Konsultti laskutti joululounaasta 5400 euroa

Tvälups

Ylipäällikkö
MTV3 Veripalvelun raportista: Konsultti laskutti joululounaasta 5400 euroa
il Sunnuntai 1.9.2013 klo 15.26

SPR:n Veripalvelun ostamista konsulttipalveluista on paljastunut erikoisia yksityiskohtia, kertoo MTV3.

Veripalvelun erityistarkastusraportti paljastaa, että konsultti iski joululounaalle peräti 5400 euron hintalapun.

Lounaalle osallistuminen vei konsultin oman ilmoituksen mukaan kokonaisen työpäivän eli kahdeksan tuntia.

Syytetty konsultti puolustautuu sanomalla, että Veripalvelu maksoi tuloksista, ei tunneista. Konsulttia epäillään avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön.

Veripalvelu maksoi vuosina 2004-2009 Booz & Co -konsulttiyritykselle yli 3,3 miljoonaa euroa. SPR:n Veripalvelu osti konsulttipalvelut ilman kunnollista kilpailutusta tai sopimuksia. Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen oli töissä Boozilla ennen siirtymistään Veripalvelun johtoon.

Muhkeasta joululounaasta laskuttanut luottokonsultti oli siis Rautosen entinen työtoveri.

Tarkastajat selvittivät konsulttiyhtiön työaikakirjausten, laskujen, kalenterimerkintöjen ja henkilöiden haastattelujen avulla, mitä vastinetta Veripalvelu sai rahoilleen sopimuksen aikana.

Selvityksen mukaan vuosina 2008-2009 laskutetusta konsulttityöstä vain vajaat 40 prosenttia perustui todellisiin, tehtyihin tunteihin.

Poliisi arvioi esitutkintapöytäkirjassaan, että perusteetonta laskutusta oli ainakin noin 540 000 euron edestä.

Konsultti ja Rautonen kiistävät edelleen, että mitään vahinkoa olisi syntynyt.
 
Korruptio elää ja voi hyvin kotimaassammekin. Jäävuoren huippua hiukan hinkataan, pyramidin paksu kerta jää piiloon.
 
Tvälups kirjoitti:
Konsultti ja Rautonen kiistävät edelleen, että mitään vahinkoa olisi syntynyt.

Surullisinta tässä on, että herrat voivat olla ihan aidosti sitä mieltä, että kaikki on kunnossa.
 
Handen kommenttiin, monta tuollaista juttua on tullut vuosien varrella vastaan. Eivät ole sitä mieltä että kaikki on kunnossa, voin väittää. Eri asia on se, että kokevatko että heidän pitäisi silti voida toimia noin. Puhtaita ketkuja pääsee minun rajallisen havaintopiirini mukaan todella vähän ylimmille askelmille, mutta osittain vääristyneen moraalin muutoin kyvykästä väkeä sitäkin enemmän. Mutta kyllä se omatunto kolkuttaa oikeasti, kun on pysähtymisen hetki.
 
Hande kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Konsultti ja Rautonen kiistävät edelleen, että mitään vahinkoa olisi syntynyt.

Surullisinta tässä on, että herrat voivat olla ihan aidosti sitä mieltä, että kaikki on kunnossa.

Kuntien ja valtion kylkeen liimaantuneen kolmannen sektorin korruptio on todellakin niin laajaa ja yleistä, että moni siihen osallistuva ei asiaa hahmota. Rahaa hassataan monessa paikassa aivan mielettömästi. Tähän sitten liittyy myös tämä selkeästi rikollinen puoli, eli julkisen tai kolmannen sektorin työntekijä ostaa ylihintaisia palveluja omalta tai kaverinsa yritykseltä.

Muistanette tämän Voutilaisen tapauksen:

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi perjantaiaamuna syytteet Helsingin sosiaalijohtajan Paavo Voutilaisen kiistellystä kalustehankinnasta.

Voutilaista syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän jätti kilpailuttamatta sosiaaliviraston kalustehankintoja ja kerjäläisprojektin.

Lisäksi hänen alaistaan syytettiin avunannosta virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan Voutilainen rikkoi hankintalakia vuonna 2009 tilatessaan sosiaalivirastoon 72 000 euron designkalusteet ilman kilpailutusta.

Lisäksi kilpailuttamatta hankittiin Diakonissalaitokselta noin 150 000 euron edestä kerjäläisprojektiin liittyviä konsulttipalveluita vuosina 2008–2009.

Käräjäoikeuden mukaan kerjäläisprojektia ei tarvinnut kilpailuttaa siksi, että kyse oli tutkimus- ja kehittämishankkeesta.

Voutilaisen työhuoneen kalusteet puolestaan eivät vaatineet kilpailuttamista, vaan ne voitiin tehdä suorahankintana, koska työhuone oli Voutilaisen sairauden vuoksi kalustettava nopeasti uudelleen.

Muut kuin työhuoneeseen hankitut kalusteet sen sijaan olisi oikeuden mukaan tullut kilpailuttaa.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että Voutilaisella on ollut oikeus luottaa asian valmistelijalta ja kaupungin lakimieheltä saamiinsa tietoihin, joiden mukaan kilpailutusta ei tarvita.

Koska Voutilaista ei tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta, oikeus katsoi, ettei myöskään kalustehankintaa valmistellutta Voutilaisen alaista voinut tuomita avunannosta rikokseen.

Voutilainen kertoi HS:lle olevansa helpottunut oikeuden päätöksestä.

”Päätös oli odotettu, mutta jännitti tietysti”, hän totesi.

Irina Vähäsarja, HS

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/syytteet_helsingin_sosiaalijohtajan_kalustehankinnoista/

Tuota tapahtuu ihan joka päivä, eikä ne koskaan mene edes tutkinnan alle tai oikeuteen. Voutilaisen tapauksen retostelu taisi lähinnä liittyä puoluepoliittiseen kinasteluun.
 
Ja huomatkaa: tutqimus- ja kehittämishankkeita ei tarvi kilpailuttaa. Fantsua. Siistiä. Siinä sitä kehitystä tapahtuu oikein ujeltaen. Tyydyttävin arvosanoin valmistuneille korkeakoulutetuille viritellään suojaduunia, siihen se hanketoiminta suunnilleen keskittyykin.
 
Back
Top