Kongsgberg ostaa puolet Patriasta

Plussa vai miinusta...

Eli oliko kyseessä ainoastaan yhtiö, josta ylipäänsä oli saatavissa tuollaisia rahoja hallituksen pohjattomaan saaviin ilman että valtio menettäisi tärkeän enemmistöosuuden. Tai että kauppaa vastustavien
kaupankohteen työntekijöiden äänet sataisivat opposition laariin. Norjaisten kanssa on tehty kauppoja ennenkin. Jokainen maalla asuva muistaa miten kävi, kun myimme lannoiteteollisuutemme Yaralle.
Yhteisyritys Nammon puolestaan piti avata entisen Kemiran ruudeille tie NATOn markkinoile. Toisin kuitenkin kävi eli ostivat ainoastaan markkinoita. Tuotannon loppuminen kokonaan saatiin toistaiseksi
estettyä ainoastaan poliitikkojen ponnistuksin ja PV:n tukiostoin.
 
Osuus on merkittävä ja vaikuttaa esim. siihen, kenen tykkitorni suomalaisiin AMV:hin laitetaan, jos joskus laitetaan (miinusta). Lisää todennäköisyyttä, että Norja hankkii AMV:ita, jos heille tulee tarve pyöräajoneuvoihin (plussaa). Parantaa NSM:n todennäköisyyksiä tulla valituksi merivoimien uudeksi ohjukseksi vs. Saab-Boforsin RBS (neutraali). Parantaako AMV:n mahdollisuuksia kv-markkinoilla? Patrian mukaan kyllä, mutta jää nähtäväksi. Aiemmalla omistajalla oli myös hyvät kontaktit, ja toisaalta Patria & Kongsberg ovat jo vuoden päivät tehneet yhteistyötä Lähi-Idän markkinoilla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) toteaa, että Patrian vähemmistöosuuden myynti Kongsbergille tehtiin liiketaloudellisin perustein. Samalla se toki vahvistaa myös pohjoismaista puolustusyhteistyötä, Niinistö sanoo. Hankkeella ei kuitenkaan ole yhteyttä suuriin ilma- tai merivoimien tuleviin suuriin hankintoihin.
Linkki uutiseen.

Ei yhteyttä, mutta vaikutusta voi olla, lähinnä NSM:n osalta.
 
Viimeksi muokattu:
F-35:n kurssi taisi justiinsa nousta. Kongsberg mielellään varmasti imuroisi "Suomen vastakaupat" itselleen ja myisi JSM:t päälle.
Toisaalta myös Nasams on yhteistä. Eli kohta meillä voi olla pöydän alla yhteiset ilmavoimat.

Kaipa Patriasta on myös entistä enemmän rakentamaan korvetit vahvistettuna Kongsbergin kokemuksilla. Sinne tietysti NSM:t.

Vaikuttaa erittäin halvalta kaupalta potentiaaliseen vallattavaan bisnekseen nähden, jo nykyisin tiedossa olevien projektien puitteissa.
Toivottavasti valtio on nähnyt tässä huoltovarmuutta ym. hyvää, sillä parisataa miljoonaa vaikuttaa pikkurahalta Suomen puolustusteollisuuden keskeisimmän firman puolikkaasta.

Virallista yhteyttä ei tietenkään ole ja myönnetä, mutta entisestään kovat kilpailijat vahvistuu. Esim. Laivue 2020 osalta Patrialla ja Rauma Marine Constructionsilla oli jo soppari.
 
Viimeksi muokattu:
Sipilän mielipide: http://www.pohjalainen.fi/uutiset/talous/sipilä-kongsberg-ja-patria-täydentävät-hyvin-toisiaan-1.2015947

Sieltä esim. "Tämän sopimuksen myötä Patria, Kongsberg ja Nammo muodostavat ainutlaatuisen ja vahvan pohjoismaisen puolustusteollisuuskokonaisuuden, jolla on vahvoja kansainvälisiä siteitä, sanoo Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qvam."

Valtioneuvoston tallenne: http://valtioneuvosto.fi/live?video=93_1372
"Osapuolet pyrkivät mahdollisimman laajaan teolliseen yhteistyöhön".
Tallenteen paras oivallus oli ehkä Qvamin vihjaus, että Norja vasta aloittelemassa huoltotoimintansa yksityistämistä ja sen suhteen Patrian/Millogin jo olemassa oleva kokemus tekee eetvarttia.
Tietysti perusjutut kuten yhdistämällä tuotteita parempi vientipotentiaali ja koolla on merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Itse epäilen että lapualla ,sastamalas ja vihtavuorella saa sammutella valoja muutaman vuoden päästä.
 
Eli teoriassa Suomi oppii Norjalta ja toisinpäin.
Mutta isoin etu mitä tässä näen on poliittinen, Suomen ja Norjan puolustusyhteistyön epäsuora lähentäminen.
Erinomaista.

Lisäksi uskon että Patrian kautta on helpompi siirtää salaista tietoa Suomesta Norjaan ilman että veli-karhu sitä huomaa. Maiden välinen yhteys saattaa olla epätavallista, mutta saman firman sisällä on rutiinia että tieto liikkuu konttorista toiseen.
 
Itse epäilen että lapualla ,sastamalas ja vihtavuorella saa sammutella valoja muutaman vuoden päästä.
Miksi? Nammoon ei tule muutoksia, se on jo fifty fifty Suomi Norja.

Puolustusteollisuus euroopassa on liian pienissä palasissa. Ainoa tapa selvitä n konsolidoida yhtiöitä isompiin yksiköihin.

Mitä päällekkäisyyksiä mielestäsi Kongsbergilla ja Patrialla on?

Jos "epäilee" on kyllä asiallista kertoa perusteensa epäilylleen.
 
Miksi? Nammoon ei tule muutoksia, se on jo fifty fifty Suomi Norja.

Puolustusteollisuus euroopassa on liian pienissä palasissa. Ainoa tapa selvitä n konsolidoida yhtiöitä isompiin yksiköihin.

Mitä päällekkäisyyksiä mielestäsi Kongsbergilla ja Patrialla on?

Jos "epäilee" on kyllä asiallista kertoa perusteensa epäilylleen.

Viimeisen 20 vuoden aikana nähty kehitys panee arvailemaan. Suomesta on tullut melkoinen sivukonttoreiden maa. Toisaalta on niinkin, että perspektiivittömät yritykset on parasta saatella jonkun sellaisen helmaan, joka voi taata edes jotain. Patrian ja Kongsbergin välillä on helppo nähdä edes joku yhtälö: ajoneuvoalustat ja sitten ne päälle pantavat kilkkeet. Kongsbergin markkinointiosaaminen on myös eri sfäärissä positiiviseen päin. Aika näyttää.
 
Siltä osin kuin päällekkäisyyksiä löytyy, Patrian Suomen toimintoja suojaa Norjaa oleellisesti matalampi palkkataso. Norskit eivät ole 49,9%:illaan mitään täältä lakkauttamassa, mutta jos karsintaa pitää tehdä, liiketaloudellisin perustein aloittaisin itse Norjasta.
 
Mieluummin Norjaan kuin Ruotsiin. Itsekin teen norjalaisten kanssa lähes päivittäin töitä ja tuntuvat olevan monessa asiassa samalla aaltopituudella meidän kanssamme.
[/kyökkifilosofia]

P.S. Venäjältä olisi voitu saada parempi tarjous vaikka 51% osuudesta!
 
Norjalaiselle suomi on ruotsalaisen puola!
Eli jokatapauksessa paska homma ja vieläpä halvalla meni!
Hilipatiheijjaa, mutta meni!
Leuka rintaan ja kohti uusia nöyryytyksiä :S
 
Eli jokatapauksessa paska homma ja vieläpä halvalla meni!
Suomen valtiota avusti eQ Advium. Tyypillisesti investointipankkeja käytetään juuri hinnan määrittämiseen. Joskus menee pahastikin vituralleen.

Tämän kaupan perusteella koko Patrian arvo olisi vain 545 miljoonaa euroa. Kolmen viimeisimmän tilinpäätöksen liikevoiton perusteella laskien Kongsberg saa rahansa takaisin alle 7½ vuodessa (P/E luku 7,3). Vertailun vuoksi, amerikkalaisten ilmailun/puolustusalan yritysten P/E on tällä hetkellä keskimäärin 45. Helsingin pörssin "teollisuustuotteet- ja palvelut"-yritysten P/E:t ovat suunnilleen 15-20 välissä, eli yli puolet kalliimpia. Tietenkin mahdollista, että Patria on palaamassa takaisin nollatuloksiin ja kauppahinta heijastaa sitä.

Silti, Patria pääsee takomaan rahaa Hornettien korvaamisen yhteydessä, joten yrityksen tulevaisuus ei voi olla mahdottoman synkkä. Nammo-osuuden arvo (tulovirrat) on toinen kysymysmerkki, mutta Euroopan epävakaan tilanteen vuoksi tilaukset tuskin ainakaan romahtavat. Samoin APEX-ammus F-35:lle alkaa tuottamaan jossain vaiheessa.

Halvalta tuntuu. Ehkä tässä lasketaan, että Kongsbergin avulla vienti alkaa vetämään, mutta kuten sanottu, he ovat muutenkin jo vuoden ajan tehneet yhteistyötä Lähi-Idässä. Olisi kiva kuulla valtion ja eQ Adviumin perustelut kauppahinnalle, mutta meillä Suomessa on tutkivan journalismin sijaan nk. reilu meininki.

Lisäys: Vuoden 2015 tuloslaskelma onkin julkistettu, en huomannut. Tulos oli hieman pienempi kuin 2014, joten kolmen viime vuoden P/E on korkeampi kuin yllä antamani, mutta ei mitään radikaalia. Kongsberg Gruppenin osake nousi tänään Oslon pörssissä 5,5%, mikä kertoo, että sijoittajien mielestä kauppa oli edullinen. Yleensä yrityskaupoissa ostavan yrityksen kurssi laskee hieman, nyt siis päinvastaiseen suuntaan. Tämä kauppa haiskahtaa, ilmeisesti Suomen valtio ei edelleenkään ole köyhä eikä kipeä, kun on varaa jakaa rahaa pois. Jos palanen Patriaa olisi listattu pörssiin, olisi saatu reilumpi hinta.
 
Viimeksi muokattu:
Hym.. F-35 kummittelee itselläkin mielessä ja vastakaupat.
Suomen kuvalehtikin ajatteli samaa:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kot...-jaa-tuskin-tahan/?shared=855026-99c38108-500
Juha Sipilän (kesk) hallituksen päätös myydä lähes puolet puolustusteollisuuden avainyhtiön Patrian osakkeista norjalaiselle Kongsbergille on herättänyt ihastuksen hyrinää.

”Kauppa, jossa kaikki voittivat”, otsikoi Helsingin Sanomat kommenttinsa.

Avainpeluritkin ovat olleet innoissaan:

”Me Patriassa olemme erittäin tyytyväisiä uuteen vähemmistöomistajaan ja strategiseen kumppaniin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia toimintamme kehittämiselle ja vaikuttaa varmasti osaltaan myös tulevaisuuden strategiavalintoihin”, sanoi Patrian toimitusjohtaja Heikki Allonen.

”Muodostamalla tämän Kongsbergin, Patrian ja Nammon teollisen liittoutuman otamme aktiivisen askeleen vastataksemme puolustusteollisuuden jatkuvaan keskittymiskehitykseen”, sanoi Kongsbergin toimitusjohtaja Walter Qwam omassa.

”Tämä ei ole mikään finanssisijoitus Kongsbergille. Tämä on aito, synergiaa tavoitteleva omistaja”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) Brysselissä Helsingin Sanomien mukaan.

Samassa jutussa valtion omistajaohjauksen päällikkö Eero Heliövaara sanoi valtion hakeneen aseyhtiölleen nimenomaan teollista yhteistyötä.

Näiden kommenttien jälkeen vaikuttaa aika selvältä, että nyt on otettu vasta ensimmäinen askel Patrian omistuskuviossa.

Samaan viittaa vahvasti suomalais-norjalaisen aseteollisuuden Suomen sote-hanketta muistuttava omistushäkkyrä.

Norjan valtio omistaa puolet pörssinoteeratusta Kongsbergista ja niin ikään puolet norjalaisesta, ampumatarvikkeita valmistavasta Nammosta.

Suomen valtio omistaa yhä 50,1 prosenttia Patriasta, joka puolestaan omistaa toisen puolikkaan Nammosta. Kongsbergilla on tämän jälkeen 49,9 prosenttia Patriasta.

Kongsberg, Patria ja Nammo muodostaisivat merkittävän pohjoismaisen puolustusteollisuusyrityksen – jos ne olisivat yksi yhtiö. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto ylittäisi 2,6 miljardia euroa, tilauskanta 3,5 miljardia euroa ja työntekijämäärä nousisi lähelle 13 000:n rajaa.

Laskelmassa on mukana koko Kongsberg-konsernin liikevaihto, joka on yli nelinkertainen Patriaan verrattuna.

Patrian uusi vähemmistöomistaja on yhtiön Kongsberg Defence Systems -niminen yksikkö, jonka liikevaihto on puolet Patrian vaihtoa suurempi.

Kongsberg-konsernin ja Patrian yhdistelmä olisi liikevaihdolla mitattuna lähes yhtä suuri kuin alan johtava pohjoismainen toimija, ruotsalainen Saab. Sen liikevaihto oli viime vuonna 2,9 miljardia euroa.

Kumppanuus auttaa varmasti molempien osapuolten pyrkimyksiä. Todellisia etuja saavutettaisiin kuitenkin vasta fuusioimalla kaikki kolme yritystä. Siihen varmasti on halua, vaikka sellaisen hankkeen tiellä on monia esteitä.

Merkittävin niistä liittyy Patrian rooliin.

Suomessa ei ole yhtään muuta yritystä, joka olisi yhtä tärkeä maan puolustamiselle kuin Patria, etenkin ilmavoimien vuoksi.

Ilmavoimien koko huoltotoiminta on rakennettu Patrian varaan. Sitä ei suurin surmin voida siirtää uudelle yritykselle, jossa norjalaiset ilmeisesti olisivat kuskin paikalla. Norja on Nato-maa.

Tästä syystä nyt tehty osakekauppa on varmasti perattu huolella myös puolustusministeriössä. Sitä julkistamassa 17. maaliskuuta oli myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), vaikka Patria kuuluu yrityksenä valtioneuvoston omistajaohjauksen tontille.

Heliövaaran mukaan valtio sai osakkeistaan kelpo hinnan. Sen arvioiminen on vaikeaa.

Patria ei ole pörssissä, joten sille ei ole selkeää päivän hintaa. 272 miljoonan kauppahinta on noin 60 prosenttia yhtiön viime vuoden liikevaihdosta. Patria kannatti viime vuonna hyvin, joten ei se kauppahinta nyt kovin ihmeelliseltä tunnu.

Patria on etsinyt uutta vähemmistöomistajaa sen jälkeen, kun eurooppalainen ilmailuteollisuusjätti Airbus myi rapian neljäsosan omistuksensa Suomen valtiolle vähän yli kaksi vuotta sitten. Airbus hankki osakkeensa osana NH-90-helikopterin takkuista hankintaprosessia.

Vähemmistöomistajan etsimistä ovat ehkä viivästyttäneet myös oikeusprosessit, joissa Patriaa on syytetty lahjonnasta panssaroitujen ajoneuvojen kaupoissa Sloveniaan ja Kroatiaan. Nyt nämä prosessit on käyty loppuun ja Patria on todettu syyttömäksi.

Yhteistyötä lähtee edistämään Patrialle joskus kesällä valittava uusi hallitus. Osapuolet ovat sopineet kuusijäsenisestä hallituksesta, josta puolet nimittää Kongsberg ja toisen puolen Patria.

Samassa yhteydessä yhtiölle haetaan myös uusia toimitusjohtaja. Allonen on jäämässä eläkkeelle kesällä.

Kongsbergin ja Patrian tuotevalikoimissa ei juuri ole päällekkäisyyksiä, mikä lohduttanee työpaikkojensa puolesta pelkääviä patrialaisia. Heitä on yli 2500.

Kongsbergin uskotaan auttavan Patriaa muun muassa markkinoinnissa. Norjalaisyhtiön lonkerot ulottuvat laajalle.

Ministeri Niinistö vakuutti, ettei kaupalla ole vaikutuksia Suomen vuosisadan asekauppaan, Hornet-hävittäjien korvaamiseen uusilla monitoimihävittäjillä, joiden koodilyhenne hankintavaiheessa on HX. Tätäkin voi vähän epäillä.

Norja on yksi amerikkalaisen Lockheed-Martin F-35-hävittäjän eli JSF:n ensimmäisistä ulkomaisista ostajista. Norjalaiset ovat jättihankkeessa niin sanotun kolmostason partneri, joka on panostanut koneen kehittämiseen 122 miljoonaa dollaria eli noin 110 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset norjalaiset F-35-koneet ovat jo valmistuneet ja niillä lennetään koulutus- ja koelentoja Yhdysvalloissa.

Kaikkiaan Norja on tilannut 52 tällaista konetta, ja tilauksesta pidetään kiinni, vaikka öljyn hinnan romahdus on syönyt pahan kerran norjalaisten maksukykyä.

Kongsberg on yksi Lockheed-Martinin merkittävimmistä ulkomaisista kumppaneista F-35-projektissa. Ennen muuta ohjusvalmistajana tunnettu norjalaisyhtiö on kehittänyt koneeseen uuden ilmasta maahan -ohjuksen, josta ovat kiinnostuneet monet muutkin F-35:n vientiasiakkaat.

Kongsberg tekee myös osia amerikkalaiskoneeseen ja rakentaa valmiuksia F-35:n moottoreiden huoltamiseen Norjassa. Viime mainitussa bisneksessä uudella suomalaiskumppanilla on varmasti paljon annettavaa.

Jos Suomi päätyisi JSF:n ostajaksi ja jos Suomen ilmavoimat saisi yhtä monta konetta kuin haluaa, näissä kahdessa maassa lentäisi toistasataa F-35-konetta.

Määrä on jo niin suuri, että se antaisi mahdollisuuden neuvotella Lockheed-Martinin kanssa muun muassa koneiden isoista huolloista, joita amerikkalaisvalmistaja ei haluaisi antaa pienille ostajamaille.

Lockheed-Martin keskittäisi eurooppalaisten koneidensa huollot Italiaan, kun taas Suomen ilmavoimat tavoittelee mahdollisimman itsenäistä toimintakykyä ja haluaisi hoitaa koneensa Hornetien tapaan itse.

Ei Kongsbergin ja Patrian liitto HX-hankintaa ratkaise, mutta ei se myöskään vähennä F-35:n mahdollisuuksia.

Tästä syystä Saabilla ei varmaankaan olla iloisia nyt tehdystä norjalais-suomalaisesta kaupasta. Saab valmistaa ja tarjoaa Suomeen F-35:n kilpailijaa, Gripen-hävittäjää.
 
Suomen valtiota avusti eQ Advium. Tyypillisesti investointipankkeja käytetään juuri hinnan määrittämiseen. Joskus menee pahastikin vituralleen.

Tämän kaupan perusteella koko Patrian arvo olisi vain 545 miljoonaa euroa. Kolmen viimeisimmän tilinpäätöksen liikevoiton perusteella laskien Kongsberg saa rahansa takaisin alle 7½ vuodessa (P/E luku 7,3). Vertailun vuoksi, amerikkalaisten ilmailun/puolustusalan yritysten P/E on tällä hetkellä keskimäärin 45. Helsingin pörssin "teollisuustuotteet- ja palvelut"-yritysten P/E:t ovat suunnilleen 15-20 välissä, eli yli puolet kalliimpia. Tietenkin mahdollista, että Patria on palaamassa takaisin nollatuloksiin ja kauppahinta heijastaa sitä.

Silti, Patria pääsee takomaan rahaa Hornettien korvaamisen yhteydessä, joten yrityksen tulevaisuus ei voi olla mahdottoman synkkä. Nammo-osuuden arvo (tulovirrat) on toinen kysymysmerkki, mutta Euroopan epävakaan tilanteen vuoksi tilaukset tuskin ainakaan romahtavat. Samoin APEX-ammus F-35:lle alkaa tuottamaan jossain vaiheessa.

Halvalta tuntuu. Ehkä tässä lasketaan, että Kongsbergin avulla vienti alkaa vetämään, mutta kuten sanottu, he ovat muutenkin jo vuoden ajan tehneet yhteistyötä Lähi-Idässä. Olisi kiva kuulla valtion ja eQ Adviumin perustelut kauppahinnalle, mutta meillä Suomessa on tutkivan journalismin sijaan nk. reilu meininki.

Lisäys: Vuoden 2015 tuloslaskelma onkin julkistettu, en huomannut. Tulos oli hieman pienempi kuin 2014, joten kolmen viime vuoden P/E on korkeampi kuin yllä antamani, mutta ei mitään radikaalia. Kongsberg Gruppenin osake nousi tänään Oslon pörssissä 5,5%, mikä kertoo, että sijoittajien mielestä kauppa oli edullinen. Yleensä yrityskaupoissa ostavan yrityksen kurssi laskee hieman, nyt siis päinvastaiseen suuntaan. Tämä kauppa haiskahtaa, ilmeisesti Suomen valtio ei edelleenkään ole köyhä eikä kipeä, kun on varaa jakaa rahaa pois. Jos palanen Patriaa olisi listattu pörssiin, olisi saatu reilumpi hinta.

Patriahan ei ole mikään normaali teollisuusyritys. Ilman ykkösasiakastaan eli omistajaansa, Patria ei kauaa pyörisi. Tämä tarkoittaa, että normaalimarkkinoiden P/E ei ole verrokki. Myöskään USA:n alan yritykset eivät ole verrokkeja, koska kotimarkkinan suuruus ja hankintamäärä on aivan eri tasolla + maan poliittinen painoarvo mahdollistaa aivan eri vientimahdollisuudet. Edelleen, tilanne jossa yhtiö on julkisestu noteerattu ja omistus on jakautunut verrattuna kahden omistajan yhtiöön, jossa toisella omistajalla on enemmistö on myös aika eri tilanne, joka vaikuttaa hintaan.

Kongsbergin osakkeen hetkellinen nousu alle 6 % ei kyllä ole mikään tuomio tyhmälle suomalaiskaupalle, vaan enemmän tunnereaktio. Toivokaamme että arvo nousee jatkossa ja Kongsbergin ja Patrian yhteistyö nostavat molempien yhtiöiden arvoa.
 
Hinta ei ollut kallis, mutta ei halpakaan.

Hinnalla ei kuitenkaan ole loppupeleissä juuri merkitystä. Olisi melkein voinut lahjoittaa puolikkaan pois. Yhteistyö on niin merkittävä ja Patriaa ja Suomea hyödyttävä asia.

Jos taas kaikki menee *ituiks, niin kauppa olisi ollut tosi kallis. Hinnasta huolimatta. "ajoimme Suomen puolustusteollisuuden alas miljardilla". Hyvä dili? Not.

Eli, "halvan" myyntihinnan harmittelu on tässä kokonaisuudessa aika pieni asia.
 
Hinta ei ollut kallis, mutta ei halpakaan.

Hinnalla ei kuitenkaan ole loppupeleissä juuri merkitystä. Olisi melkein voinut lahjoittaa puolikkaan pois. Yhteistyö on niin merkittävä ja Patriaa ja Suomea hyödyttävä asia.

Jos taas kaikki menee *ituiks, niin kauppa olisi ollut tosi kallis. Hinnasta huolimatta. "ajoimme Suomen puolustusteollisuuden alas miljardilla". Hyvä dili? Not.

Eli, "halvan" myyntihinnan harmittelu on tässä kokonaisuudessa aika pieni asia.

Tätä juurikin tarkoitin... Meidän puolustusteollisuus oli meidän... :S
 
Muistakaahan kauppoja kritisoidessa, että määräysvalta Patriassa pysyy yhä valtiolla. Valtiolla on myös siis määräysvalta siihen, mitä Patria vaatii omistamaltaan Nammolta.
 
Back
Top