Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kokoelma US Armyn manuaaleja

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 08.05.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Alla olevasta linkistä löytyy suurehko määrä US Armyn oppaita ja muuta materiaalia. Etenkin vasemman palkin "Doctrine and Training" -linkin takaa löytyy kiintoisaa tavaraa ja esim. monen aselajin perusteet. Näissä riittää lukemista "muutamaksi" illaksi itse kullekin, mukaan lukien allekirjoittanut.

  http://armypubs.army.mil/index.html

  Laitoin tämän nyt omana aiheenaan, koska ko. kirjasto on hyvin laaja ja mielestäni arvokas tietolähde. Tämän voisi vaikka laittaa "stickyksi", jos minulta kysytään.
   
 2. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Ameriikkalaiset oppaat on aika hyviä, niissä on yleensä asiat selitetty hyvin tarkasti ja mm taktiikoita tekniikoista koskevia havainnollistamiskuvia on yleensä useita erilaisia eritilanteisiin. Etenkin 80- 90-luvun suomalaiset oppaat ovat pikkuisen yleismaallisempia, mitä näitä uudempia komppanian oppaita yms on lukenut niin ehkä tyyli on vähän muuttunut. Toki yleismaallisuus ei ole huono asia, Suomessa kuitenkin tehtävätaktisuus ja kaavamaisuuden välttely sekä tilanteenmuakinen säveltäminen on yksi keskeinen juttu ja nähdäkseni siksi ohjekirjatkin on pyritty tekemään enemmän yleismaallisiksi.

  Ameriikkalaisilla on vähän toinen mentaliteetti (hägglund tästä kirjoitti) eikä upseerikoulutuksen laadukkuuteen luoteta ihan niin paljoa ja ainakin suomalaiselta kannalta katsottuna luovaan ajattelukykyyn ja tilanteenmukaisuuteen ei niin paljoa luoteta ja siksi pyritään tarjoamaan useita tapoja tehdä yksi asia (haetaan ikään kuin kaavamaisuutta mutta tarjotaan useita kaavoja), yksi tekijä tässä lienee on se että upseereita tulee monen reitin kautta, ja upseeriston koulutus ei välttämättä ole läheskään niin yhtenäinen kuin RUK:ssa tai kadettikoulussa.

  Minusta suomalisen mallin heikkous on vähän se että kavereilla pitää olla hyvä koulutus, pystymetsästä soveltaminen ei välttämättä ihan niin hyvin toimi. Näin reservin alikessuna joka harrastaa taktisen tason sotapelejä nuo ameriikkalaiset ohjeet antavat paremman lähtökohdat hahmottaa toimintaa aika tarkastikin.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2014
 3. Mainos
Jaa tämä sivu