääntäytyä tekemään...
 
Asian suurempi tutkiminen näköjään vaatisi Vennään kielen taidon ja matkan Churchill Archive Centeriin.

Se siitä sitten.
 
Näin se on kuulemma tapahtunut:

KOTIMAA
KGB:n ohjekirjeet: näin Suomen politiikkaa ohjailtiin
JUHA-PEKKA TIKKA
18.9.2014 klo 12:25(päivitetty 18.9.2014 klo 18:37)
Arkistolöytö Neuvostoliiton 1982 ohjekirjeistä vahvistaa tietoja siitä, keitä KGB Suomessa tuki ja kenet piti sivuuttaa.

  • 2d36066f7d27349fd1a07e2fdc908b40367b2edf06055e45ac99d2905b2a29e0

    Idän suosiossa ja epäsuosiossa: Sdp:n Kalevi Sorsa (vas.) ja keskustapuolueen Johannes Virolainen lokakuussa 1981.

    (Lehtikuva/Matti Björkman)
Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n Helsingin residentuura eli tiedusteluasema kirjasi elokuussa 1982 ylös, mitä tehdä Suomen politiikassa.

Tuolloin Suomessa oli alkamassa Mauno Koiviston kausi Urho Kekkosen jälkeen. Maailma eli kylmän sodan vaarallisia loppuaikoja.

Verkkouutiset ja Nykypäivä löysi kaksi Suomi-ohjekirjettä KGB-arkistonhoitaja Vasili Mitrohinin arkistosta Cambridgesta. Ne kertovat mustaa valkoisella Neuvostoliiton käytännön poliittisesta vaikuttamisesta Suomessa.

Julkaisemme käännetyt tekstit myös kokonaisuudessaan. Ne löytyvät tämän linkin takaa.

Professori Kimmo Rentola on huomauttanut, että Urho Kekkosen kanssa vuosikymmeniä asioineella KGB:lla oli 1982 presidentinvaalissa jokaisessa pääpuolueessa mieluisampi ehdokas kuin se jonka puolue asetti.

Ohjekirje kertoo, että vielä vaalin jälkeenkin Ahti Karjalainen ja Kalevi Sorsaolivat Neuvostoliiton suosikit ja seuraavia presidentinvaaleja jo suunniteltiin.

Ensimmäisen ohjekirjeen otsikko on "KGB:n Suomen residentuuran toiminnasta, elokuu 1982".

Toisen otsikko on "Huomioita aktiivisista toimista (kampanjoista) Suomessa".

"Jotta voi vaikuttaa"
Ohjekirjeistä ensimmäinen alkaa negatiivisilla luonnehdinnoilla uudesta presidentti Mauno Koivistosta.

"... ei ole johtanut vain oikeistolaisten virkamiesten dominoiman ulkoministeriön roolin vahvistumiseen käytännön ulkopoliittisen linjan muotoilussa. Se on myös johtanut pääministerin ja koko hallituksen lisääntyvään vaikutusvaltaan maan ulkopolitiikassa, mikä saattaa johtaa Neuvostoliiton kannalta epätoivottaviin seurauksiin, jos oikeistolainen Kokoomuspuolue liittyisi hallitukseen", ohjekirje toteaa.

KGB viittaa kolmeen NKP:n politbyroon kokoukseen ja toteaa "hahmottelevansa" asioita niiden pohjalta.

"Jatketaan luottamuksellisten suhteiden tukemista ja kehittämistä Suomen presidentin Koiviston kanssa, jotta Neuvostoliitto voi vaikuttaa häneen edullisesti...",ohjekirje aloittaa.

Toisena kohtana todetaan, että "presidentin, poliittisen puoluejohdon ja liike-elämän toimijoiden läheisyydessä olevien residentuuran operatiivisten mahdollisuuksien kautta vaikutetaan meille edullisesti Koivistoon ja hänen asemaansa konkreettisissa, Neuvostoliittoa koskevissa ulko- ja sisäpoliittisissa kysymyksissä ja estetään lännen vaikutusta Suomeen". Operatiiviset mahdollisuudet tarkoittavat agentteja.

Huonoon valoon
Kolmannen kohdan mukaan "tuetaan Koivistoa johdonmukaisesti hänen Neuvostoliiton intressejä ja ulkopoliittista linjaa koskevissa toimissaan osoittamalla hänelle poliittista ja moraalista tukea ja vahvistamalla hänen kiinnostustaan kyseiseen tukeen tavoitteena luoda suotuisammat edellytykset hänen uudelleenvalitsemisekseen toiselle presidenttikaudelle".

Seuraavaksi kerrotaan kaksi mieluisinta poliitikkoa:

"Jatketaan näkyvän keskustalaisen, Suomen Pankin pääjohtaja (Ahti) Karjalaisen ja Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puoluejohtajan, pääministeri (Kalevi) Sorsan poliittista ja moraalista tukemista toimijoina, joilla on huomattava vaikutus Neuvostoliiton ja Suomen välisiin suhteisiin, ja Koiviston mahdollisina vastaehdokkaina seuraavissa presidentinvaaleissa, mutta estetään kuitenkin, ettei Karjalainen tule liian itsevarmaksi ja itsenäiseksi meidän suhteemme".

Viidentenä KGB toteaa, että "pyritään säilyttämään hallituksessa edelleen vasemmistolaiskoalitio, johon myös kommunistit osallistuvat, jos se vain sopii ystäviemme intresseihin. Jos hallitus muodostetaan jollakin muulla kokoonpanolla, yritetään säilyttää meille ystävälliset voimat siellä enemmistössä ja liittää sen kokoonpanoon residentuuran operatiivisia yhteyksiä ja henkilöitä, jotka voivat käyttää poliittista luottamustaan meidän hyväksemme".

KGB listaa myös, että "jatketaan työtä, jonka tavoitteena on aiheuttaa hajaannusta porvarien leirissä, lisätä keskustapuolueiden ja Kokoomuksen välistä erimielisyyttä ulkopoliittisten kysymysten suhteen sekä eristetään ja kompromettoidaan taantumuksellisimpia äärioikeistolaisia poliittisia ryhmittymiä ja toimijoita maan keskeisissä puolueissa".

Ystävien intressit
Tehtaankatu toteaa tukevansa "SDP:n nykyistä puoluejohtaja Sorsaa, joka aktiivisesti ajaa meidän etuamme Suomen sosiaalidemokraattien ulkopolitiikassa ja edistää etujemme vaikutuksen vahvistumista Sosialistisessa Internationaalissa. Hillitään SDP:n johdon antikommunistisia toimia ja edistetään työläispuolueiden yhteistyötä ottamalla huomioon ystäviemme intressit". Ystävät tarkoittavat Suomen kommunisteja.

"Jatketaan Kokoomuksen puolueen sisäisten prosessien valvomista tukemalla puoluejohtaja (Ilkka) Suomista ja hänen edustamaansa maltillista suuntausta, edistetään puolueen todellista uudelleensuuntautumista Suomen ja Venäjän välisten hyvien naapurisuhteiden kehittämiseksi ja heikennetään puolueen sisäisten länsimyönteisten toimijoiden vaikutusta. Koska on mahdollista, että Kokoomuksesta tulee hallituspuolue, ja jos se ei joudu oppositioon, pyritään siihen, että sitä edustaisi hallituksessa sen maltillinen ja Neuvostoliiton toimijoille uskollinen siipi", KGB toteaa kokoomuksesta.

Keskustapuolueessa on yksi epäsuosiossa yli muiden. Ohjeen mukaan jatketaan "K-linjan edistysmielisen siiven tukemista, heikennetään puolueen sisällä sen oikean siiven vaikutusta, joka kannattaa eduskunnan puhemies (Johannes) Virolaista".

"Edistetään puolueen vasemmistokeskustalaisen yhteistyön säilymistä ja estetään sen lähestymistä Kokoomukseen ja pienempiin oikeistolaisiin poliittisiin ryhmittymiin. Pidätellään Keskustapuoluetta Paasikiven–Kekkosen linjalla ja varmistetaan, että se pyrkii edelleenkin säilyttämään Suomen ja Neuvostoliiton väliset ystävyyssuhteet".

Aktiivisia toimia
Toisessa ohjekirjeessään tai muistiossaan KGB:n residentuura luonnehtii "aktiivisten toimien" merkitystä Suomessa. KGB:n kielenkäytössä termi tarkoitti kampanjointia tai jopa poliittista sodankäyntiä.

"Ensimmäisistä sodanjälkeisistä vuosista lähtien tiedustelukoneistoa on käytetty säännöllisesti keskeisten poliittisten toimien toteuttamiseksi, myönteisen vaikutuksen tekemiseksi maan poliittiseen johtoon, yksittäisiin puolueisiin ja organisaatioihin sekä kompromettoimiseen", KGB toteaa. Sen mukaan tuossa vaiheessa porvarillisiakin puolueita voidaan jo käyttää aktiivisten toimien suorittamiseen.

"KGB:n residentuura on ottanut tämän prosessin valvontaansa ja tiedustelukoneiston kautta muuttanut sen kurssia edullisempaan suuntaan. Vaikutusvaltaisille piireille suunnatut vaikutuskeskustelut ovat suunnanneet maan kurssin neuvostoliittolaisen liennytyksen suuntaan ja sen kansainvälistä yhteistyötä koskevien periaatteiden mukaiseksi", ohjekirje väittää.

"Joskus on ollut havaittavissa Suomen tiettyjen piirien ja toimijoiden – ETYKin neutraalien ja sitoutumattomien osallistujamaiden ryhmittymän puitteissa toimivien tahojen – keskuudessa kielteistä pyrkimystä saavuttaa oikeudellinen hyväksyntä neutraliteetilleen valmistautumalla samalla Neuvostoliiton ja Suomen suhteiden pysyvään heikkenemiseen ja vieraantumiseen tavoitteena irrottautua vuonna 1948 solmitun sopimuksen velvollisuuksista ja laatia sopimus kokonaisuudessa uudelleen. Näiden muutosten tavoitteena on luoda maalle länsimyönteisempi suunta".

"Kaiken tämän vuoksi aktiivisten toimien tarkoituksena on vaikuttaa likeisesti suomalaisiin Neuvostoliittoon kohdistuvien edullisten suhteiden varmistamiseksi. Jokaista aktiivista tointa onkin ollut valmistelemassa moni neuvostoliittolaisen tiedustelun kontakti", ohjekirje toteaa.

Sillanrakentaja
KGB:n 1982 tekstin mukaan aktiiviset toimet Suomessa ovat mahdollisia, koska Suomi haluaa esiintyä sillanrakentajan roolissa.

"Suomen valtiollisessa koneistossa ja puolueissa on tiedustelun kautta onnistuttu levittämään tietoa, väärää tietoa tai kompromettoivaa tietoa ja tuhota joitakin keskeisen vastustajan toimia. On esimerkiksi onnistuttu muuttamaan presidentti Gerald Fordin puheen tekstiä kokouksessa viime hetkellä suotuisampaan suuntaan ja ratkaistu muutamia kiistanalaisia kysymyksiä", ohjekirje väittää.

"Aktiiviset toimet ohjaavat suomalaisen sosiaalidemokratian johtajia muodostamaan uuden kansainvälisen roolin sosiaalidemokratiassa, sen panoksen liennytyksestä ja aseistariisunnasta. Suomalaisten kautta on pystytty toteuttamaan käänne kansainvälisessä sosiaalidemokratiassa rauhan, asevarustelun järjestämisen ja aseistariisunnan puolesta sekä muuttamaan suhtautumista kommunistiseen liikkeeseen. Helsingissä järjestettiin vuonna 1978 erityinen Sosialistisen Internationaalin aseistariisuntaa koskeva konferenssi, jota oli luomassa Sosialistisen Internationaalin aseistariisumiseen erikoistunut työryhmä. Tämä työryhmä on asemaltaan Neuvostoliittoa lähellä", tekstissä todetaan.

"Käytännön työssä käytetään kaikkia Neuvostoliiton tiedustelun aktiivisten toimien keräämiä keinoja, muotoja ja menetelmiä. Tämän kaiken on mahdollistanut ainoastaan laajalle levinnyt tiedustelukoneisto ja luotettavat tiedusteluyhteydet valtiollisessa koneistossa, keskeisissä poliittisissa puolueissa, liike-elämän piireissä, nuorisojärjestöissä, ammattiliitoissa ja muissa yhteiskunnallisissa organisaatioissa".
 
En viitsi kopioida kaikkea suoraan tänne. Siinä on tietoa ihmisistä salanimien takaa:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/1mitrohin-25427

Osalle opetettiin "salaviestintää"

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/2mitrohin salaviestinta-25672

Oikeisto piti pitää heikkona:


http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/3mitrohin muistiot-25673

Itse oli noihin aikoihin vielä ala-asteella. Onneksi, nyt ei tarvitse hävetä millainen KGBn ja Stasin mädättämä maa Suomi oli. Tiitisen listan julkaisua odotellessa...
 
Altruist olisi kyllä loistavan ironinen koodinimi Väyryselle. :D
 
Back
Top